jarek996 Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 Nie wiem czy jest juz taki watek , ale przydaloby sie cos moze o naszych domowych zbiorach. Jako modelarze lotniczy , mamy na 100% wiele ksiazek zwiazanych z prawdziwym lotnictwem. Mozna by sie tutaj nimi pochwalic , "podzielic" lub nawet powymieniac. Ja , jako byly "plastikowiec" ( 1:48 i TYLKO Luftwaffe ) , zbieram ksiazki o lotnictwie , przemysle i ogolnie o historii samej Luftwaffe ( 35-46 ). Zbieram wszystko ; organizacja , lotniska , umundurowanie , produkcja , malowania , silniki , uzbrojenie no i oczywiscie wszystko o poszczegolnych samolotach i ich konstruktorach . Zadowalam sie publikacjami po polsku , niemiecku i angielsku , ale jakies rzadkie rzeczy moga byc tez w "innych" jezykach. Mam nadzieje , ze jest tu wiecej fanatykow niemieckiej mysli technicznej , wiec temat nie umrze ? Dzisaj dotarla do mnie paczka ( 11 kG !!! ) , z pozycjami na ktore czailem sie od dawna , a zdobycie ich z JEDNEGO ( prywatna kolekcja ) zrodla uwazam prawie za cud. "Foka" 190 D i TA 152 , to samoloty szczegolne w moim sercu. Uwazam je , za absolutnie najlepsze osiagniecie techniki niemieckiej ( wdrozonej do produkcji ) , a ksiazki z zalaczonych zdjec , to absolutnie smietanka smietanek , na ich temat . Takie sa dzisiaj ceny tych pozycji (https://www.zinnfigur.com/en/Books-Media/Books/Air-Forces/Germany/Crandall-J-The-Focke-Wulf-Fw-190.html?listtype=search&searchparam=fw 190 ) , ale dodam , ze zaplacilem DUUUZO taniej ( choc tanio nie bylo ? ) . Ponizej przesylam fotki. Zapraszam do dyskusji i prezantacji swoich kolekcji !!! P.S. Jerry Crandall zawiesil poprzeczke bardzo wysoko. Mysle , ze do jego publikacji beda porownywane wszystkie publikacje na temat FW 190 i TA 152. Ponizej zdjecie dwoch stron na temat pokrywy uzbrojenia . 3
young Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 Generalnie foka to nie moje klimaty , ale dla innych parę zdjęć mojego zbioru :)) CD jak kogoś to interesuje... 1
jarek996 Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Opublikowano 25 Lutego 2022 Mam inna pozycje o szybowcach ! Chetnie odkupie Twoja ?
jarek996 Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Opublikowano 26 Lutego 2022 Dzisiaj poczta znowu zrobila mi prezent !!!
jarek996 Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Opublikowano 2 Marca 2022 Wczorajsza poczta dostarczyla : No i dzisiejsza :
jarek996 Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Opublikowano 5 Marca 2022 Wojna Panie ! Trzeba robic zapasy ? Kolejny udany dzien ! 1
jarek996 Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 Dzisiaj dotarlo do mnie kilka pozycji :
jarek996 Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 Te pozycje raczej ciezko CZYTAC , natomiast czesto sobie do nich zagladam ?
Ares Opublikowano 19 Marca 2022 Opublikowano 19 Marca 2022 Wyszła nowa książka modelarska. https://modelarski.com/produkt/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne-jaroslaw-gosek/ Trochę się wbiłem w Twój temat ale nie chce zakładać nowego żeby bałaganu na forum nie robić. Ja już zamówiłem. Zobaczymy. 1
jarek996 Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Opublikowano 24 Marca 2022 Bedac wczoraj w Berlinie , odebralem 4 ksiazki , ktore czekaly na mnie u kolegi : 1
jarek996 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor Opublikowano 24 Maja 2022 380 stron i 2 kG czytania ( nowa , byla jeszcze w folii , za 15 EUR !!! ) :
jarek996 Opublikowano 15 Lipca 2022 Autor Opublikowano 15 Lipca 2022 Dzisiaj kolejna dostawa. Ksiazki na drugim i trzecim zdjeciu to rzadkosc i ceny osiagaja dosyc kosmiczne ( okolo 180-220 EUR za 4 tomy ) . Musze tylko gdzies "wylowic", brakujacy tom III . Za te trzy , dalem w kazdym razie TYLKO 35 EUR !!! Brakujacy tom jest do zdobycia za 50 EUR. 1
Ares Opublikowano 16 Września 2022 Opublikowano 16 Września 2022 Żeby zrobić troszkę konkurencji Jarkowi pochwalę się i ja swoimi skarbami: Publikacje bardzo bogate i przede wszystkim rzetelne . Polecam każdemu modelarzowi i miłośnikowi szybownictwa. Choć przeglądając te książki ogarnia mnie smutek; jak można było zaprzepaścić tak wspaniały zakład jak SZD i tradycję szybowcowe w Polsce? Dobrze ,że pozostały fotografie i wspomnienia bo obecnie nawet ołówki i szklanki kupujemy w Chinach a 100% przemysłu jest w rękach zagranicznych inwestorów. Nawet jak coś jest niby polskie to i tak zarząd jest "obcy".........No cóż,Polska.........była i będzie zawsze taka sama. 3
jarek996 Opublikowano 17 Września 2022 Autor Opublikowano 17 Września 2022 Widze, ze poszedles w temtyke szybowcowa.
Ares Opublikowano 17 Września 2022 Opublikowano 17 Września 2022 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Widze, ze poszedles w temtyke szybowcowa. Tak , to moja ulubiona tematyka. Mało jest literatury w języku polskim traktującej o szybownictwie a w szczególności takiej opisującej aspekty techniczne. Te publikacje są bardzo ciekawe ,także polecam. Oczywiście lubię również samoloty i przedstawione książki to tylko skromny fragment mojej biblioteki
Rekomendowane odpowiedzi