samolocik Opublikowano 16 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 W międzyczasie poszlfowałem skosy. Teraz będzie trzeba to zaimpregnować żywicą, poczekać aż wyschnie i wykonać zawias. Znalazłem też luźno wrzuconą kartkę z przekrojem skrzydła, zaznaczonym zawiasem i napisem "Aramid hinge for the flaperons is laminated under bottom wing skin" więc uznaję że to moja wina i nie doczytałem sobie instrukcji i kierowany wcześniejszymi modelami błędnie zalożyłem że zawiasy lotek w typowym szybowcu są zawsze na górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Swoją drogą to jestem ciekaw jaki był powód zrobienia zawiasów w lotkach na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 23 minuty temu, dariuszj napisał: Swoją drogą to jestem ciekaw jaki był powód zrobienia zawiasów w lotkach na dole. Aerodynamika Jeśli chcesz konkrety to klepnę post w odpowiednim dziale, gdy będę miał na to chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Upraszczając pewnie chodzi o to, że powietrze przepływające pod profilem gdzie jest zawias w jednej linii, bez wyciętego klina ma mniejszy opór niż by to było jakby wcięcie było na dole. Ma mniejsze zawirowania. Oj namieszałem, ale Patryk napewo to ubierze w bardziej obrazowo-wizualne-fizyczne słowa. Właśnie jak już wyciąłem u siebie, też znalazłem ta kartkę gdzie jest pas aramidowy. Chyba AH zrobiło aktualizacje wtedy, czy jakoś tak. W każdym razie ja zrobiłem wg instrukcji a nie tej kartki i też przeciąłem zawias. No ale trudno. Nadal fruwa to moje ustrojstwo. Pozdrawiam Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Szkoda ! Wydawało mi się, ze pisałem o tym i zdjęcia dołączyłem.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Tak Jurku, pisales o tym pamietam. Ale ja ten model swój robiłem w 2020r. Pamietam, ze u siebie miałem zawias przez cała długość skrzydła i po fakcie jak już odciąłem lotek, zauważyłem taśmę aramidowa na łączeniu płatów. Wystawała dosłownie 0,5mm. Za szybko chciałem i się wydarzyło. No trudno. Następny model zrobię poprawnie. Pozdrawiam Marcin” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Przepraszam, myślałem że piszecie o Agille... Jak zobaczyłem zdjęcia modelu Patryka i zobaczyłem popychacze lotek i klap z góry - od razu pomyślałem: wreszcie ! 1-sze rozsądnie zrobione skrzydło. Dla zawiasu na górnym pokryciu jest tylko 1 uzasadnienie - popychaczy nie widać gdy model leży na trawie i jest (ma być) obiektem zazdrości podziwiających... Ale - nie jestem wolny od takich chwil kiedy emocje wezmą górę i najpierw zrobię, a potem, kiedy budzę się w kapuście - myślę ! Może temat zawiasów powinienem był bardziej podkreślić w swojej wypowiedzi ? Sorry Piotr ! Dla odmiany - jak "zmaścić" piękny zestaw Scalara można przeczytać w relacji "CJS" na rcnetwork. Ale dla wielu będzie przykładem do naśladowania, lub co gorsze - złej opinii o konstrukcji ! Przepraszam za wtrącenie ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Witam Wszystkich, od kwietnia temat budowy Agile będzie kontynuowany mam nadzieję aż do oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Witam Zrobiłem jakiś czas Agille z podwójnym wzniosem. Przez nieuwagę uszy podniosłem o 2 cm za dużo. Nie zauważyłem ze instrukcja była zastępcza ( starsi pewnie pamiętają dżem pomarańczowy z dyni w etykiecie zastępczej) rysunek techniczny wprowadził mnie trochę w błąd ale żeby nie było “mea culpa”! Sprawę skonsultowałam z Patrykiem , diagnoza będzie miało to wpływ na latanie ale nie koniecznie negatywny ?. Model oblatalem , bez problemów. Dzisiaj latałem w silniejszym wietrze no i tutaj duże zaskoczenie. Mimo ze lekki idzie pod wiatr jak przecinak! Myslalem ze z takim podwójnym wzniosem to będzie się sterował kierunkowo i w krążeniu samym sterem kierunku. Nic bardziej mylnego. Do prawidłowego ładnego zakrętu wymaga lotek. Ładnie krąży. Wg mnie jak F5j ka. Jeszcze wymaga to trochę regulacji trochę treningu. Może za mało mam klapy maksymalnie do dołu bo model mocna na nich zwalnia ale nie chce opadać ?. Generalnie to szybowiec ma duża doskonałość jak na taki model i pole penetracji.Termika dzisiaj była marna ale i tak pół dnia się pokiwalem. Reasumując , Patryk chapeau bas! Super miły model zaprojektowałeś. Dzieki ??? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Pomalutku do przodu. [EDIT 28.08.2023] przepraszam obserwujących ale budowa nie będzie kontynuowana z braku czasu. Byłem zbytnim optymistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Witajcie, Chciałem zapytać chłopaki jakie serwa udało Wam się upchnąć w tym modelu do skrzydeł, chodzi mi konkretnie o model. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca HS-45 w prototypie (zło, dno, okropne serwa), KST x06 w mojej sztuce (a bo miałem 10 sztuk w szufladzie, jak większość modelarzy), znajomy ma HS-125mg (bo katuje na zboczu, ale według mnie gruba, gruba przesada), a Dzikowy lata na Emaxach ES3552. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Okej myślałem że es3552 tam się nie zmieści na grubość, ale dobrze wiedzieć są chyba najlepszym wyborem jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca A wiesz- od 2 lat latam w Agille na Power HD 44 i nie narzekam ! Cha Servo to nie są (precyzja powrotu do neutrum),, ale w tym modelu spisują się znakomicie. Myślę, że dałyby radę w większym modelu ? Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Z tymi cenami serw hs-45 oszaleli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 48 minut temu, mar_io napisał: Z tymi cenami serw hs-45 oszaleli. To po to żebyś ich nie kupił, chcą dla Ciebie dobrze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi