Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowałem się na ich wycięcie ,ponieważ balsa którą miałem jest dość twarda i ciężka .Skrzydło nie straciło na swojej stabilności ,jedynie na profilu.Ale,czy to wpłynie na własności aerodynamiczne, to się okaże.Sam profil jest typu "made in hand",trochę pogrubiona w środku standardowa symetryczna NACA.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciekaw jestem ostatecznego efektu i chętnie obejrzę kolejne  foty i relacje z budowy  Extry . Powodzenia Waldek .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki?,wrzucam kolejne foty z budowy.Statecznik poziomy będzie dzielony .Mam nadzieję ,że to rozwiązanie się sprawdzi w tak "małym "modelu.

IMG_20220510_233238227.jpg

IMG_20220517_232223074_HDR.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolejne postępy w budowie i parę szczegółów w konstrukcji dzielonego statecznika.W założeniu  całość ma przenosić duże obciążenia przy skrajnych wychyleniach sterów.Wagowo chce się zmieścić w około 110g.Jak wyjdzie za ciężki "ogon",to serwa umieszczę w środkowej części kadłuba.

IMG_20220519_232833017.jpg

IMG_20220521_220039208_HDR.jpg

IMG_20220521_222628050-1.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 18.05.2022 o 02:09, Waldibruch napisał:

Mam nadzieję ,że to rozwiązanie się sprawdzi w tak "małym "modelu.

A konkretnie jaką rozpiętość ma mieć model?

Bardzo ładnie budujesz.Podziwiam i pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuje,cieszę się, że jest zainteresowanie ?,ponieważ podobnych projektów modeli było już wiele na forum .Wracając do pytania o rozpiętość ,to wynosi ona 152 cm ,jest to w tym dziale dolna granica ,więc mały w porównaniu z modelami kolegów ,które są tu reprezentowane.W modelach o takiej konstrukcji ,klasie i rozpiętości jak mój nie spotkałem dzielonych  (demontowanych) ,też u żadnego producenta.Transport modelu ma dla wielu z nas ,a szczególnie dla tych, którzy muszą się przemieszczać innymi środkami niż własne auto,jest często  sporym wyzwaniem i też granicą, co do wielkości modelu.Dlatego, ten projekt modelu jest pod tym kątem przewidziany.Jak  się  sprawdzi  ,będą plany do pobrania (zainteresowanym  hobbystycznie )

Pozdrawiam .

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Ciag dalszy relacji z budowy.Niestety waga statecznika wyszła dużo za dużo niż planowane 110g,trudno ,może efekt końcowy nie okaże się aż taką  porażką w postaci "cegły 3d".Kolejnym elementem będzie maska silnika.Na razie projekt wirtualnie zaczęty.Szcegółów przedniej części maski nie będę rysował ,wykonam je w "realu",ponieważ rysowanie tego w moim Turbo Cad'zie jest b.uciążliwe.

IMG_20220531_221252718.jpg

IMG_20220529_204407469_HDR.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Waldibruch napisał:

Niestety waga statecznika wyszła dużo za dużo niż planowane 110g,trudno ,może efekt końcowy nie okaże się aż taką  porażką w postaci "cegły 3d"

Nie no bez jaj te dodatkowe 13g na ogonie nie zrobi z modelu cegły , ale podczas wywarzania to już każdy gram na ogonie ma znaczenie.

Spora różnica jest gdy sie używa super lekkiej balsy selekcjonowanej, pokryte taką balsą stateczniki i stery pewnie wyszły by lżejsze niż założyłeś.

Ale łatwo mówić , selekcjonowana i jeszcze super lekka, jak na rynku nie ma żadnej a jak sie gdzieś trafi to szczęście jest jak w ogóle deska np 2mm ma faktycznie 2mm, a nie jedna deska 1,8mm a druga deska już 2,2mm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.06.2022 o 20:35, enter1978 napisał:

Nie no bez jaj te dodatkowe 13g na ogonie nie zrobi z modelu cegły , ale podczas wywarzania to już każdy gram na ogonie ma znaczenie.

Spora różnica jest gdy sie używa super lekkiej balsy selekcjonowanej, pokryte taką balsą stateczniki i stery pewnie wyszły by lżejsze niż założyłeś.

Ale łatwo mówić , selekcjonowana i jeszcze super lekka, jak na rynku nie ma żadnej a jak sie gdzieś trafi to szczęście jest jak w ogóle deska np 2mm ma faktycznie 2mm, a nie jedna deska 1,8mm a druga deska już 2,2mm.

Dzięki Wiesław za optymistyczne wsparcie co do wagi,?.Ekstra będzie latać na pewno..Maska silnika(a właściwie jej kopyto) powstaje już w realu.Wykonanie jej specyficznego kształtu "dzióbka"z skrzydełkami wewnątrz będzie dla mnie lekkim wyzwaniem.Na razie kilka fotek w takcie  budowy.Metoda dość znana,między wręgami styrodur,potem będzie szpachlówka akrylowa i na wierzch tkanina szklana 160,jedna warstwa i na to żywica epoxy.W końcowej fazie szpachlowanie i wykończenie na połysk.

IMG_20220607_223154175.jpg

IMG_20220609_233041783.jpg

IMG_20220610_233209938.jpg

IMG_20220610_233324242.jpg

• Lubię to 3
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Waldemar , jak tam twój model,? coś nie ma postępów, brak czau? czy chęci?.

Bo tak widzę że twój model jest jedynym budowanym modelem w tym dziale, jedynie ja cos tam do kamery zacząłem sklejać , ale też mi to ugrzęzło w miejscu.

Niestety wczoraj wykonałem ostatnie loty na tygodniu, za wcześnie się juz robi ciemno i sobie daruję, kończę pracę nim wrócę do domu, później do piwnicy i powynosiłem model do auta na lotnisku jestem 17,30 -18,00  a o 19 robi się ciemno.

To juz nie ta pora że o 21 jeszcze widno było, teraz to juz widzę że tylko na weekendzie jeszcze polatam , na tygodniu już raczej się nie da , to pewnie wieczorami coś będę dłubał więcej przy modelu.

Opublikowano

Witam.Projekt extry nie upadł.Wkrotce zaprezentuje kolejne postępy.Statecznik pionowy i domek mam rozrysowany ,teraz to  wyciąć (ręcznie ) i dalej kontynuować budowę.W międzyczasie rysuje kolejne elementy kadłuba.Czy poleci w tym roku ? Marne szanse ,ale spróbuję,,?.Wiesław jak brakuje dnia na latanie to może spróbować latac wieczorami po zmierzchu...(trochę żartuje ale..)Po raz pierwszy widziałem takie loty ("u nas")na żywo i jestem pod wrażeniem,nawet proste loty są niezłym wyzwaniem.(Wiem, latanie po zmierzchu wymaga specjalnego zezwolenia .)Wrzucam kilka kresek z projektu.Pozdrawiam.

IMG_20220902_001918312.jpg

Opublikowano

Witam .Elementy statecznika  wycięte i zaczęty montaż.Źeberka bez dystansów ustalających,położone na płasko .Jak już koledzy wcześniej w którejś reakcji wspomnieli , ten sposób montażu nie zniekształca płaszczyzny statecznika.Ster kierunku jest płaski bokiem ,więc nie powinien powodować zwichrzenia reszty statecznika.

IMG_20220903_234545774_HDR.jpg

Opublikowano

Witam .Pozwalam sobie na pisanie postu pod postem,ale chciałbym się tu odnieść co do kwestii zwichrzenia powierzchni steru statecznika na moim przykładzie.Po zdjęciu z blatu ster nie wydawał się jakoś skręcony,reszta też .Wkleiłem kesony uważając na symetrię całości statecznika i uznałem że jest do przyjęcia.Ale dla sprawdzenia jak to wygląda graficznie w CAD-dzie,zrobiłem symulacje położenia płaszczyzny boku steru statecznika i niestety nie udało mi się go położyć na płaskiej powierzchni.Odchylka pomiędzy pierwszym a ostatnim żeberkiem  wynosiła 0,17mm od powierzchni "blatu" na długości ok.35cm.Nie wiele ale jest różnica ,ktorej wielkość zależy od różnicy kątów boków pierwszego i ostatniego żeberka.Chcąc mieć równa grubość krawędzi listwy spływu ,różnice kątów muszą wystąpić niestety.Prace idą dalej ,wycinanie domku ,laminowanie formy maski silnika.Pozdrawiam.

IMG_20220906_215556368.jpg

IMG_20220908_225818304.jpg

Opublikowano

Myślę że większą odchyłkę można zrobić podczas oklejania , wbrew pozorom folia ciągnie konstrukcję, nie wiem jak z statecznikami , ale z zwichrowaniem długiej lotki podczas oklejania nie miałem problemu;)

Opublikowano

Witam.Kolejne zdjęcia z budowy.Statecznik pionowy rozcięty i listwy trójkątne obrobione na kątowniku. Wzmocnienia na zawiasy wklejone.Dalem również płaskowniczki cfk na listwie trójkątnej.Waga wyszła całkiem zadawalająca -30g.Kopyto maski wstępnie zalaminowane epxy .Czeka jeszcze  na dorobienie ukształtowanego wlotu powietrza z dołu i dorobienie "skrzydełek"na wlotach.Jest to charakterystyczny element w tej extrze.Pozdrawiam.

IMG_20220917_212049081_HDR.jpg

IMG_20220917_182737554_HDR.jpg

IMG_20220917_195941827_HDR.jpg

IMG_20220917_210808149_HDR.jpg

IMG_20220917_232904392_HDR.jpg

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.