model Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 A ja miałem nadzieję zobaczyć twoje laminaty osłon silników..... I co teraz? moje będzie wstyd pokazać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Coś tam się porobiło? Czy narazie nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Będzie się robic spokojnie, dziś trochę i jutro dłużej ? Bardzo dobrze że pytasz, proszę mnie tu popędzać co by budowa nie trwała ze 3 lata ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 W dniu 14.12.2022 o 12:18, model napisał: A ja miałem nadzieję zobaczyć twoje laminaty osłon silników..... I co teraz? moje będzie wstyd pokazać ? Mi obiecal je zrobic Krzys (Kesto) . Mistrz (i moj guru) jesli chodzi o wyjmowanie z foremek ? Nigdy nie widzialem jak wklada, ale wyjmuje FANTASTYCZNIE !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 2 godziny temu, jarek996 napisał: Nigdy nie widzialem jak wklada, ale wyjmuje FANTASTYCZNIE !!! Bo nie ważne jak zaczyna, ważne jak kończy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 3 godziny temu, jarek996 napisał: Mi obiecal je zrobic Krzys (Kesto) . Mistrz (i moj guru) jesli chodzi o wyjmowanie z foremek ? Nigdy nie widzialem jak wklada, ale wyjmuje FANTASTYCZNIE !!! Samemu trzeba będzie się nauczyć ? 49 minut temu, nJerzy_R napisał: Bo nie ważne jak zaczyna, ważne jak kończy... Tak jest na koniec zawsze najmniej zapału, niby skończone ale jeszcze jakieś pierdułki zostają i człowiek leci na lotnisko bo trzeba przetestować.... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Przekładnia zmajstrowana ? i nawet działa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Stateczniki kierunku zrobione ?. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Nooo...! BARDZO ładnie to wygląda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Nie ukrywam ale też mi się podoba ? na horyzoncie skrzydełka ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Statecznik z grubsza zrobiony ? Cztery zawiasy palcowe 2.5x48mm mniej więcej w tych miejscach jak w oryginale ?, łacznik obu połówek z pręta stalowego 2mm. zostały kosmetyczne sprawy do wykonania. Czy wychylenie sw górę i w dół jest odpowiednio wystarczające ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Uroczyście budowę skrzydła czas najwyższy zacząć ?.... I cóż zaczynamy od podstawki montażowej połowki skrzydła. Wznios dół 4stopnie, góra 1.5 stopnia tak wychodzi skrzydełko z monografi P.Glassa. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Co powiecie na to żeby obie lotki napędzać jednym mocnym serwem jak na zdjęciu, tyle tylko że serwo umiescił bym przed dźwigarem i zarazem środkiem ciężkości? Klapy ten sam sposób poprzez popychacz Y tez przed SC. Pytam ponieważ mam 7 kanałową aparaturę 1 lotki 2 wysokość 3 silnik 4 silnik 5 kierunek 6klapy 7 podwozie A nauczony na Hawker Tempest ( krótki nos) chciałem w wilku wszystkie serwa umieścić przed środkiem ciężkości łącznie z pakietami do silników w kadłubie z możliwością dość dużego swobodnego przesuwania pakietów w miarę potrzeby. Co Panowie na to ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 53 minuty temu, model napisał: Co Panowie na to ??? Dawid ; co Ty bys bez tego"brzydala" zrobil ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Jedno serwo na klapy to ok, będzie bezpieczniej, ale na lotki trochę strach i roboty więcej z popychaczami, przypomnij mi płat będzie dzielony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ja bym sie zastanowil nad jednym do silnikow. Po dobrym ustawieniu silnikow powinno sie sprawdzic. Mam tak w UGLY TWINie , ale trudno mi cos powiedziec , bo jeszcze nie latal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 24 minuty temu, jarek996 napisał: Dawid ; co Ty bys bez tego"brzydala" zrobil ? ? Cały czas pod ręką ? 10 minut temu, Grifon napisał: Jedno serwo na klapy to ok, będzie bezpieczniej, ale na lotki trochę strach i roboty więcej z popychaczami, przypomnij mi płat będzie dzielony? Płat w całości nie dzielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Co do jednego kanału i dwóch silników ? kiedyś połączyłem tak dwa silniki poprzez kabel Y, i jeden z nich uruchamiał się ciut wcześniej niż drugi, nie wiem jak z obrotami max ( czy silniki równo kreciły) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Podstawka zrobiona, uwzględniłem skrzywienie końcówki na -2stopnia. Analogicznie złożę drugą, przy klejeniu żeber nic nie będzie ,, fruwać " w powietrzu ?. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Oooo...! No tu to się zadziało! Grubo! Idziesz ostro z robotą! Gratulacje! Dużo pytań i niewiadomych... No ale tak to jest jak robi się coś od zera. To w zasadzie prototyp... 1. Wychyły steru wysokości tak na oko powinny wystarczyć. Ten model raczej nie będzie latał szalonych akrobacji. Nie do tego jest przeznaczony, raczej... Jeśli jest w zakresie około 15 - 20° to powinno być dobrze. 2.Klapy mogą być na jednym serwie. W zasadzie to obojętne. Policz potrzebną siłę serwa i będziesz wiedział co zrobić. Czy dać dwa mniejsze/słabsze, czy jedno większe, mocniejsze no i bardziej ciężkie. Trzeba też się zastanowić czy te wszystkie przekładnie, popychacze itd nie komplikują zbytnio konstrukcji. Wszędzie na dodatkowych dźwigniach i ich połączeniach mogą powstać zbędne luzy. W skrajnym przypadku można przez to rozwalić model. Dotyczy to także lotek. Ja osobiście wolał bym dwa serwa, przynajmniej na lotki. Mniej popychaczy - prostsza konstrukcja, mniej elementów które mogą się "spierdaczyć" Klapy mogą być na jednym, może to i bezpieczniej. To też zależy co masz akurat pod ręką, czy też będziesz kupował "pod model", czy chcesz wykorzystać to co masz dostępne. 3.Kanałów widać wystarczy, nawet jeśli dasz dwa na silniki. Myślałem że w elektrykach nie powinno być takiego problemu z synchronizacją jak piszesz. W taki sposób ustawiało się spaliny, no ale jeśli jest tak jak mówisz, to raczej kabelek Y odpada. Mniej ważne funkcje jeśli chciałbyś jeszcze dodać, można zrobić innymi sposobami, np światła włączane ręcznie, zwykłym przełącznikiem przed lotem. 4. Podstawka fajna, tyle że dodatkowa robota. W sumie wystarczyła by listewka... No ale jak masz taki kaprys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi