mayster8405 Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Jakiś czas temu oglądając Yu Tube ,spodobało mi się skrzydełko Crack Wing rozpiętości 750m/m. Model nie jest specjalnie drogi ,ale postanowiłem wykonać go sam z dostępnych materiałów które miałem w domu.Dokładne plany modelu / kopia/ wykonał dla mnie nasz kolega Bob Roy /plany nie do upubliczniania/. Materiałem jest depron Diall 6m/m zaprasowany folią od Marka Rokowskiego i kolorowa taśma przylepna. Klej to Uchu -Por. W modelu zastosowałem stopień KMF dla usztywnienia skrzydła oraz pręty węglowe 2.5x 06m/m. Wyposażenie modelu to; silnik 2204/2400kv, śmigło 6x4.5", regulator 12A, serwa SG 90,pakiet Zippy 2S 500mAh,odbiornik FS2A 4CH Fly Sky. W sumie gotowy do lotu model waży tylko 181gram. Jak będzie latał okarze się w najbliższych dniach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 A co ma nie latać ? będzie spoko tylko ogranicz wychylenia sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Marku, model jeszcze nie latał?. Myślałem o małych wychyleniach do 20 stopni , ale gdzieś czytałem, że jest wskazane aby lotka w dół miała wychylenie mniejsze niż do góry.Czy jest to prawda ?, czy zrobić wychylenie jednakowe. 20 stopni na początek to dużo , czy mało??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Tak się robi; w górę większe wychylenie, w w dół mniejsze. Te 20 st. to chyba bardzo dużo, skrzydełka są z reguły bardzo zwrotne. poza tym widzę mały błąd, który kiedyś pewnie wywołałby dyskusję - popychacze sterów powinny działać prostopadle do osi obrotu sterów, a u Ciebie jest to pod kątem rozwartym czyli pewnie osłabiona siła działania serwa(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Dzięki za radę. Popychacze do poprawy, a z lotkami zacznę od 10stopni. Model ładnie się wyważył to bynajmniej z tym nie będzie kłopotów. Jeszcze raz dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 To skrzydlo mikrus - popychacze możesz zostawić jak są. Różnica jest pomijalna w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Na początek OK 10 bo skrzydełka to dziki zwłaszcza w osi poziomej jeżeli masz w aparaturze D/R to ustaw na 30- 40 i na spokojnie z luzem bo naprawa jest prosta. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Popychacze jednak poprawilem bo roboty nic, wychylenia ok 10 stopni i D/R jw. Pomimo pakieciku 2S modelik w domu, z pozycji pionowej chętnie startuje.Nie chcę szatana modelu, tylko chcę pobujać po niebie i trochę się nim nacieszyć Deltami latałem ale skrzydełkami jeszcze nie, nie wiem czy jest jakaś wielka różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Jest to są dziki bardzo zwrotne góra/dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Szanowni koledzy, rady były trafne i część z nich zrealizowałem przed lotem a resztę zweryfikowało "życie-loty" Na pierwszy lot wybrałem nie najlepsze warunki wietrzne , już na "lotnisku" miałem dylemat lecieć- nie lecieć?, wiatr z lekkimi porywami a modelik to tylko 181 gram do lotu.W sumie ciekawość zwyciężyła. Loty nie najlepsze i pechowe, z jednej strony wiatr z drugiej moje niedbalstwo bo model stracił dobrą przerobioną antenkę.Ogólnie, model spisuje się bardzo dobrze i jestem zadowolony pomiomo filmiku z którego trzeba wyciągnąć wnioski. Wyjątek, i tu też pech, bo w ostatnim locie zapomniałem z emocji załączyć kamerkę a modelik pokazał że lata ładnie i ląduję ale trzeba poświęcić mu uwagę. Wyciągnąłem wnioski że trzeba dać mniejsze wychylenia jak sugerujecie w gr <10, lepsze serwa z dobrym centrowaniem, śmigło mniejsze do 5x4" ew 6X3" bo model faktycznie narywisty.D/R zrobione jak radziliście. W dobrą pogodę ponowię próby i pochwalę się efektami. Rady i krytyka mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 No i fajnie a nerwowy jest i będzie taki, lepsze centrowanie uzyskasz zmieniając dźwignie w serwach tzn, duża dźwignia na lotce a mała na serwie tak ze powstanie przekładnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 O tym myślałem i Twoja wypowiedż mnie w tym utwierdziła.?Działam ,ale z dzisiejszych lotów nici!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Spoko jeszcze polatasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Ale jeśli model narowisty, znaczy szybki jeśli chcesz zmieniać śmigło, to zmieniając na mniejsze może być jeszcze szybszy. Dlatego ja w swoich skrzydłach niefabrycznych zawsze wstawiałem silniki o małym Kv by moc była duża, a nie szybkość. Bardziej zależało mi na stromym wznoszeniu niż na szybkości poziomej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 13 godzin temu, Irek M napisał: Ale jeśli model narowisty, znaczy szybki jeśli chcesz zmieniać śmigło, to zmieniając na mniejsze może być jeszcze szybszy. Dlatego ja w swoich skrzydłach niefabrycznych zawsze wstawiałem silniki o małym Kv by moc była duża, a nie szybkość. Bardziej zależało mi na stromym wznoszeniu niż na szybkości poziomej. Hmm, dość dziwna ta fizyka Wzór na moc N = (π * n *Mo)/3000 π = 3,14 n - obroty wału Mo - moment obrotowy przenoszony przez wał im większa prędkość obrotowa, tym większa moc. Jeśli model norowisty (skrzydło), to: - zbyt duże wychylenia sterów, lub - źle dobrane położenie SC, przy braku zwichrzenia )jeśli nie jest to plank) lot po prostej wymaga wychylenia elevonów w górę, inaczej walczysz cay czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Nie wdając się w niuanse fizyki: duże Kv - małe śmigło - duża prędkość pozioma, tak samo jak jazda na wysokim biegu, natomiast małe Kv - duże śmigło, tak samo jak jazda na niskim biegu. Jarek, pod górę jedziesz na wysokim biegu czy na niskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 To trochę inaczej ale od czego jest gaz ? wyciągnij wysoko i zdejmuj gaz i zobaczysz jak lata na małym ciągu az będziesz wiedział co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 2 godziny temu, Irek M napisał: Nie wdając się w niuanse fizyki: duże Kv - małe śmigło - duża prędkość pozioma, tak samo jak jazda na wysokim biegu, natomiast małe Kv - duże śmigło, tak samo jak jazda na niskim biegu. Jarek, pod górę jedziesz na wysokim biegu czy na niskim? Irek Tworzysz nową teorię śmigieł. Mniejsze kV - większy moment obrotowy silnika, możesz zastosować śmigło o większym skoku - silnik go uciągnie. skok śmigła i średnica są dobierane. Dla danej średnicy masz jakieś tam dostępne skoki śmigieł. Prędkość pozioma modelu zależy od obrotów jakie ma śmigło i skoku śmigła. Wynika to podstawowego wykresu z teorii śmigieł. Kąt skoku śmigła jest uzależniony od prędkości obrotowej, a z tego od prędkości liniowej przekroju łopaty śmigła i prędkości lotu Nie wiem jak są liczone śmigła modelarskie, ale w rzeczywistych samolotach podje się skok i dokonuje pomiarów w 0,7 promienia łopaty Projektując śmigła - max średnica dobierana jest tak aby prędkość obwodowa końcówki łopaty była poniżej prędkości dźwięku - ze względu na opory Załóżmy, że robimy wszystko do końcówki łopaty, aby uprościć. To jest duże uproszczenie. Powyższy wykres można przełożyć na kąty i wymiary śmigła Kąt skoku to baza - powiedzmy, że powyższy rysunek pokazuje nam to co chcemy osiągnąć czyli dla danych max obrotów - maksymalna prędkość lotu Jak zaprojektować śmigło? Rysujemy taki sam trójkąt ale linia poiomu to obwód okręgu zatoczonego przez końcówkę łopaty. Skok długościowy wyjdzie nam z trójkąta β - kąt skręcenia łopaty śmigła - równy kątowi skoku śmigła dla tzw średnicy referencyjnej (my przyjęliśmy końcówkę łopaty) Długo szukałem dobrego rysunku aby wyjaśnić zależność pomiędzy skokiem śmigła np w calach a kątem skoku śmigła. Wniosek Przy odpowiednio dobranym silniku is śmigle możesz latać z taką samą prędkością poziomą (lotu) ze śmigłem o małej średnicy jak i o dużej. Tu chłopski rozum i porównanie do jazdy pod górę nie ma nic wspołnego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Dokładnie tak Jarku a jak pisałem po to jest gaz żeby ciągiem sterować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Wy sobie chyba jaja robicie, prawda? Podejrzewam Marek, że zupełnie nie zastanowiłeś się zanim dokonałeś wpisu, a szkoda. Lecisz z max szybkością poziomo, zaciągasz wysokość by wzbić się i oczywiście zrobisz to przez pewien czas po czym model zwali się na skrzydło. Przy małym Kv leciałem pionowo tak długo jak byłem w stanie stwierdzić to wzrokowo. Może udawało mi się to bo nie rozpatrywałem tego tak naukowo jak Jarek... ale dalej nie zamierzam i będę stosował sprawdzone w lotach zestawy. Marku, lataj więcej, nie teoretyzuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi