zbjanik Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Mamy przy domu trawnik, tak około 600 m2. Mam kilka kosiarek (elektryczne, ręczne) ale chyba nadszedł czas, żeby przejść na automat. Czy ktoś mający takie urządzenie mógłby podpowiedzieć jaką wybrać. Wydatek jest konkretny, nawet na te najtańsze. Może warto wyłożyć nieco więcej?- ale nie chcę robić tego w ciemno. Wpadłem na pomysł, żeby to gdzieś wypożyczyć i wypróbować. Pomysł dobry, ale nie do realizacji, bo nie znalazłem takiej opcji u żadnego sprzedawcy. Jestem skłonny nawet wprosić się do kogoś kto by mi pokazał i opowiedział, jak to u niego się sprawdza- oczywiście jak to nie będzie na drugim końcu Polski )jestem z północno-wschodniej części opolskiego). Trawnik jest płaski, ale mało regularny- rabaty-"wyspy", "półwyspy" itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, zbjanik napisał: Mamy przy domu trawnik, tak około 600 m2. Mam kilka kosiarek (elektryczne, ręczne) ale chyba nadszedł czas, żeby przejść na automat. Czy ktoś mający takie urządzenie mógłby podpowiedzieć jaką wybrać. Wydatek jest konkretny, nawet na te najtańsze. Może warto wyłożyć nieco więcej?- ale nie chcę robić tego w ciemno. Wpadłem na pomysł, żeby to gdzieś wypożyczyć i wypróbować. Pomysł dobry, ale nie do realizacji, bo nie znalazłem takiej opcji u żadnego sprzedawcy. Jestem skłonny nawet wprosić się do kogoś kto by mi pokazał i opowiedział, jak to u niego się sprawdza- oczywiście jak to nie będzie na drugim końcu Polski )jestem z północno-wschodniej części opolskiego). Trawnik jest płaski, ale mało regularny- rabaty-"wyspy", "półwyspy" itd. Poczytaj tą instrukcję Ma mój kolega - mega zadowolony zwłaszcza, że jak ja dużo przebywa poza domem. Podpytam jakiej firmy. Ale zasada działania jak tej. instrukcja-obslugi-HYUNDAI-HTDER50PW.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Dzięki Jarku- jak zawsze jesteś niezawodny. Pozdrawiam, książkę mam i powoli wchłaniam, bo studenckie czasy i możliwości szybkiej percepcji "ze zrozumieniem" dawno za mną ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Kolega poleca hugsvarna 340x Ma 800 m2 i skomplikowany ogród. Wymieniał 2 razy. Z tego co twierdzi ta ma najlepszy algorytm - nie jeździ 2 razy po tym samym śladzie i nie "gubi" się. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 W dniu 24.04.2022 o 19:47, jarek_aviatik napisał: Kolega poleca hugsvarna 340x Ma 800 m2 i skomplikowany ogród. Wymieniał 2 razy. Z tego co twierdzi ta ma najlepszy algorytm - nie jeździ 2 razy po tym samym śladzie i nie "gubi" się. Właśnie jestem na zakupie tej kosiarki Roboty koszące Honda Miimo - Miimo 520 ,jak już będzie u mnie to coś napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Ta jest bez tzw inteligentnego koszenia , oraz czy nie za duża ? Jak na 600m kw.? Czy model niżej nie byłby bardziej optymalny - tak tylko pytam bo też.sie nad takimi kosiarkami zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 43 minuty temu, tytan12 napisał: Właśnie jestem na zakupie tej kosiarki Roboty koszące Honda Miimo - Miimo 520 ,jak już będzie u mnie to coś napiszę. Myślę, że za te pieniądze to jakiś nastolatek od sąsiadów będzie systematycznie co tydzień kosił przez jakieś 10-15 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 15 minut temu, dariuszj napisał: Myślę, że za te pieniądze to jakiś nastolatek od sąsiadów będzie systematycznie co tydzień kosił przez jakieś 10-15 lat Hehe,tu byś się pomylił,oni są zajęci smartfonami,a co do kosiarki to sponsoruje zięć+córka+żona i ja emeryt?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 A nie lepiej przerobić już posiadaną kosiarkę na zdalnie sterowaną? Dodać kamerkę i można sobie siedząc wygodnie w cieniu na tarasie kosić trawkę popijając chłodny chmielowy napój? Nerdowie mogą jeszcze wmontować autonomię na malince. Kupno gotowca to takie niemodelarskie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Granacik napisał: A nie lepiej przerobić już posiadaną kosiarkę na zdalnie sterowaną? Dodać kamerkę i można sobie siedząc wygodnie w cieniu na tarasie kosić trawkę popijając chłodny chmielowy napój? Nerdowie mogą jeszcze wmontować autonomię na malince. Kupno gotowca to takie niemodelarskie. Nooo,niezły pomysł,ale w tym roku to już nie zdążę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 2 godziny temu, tytan12 napisał: Nooo,niezły pomysł,ale w tym roku to już nie zdążę To nawet prostsze i tańsze niż by się wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 33 minuty temu, Granacik napisał: To nawet prostsze i tańsze niż by się wydawało. A,może masz jakiś projekt,tak z grubsza,nie musiał bym, jak to mówią wyważać otwartych dżwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 A jest tego na sieci całe mnóstwo. Nawet są projekty opensource'owe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 7 godzin temu, tytan12 napisał: A,może masz jakiś projekt,tak z grubsza,nie musiał bym, jak to mówią wyważać otwartych dżwi. Najprostsze rozwiązanie, nawet bez OpenSource'a MSPANC https://www.youtube.com/watch?v=jcM8Mwf-0Z0 a tak bardziej serio: https://www.instructables.com/Arduino-RC-Lawnmower/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 9 godzin temu, noker napisał: Najprostsze rozwiązanie, nawet bez OpenSource'a MSPANC https://www.youtube.com/watch?v=jcM8Mwf-0Z0 a tak bardziej serio: https://www.instructables.com/Arduino-RC-Lawnmower/ Dzięki Rafał,o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 10 godzin temu, noker napisał: a tak bardziej serio: https://www.instructables.com/Arduino-RC-Lawnmower/ moja koncepcja napędu jest podobna tylko zamiast niepotrzebnie dużych akumulatorów dał bym mały alternator i aku w granicach 12-20Ah. Ot taka hybryda szeregowa. I wszystko na 12V (a dokładniej 14,4V). Uprości to znacznie elektronikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 I nadeszła ta chwila,na razie ustawiona na cięcie 6cm,a potem obniżę na min 2cm.Do skoszenia ma ponad 3000mkw.,ładuje się ok.1godz.,a pracuje ok 1,5 godz.Ustawiona jest na 9 godz.pracy z przerwami na ładowanie,jak na razie ciężko haruje? miimoa.mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jak by jeszcze sama prasowała i gotowała to jestem gotowy kupić . Gratuluję zakupu.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 W dniu 26.04.2022 o 22:16, dariuszj napisał: Myślę, że za te pieniądze To już też niezły traktorek można nabyć... Samo koszenie traktorkiem to przyjemność, zwłaszcza jak się fabrykę nieco poprawi.. czasem ma się towarzystwo jak na prawdziwej łące.. a i inne agroprace przyjemniejsze.. Tylko areał 600m2 trochę przymały... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 7 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 No właśnie, byłoby lekko przewymiarowane. Ale dzięki za sugestię! Bocian fajny- od razu widać, że ogródek modelarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi