Skocz do zawartości

FOKKER D VIII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po długim czasie nieobecności i przerwie w modelarstwie spowodowanej małymi zakrętami w życiu postanowiłem wrócić do tego hobby i pierwszy model samolotu który poszedł w ruch to Fokker d VIII w skali 1/4,6...czyli 1/5? 

rozpiętość 1800 mm

silnik 91 fs

waga? ..zobaczymy mam nadzieje ze nie będzie to cegła ?

oczywiście wszystko ręczna robota z planów a plany z których korzystam to przeskalowane rysunki z zestawu Balsa USA ze skali 1/4...

proszę o wyrozumiałość kolegów z forum

?

mile widziane jakieś rady i podpowiedzi

fuselaje1.jpg

ala2.jpg

timon1.jpg

… poszedł kadłub modelu 

20211120_084302.jpg

20211120_125220.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Jarek, pamiętaj o prawidłowym zaklinowaniu statecznika poziomego. Ja swego w skali 1:5 robiłem z Planów Modelarskich. kąt zaklinowania był dodatni co skutkowało każdorazowym kapotażem przy lądowaniu. Ale w powietrzu zachowywał się idealnie ? Napędzany właśnie FS 91 ale OS. Dla ASP 91 podają mniejsze maksymalne śmigło. Mój pracuje z 16''. Masą też się nie przejmuj, chyba nikt na forum nie robi cięższych ode mnie ? mój do pierwszego lotu ważył ponad 7kg. Potem coraz mniej aż zostało na 5, coś tam. Zastanów się czy nie lepiej włożyć benzynę 20cm. Wiem nie ten dźwięk ale w tych modelach - np w moim Nieuport 11 jest naprawdę bardzo do przyjęcia.

Opublikowano

Dzięki Irek pocieszyłeś mnie swoją waga modelu man nadzieję że 7 kg nie przebije ?..wszystko niebawem wyjdzie w praniu

Opublikowano

Też będę kibicował.

Życzę dużo wolnego czasu na budowę i już nie mogę się doczekać modelu w takim malowaniu :wub:

Pozdrawiam

Opublikowano

Stary dobry patent z tymi kątownikami ze 20 lat temu instruktor na modelarni tak robil kratownice wychodziły proste jak struny ..tylko że wtedy używaliśmy kątowników z jakiegoś innego materiału 

• Lubię to 1
Opublikowano

tez dobry patent Irku….każdy sposób który pomaga jest dobry trzeba sobie jakoś radzić ?no i ja go przykręcam sobie malutkimi wkrętami do deski

po to też jest to forum żebyśmy się wymieniali jakimiś radami czy patentami....ja teraz kombinuje z prętami do podwozia bo jeszcze nie dorobiłem sie jakiejś fajnej giętarki.Widzialem różne  patenty kolegów na forum  i może cos sobie zbuduje 

żeby to jakoś fajnie wychodziło

Opublikowano

Znowu troszkę podłubałem sobie tym razem ster wysokosci poszedł na stół montażowy...przy budowie oczywiście nie obeszło się bez odpylania (szukania ) mieszkania?bo podczas cięcia listew z balsy jest kupa  pyłu mimo podłączenia odkurzacza do piły ale cóż jest frajda z budowy 

20211211_185024.jpg

20211211_185010.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Irku miałbym do Ciebie tylko małą prośbę..kiedyś wstawiłeś zdiecia Fokkera jakiegoś kolegi który się krępował wstawić relacje z jego budowy na forum chodzi mi o to gdzie kupował i jakie to było pokrycie które zastosował?  chciałbym podobne u siebie zrobic ...teraz jak oglądam strony sklepów modelarskich to ciągle czegoś  brak do zamówienia  jak nie folii pokryciowych czy koverala to i balsy w deskach brak ?..i czekam.. i czekam..na towar  żeby złożyć jedno zamówienie  w jednym sklepie?

Opublikowano

To była zwykła folia typu "płótno". Faktycznie od jakiegoś czasu nie ma jej w ofercie naszych sklepów. Ja w swoim w ten sposób kryłem tylko skrzydło, kadłub pokrywałem drukowanym w lozenge papierem japońskim.

Model tego kolegi miałem odkupić ale rozmyśliłem się. Podobno okazał się strasznym nielotem. To opinia naszego forumowego kolegi z olbrzymim doświadczeniem . Tu nie podam kto to, najwyżej na PW. 

Wychodzi na to, że na cztery budowane na tym forum tylko mój latał ? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.