niziel Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 25 minut temu, young napisał: Wow ! Przypomina mi to łodzie znad jeziora Garda. (Kolor drewna, faktura, przekladki) Czym lakierujesz? Kadłub pokryty jest laminatem, więc sprawa prosta, pokryję go lakierem poliuretanowym V3V (wspominałem wcześniej). Pokład natomiast jest z drewna teakowego, więc wypadałoby zabezpieczyć go olejami, jak to robią w dużych łodziach, ale zważywszy że u mnie między listwami, nie ma elastycznego uszczelniacza, tylko zwykły cienki karton, więc aby poprawić szcelność planuję pomalować go lakierem podkładowym (mat), stosowanym do drewna egzotycznego, oleistego jakim jest teak: https://www.castorama.pl/lakier-podkladowy-hartzlack-bezbarwny-1-l-id-1007884.html Nadbudówka natomiast będzie z mahoniu i będzie ona zrobiona "na wysoki połysk", do czego zastosuję wspomniany wcześniej lakier V3V. Taki mam plan. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Prace na nadbudówką, przykrywam listwami mahoniowymi, żmudna, lecz przyjemna robota ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 W międzyczasie powstały dwie pokrywy luków, będą zamykane na magnesy, oraz forluk, przy oszkleniu którego wykorzystałem nową frezarkę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Kawał pięknego szkutnicta wychodzi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Dach z zejściówką wyższej części nadbudówki bedzie zdejmowany, to będzie jedyny dostęp do wnętrza łodzi. Blokowany jest długimi szpilkami, wyszło całkiem nieźle, dach jest dobrze spasowany i dociągnięty do boków nadbudówki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 W dniu 1.01.2023 o 13:29, mjs napisał: Klej topliwy PCV, on chwyta wszystko i całkiem trwale trzyma. Pomyślności w całym roku 2023! Mirku, zrobiłem próby klejenia blaszki stalowej do kawałka sklejki i niestety klej topliwy nie zdał egzaminu, z łatwością blaszka odkleiła się, na sklejce trzymał trochę lepiej. Zrobiłem próbę klejania klejem dwuskładnikowym epoksydowym, i tu sytuacja wygląda dużo lepiej, sporo siły musiałem włożyć aby klejoną blaszke oderwać. Zastosuję epoksydowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Dach nadbudówki z zejściówką zrobiony. Cała nadbudówka jachtu, zrobiona będzie z mahoniu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Pięknie Ci to wszystko wychodzi. Masz we mnie kibica 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Mistrzowska robota. Jestem pełen podziwu dla twojego kunsztu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niziel Opublikowano 17 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Kadłub polakierowany. Kolor zielony i czarny pasek, to akryl w sprayu, klar to wcześniej wspomniany poliuretan 3V3. Oczywiście zrobiłem wcześniej próbę, czy aby się te lakiery nie "pogryzą" i test wyszedł pozytywnie. Lubię ten bezbarwny lakier, ponieważ bardzo dobrze nakłada się go pędzlem, idealnie się rozpływa i nie pozostaje żaden ślad pędzla, jedyny minus jaki zauważyłem, to bardzo długo nabiera twardości, "pod paznokciem" czuć jakby powłoka była z bardzo twardej gumy. Pamiętajac malowanie Omegi, jak to lakier przyciągnął wszystkie pyłki będące w powietrzu, że musiałem lakieorwać ponownie, teraz malowałem w łazience, po usunięciu z niej wszytkich ręczników i innych tkanin, także tym razem wyszło dobrze. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Noooo ............ Ci powiem - super 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niziel Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Prace nad detalami na pokładzie trwają, będzie tam sporo okuć, ale na razie zakońcczyć chcę prace z drewnem aby można było położych lakier. Dacg nadbudówki pomalowany juz został lakierem podkładowym (będzie klar). 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Wspałniała robota. Efekt jak na prawdziwej Omedze. Wróciły wspomnienia jak wejście do kokpitu sie odsuwało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 W dniu 24.03.2023 o 13:23, JADAR62 napisał: Wspałniała robota. Efekt jak na prawdziwej Omedze. Wróciły wspomnienia jak wejście do kokpitu sie odsuwało. Dziękuję, a co do wspomnień, to obecnie w Trzebieży remontuje się jedną Vega i prawdopodobnie w czerwcu będzie wodowanie. Będzie w zasięgu ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niziel Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Zmieniłem malowanie kadłuba, w białym kolorze jest jej zdecydowanie lepiej, tzn mnie się bardziej podoba. Zresztą balsa jest trochę taka bez wyrazu, nie ma słojów jak sosna nawet bejcowana nie wygląda ciekawie, jest taka jednolita. Porównuję do kadłuba Omegi gdzie każda listewka jest inna i widać to nawet z dużej odległości co jest ładne. Położyłem również lakier na pokładzie i nadbudówce, czyli podkladowy na całości, na pokładzie z teaku lakier matowy, a na mahoń położyłem połysk. Jestem zadowolony z uzyskanego efektu. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ale piękny. A jak jeszcze dojdą żagle fiu fiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 6 godzin temu, sebka34 napisał: Ale piękny. A jęk jeszcze dojdą żagle fiu fiu Tak, żagle to będzie wisienka na torcie, a potem już tylko wodowanie, no ale jeszcze trochę, okuć jest nie mało. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Ale piękny Pawle model się ukazuje. Brawo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niziel Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Kosz dziobowy i rufowy gotowy, słupki relingów również. W pokład wkleiłem rurki, w które wchodzą kosze, to dobre i sztywne mocowanie. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 WOW - ale cudnie to wygląda. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi