marek_c4 Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Powoli zabieram się za wykonanie podłogi w kokpicie, ale żeby sobie nie utrudniać życia, postanowiłem że najpierw wkleję w kadłub wał napędowy. Wał został wklejony, na żywicę epoksydową. Teraz, koniecznie trzeba zbudować jakąś podstawkę pod model ... jakoś nie lubię tego robić ? No ale prędzej czy później, i tak będzie mnie to czekać. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Marek, czy zrobiłeś test napędu ? Uruchomiłeś silnik i sprawdziłeś czy nie ma wibracji ? Planujesz jakąś podporę między wałem a dnem kadłuba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 23 godziny temu, Kakabe napisał: Marek, czy zrobiłeś test napędu ? Uruchomiłeś silnik i sprawdziłeś czy nie ma wibracji ? Planujesz jakąś podporę między wałem a dnem kadłuba ? Oczywiście ze zrobiłem test - nie mogłem się oprzeć Już podczas przymiarek, było OK, aktualnie nic się nie zmieniło - uważam że całość pracuje przyzwoicie. Pytasz o podporę między wałem a dnem ............... szczerze mówiąc, moim zdaniem raczej nie będzie potrzebna. Wał ma średnicę 10mm i wystaje z kadłuba na niecałe 9cm ......... Muszę jeszcze dodać robaczki w sprzęgle, bo takie zamocowanie wału jedynie na "zacisk", jakoś nie do końca do mnie przemawia. Przy okazji chciałbym zapytać o moduły dźwiękowe. Czy miał ktoś jakieś doświadczenie z tymi rzeczami ? Chciałbym zastosować w modelu moduł dźwiękowy, naśladujący jakąś widlastą ósemkę ............. Jest troszkę tego na rynku, ale nie wiem na co się zdecydować - nie chciałbym wtopić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Przyszedł czas na wykonanie podstawki pod model. Wykonałem ją z 2 elementów wyciętych ze sklejki, jaka pozostała mi po wycinaniu wręg, oraz dwóch aluminiowych rurek. Do skręcenia wszystkiego razem, użyłem dwóch gwintowanych, stalowych szpilek. Wydaje mi się że wyszło przyzwoicie 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Brawo Marek - sen zimowy przerwany i prace ruszyły..........? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 6 minut temu, Kakabe napisał: Brawo Marek - sen zimowy przerwany i prace ruszyły..........? No troszkę się ocknąłem - hahaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Kształt łodzi jest niesamowity Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 9 godzin temu, pacyfic_77 napisał: Kształt łodzi jest niesamowity No tak sobie to wymysliłem Powolutku oklejam deseczkami mahoniowymi - jak będzie coś do pokazania, to wstawię fotki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Przypomina Pelikana. O motywacji, wg Beaty Pawlikowskiej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marek_c4 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 W dniu 27.04.2023 o 12:01, mjs napisał: Przypomina Pelikana. Nooo może i tak - może i byłaby to dobra nazwa dla modelu Ostatnio trochę roboty mam z przygotowaniem naszych motocykli do sezonu, ale żeby nie było że tak całkiem nic nie robię ... 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Znowu troszkę do przodu. Może tempo nie jest szalone, ale cieszy mnie każdy postęp. Może i nie w temacie, ale pojawił się u nas nowy winowajca tak powolnego tempa w pracach nad modelem. Konkretnie - kupiłem nowy motocykl dla małżonki (ten pomarańczowy - czarny jest mój), i skupiamy się teraz na jeżdżeniu i serwisach - żeby był gotowy na urlop. Planujemy pojechać na kilka dni nad morze, a potem na zlot motocyklowy do Karpacza, więc wszystko musi być dopięte. Pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy nadal mi kibicują. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Póki co - utknąłem. Kompletnie nie wiem jak i z czego wykonać przekładki, pomiędzy deskami pokładu. Deseczki będą cięte z abashi (jasne drewno) grubości 1mm, szerokość około 15mm. Przekładki wymyśliłem sobie albo białe, albo czarne - jeszcze decyzja nie zapadła, mają się znaleźć pomiędzy deskami pokładu, oraz pomiędzy deskami pokładu i naklejonym już mahoniem. Macie rady / pomysły, jak to wykonać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Może czarny heban Na aledrogo można coś wyznaczyćWysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Bardziej mam kłopot z tym, że nie wiem jak to wykonać. Jedyne co na tą chwilę, przychodzi mi do głowy, to kupić fornir i ciąć go na 1mm paski, które potem kleiłbym pomiędzy deskami pokładu. Jednak jest to o tyle trudne, że pokład nie jest płaski - chyba trzeba było by te paski ciąć po łuku ... jakoś tego nie widzę na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Rozrysować w CAD i wypalić na laserze Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Ja wypełnienie między deskami pokładu zrobiłem z zabarwionego na czarno kartonu, klejonego na CA . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Ja używam grubej plecionej czarnej nici( dawno temu DRATWA szewska). Kleje tym samym klejem co drewniany kadłub. Klej po wyschnięciu jest przeźroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Przeglądając internet, trafiłem na listwy drewniane 1mm x 1mm : Lipowe https://modelnet.pl/materialy-modelarskie/listewki-/listewki-lipa-1x1mm-10szt-amati-240001 Orzech https://modelnet.pl/materialy-modelarskie/listewki-/listewki-orzech-1x1mm-10szt-amati-241001 Jednak nie wiem czy 1mm "fuga" nie będzie za szeroka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Ja bym to pokleił żywicą z białym pigmentem.Po wyschnięciu przeszlifował i polakierował.Można też zrobićtak jak kafelki się układa,powkładac separatory z pociętej butelki po PET ona ma coś ok 0,4mm.Potem szczykawka z igłą i wypełniasz żywicą czarną czy jaką tam sobie chcesz. Edit Możesz sobie nawet kolor wybrać. https://allegro.pl/oferta/zywica-poliestrowa-polimal-kolory-poliester-8763456079 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 Pomysł z żywicą, wydaje się całkiem fajny, ale u mnie chyba się nie sprawdzi. Nie mam płaskich powierzchni, więc pewnie żywica będzie ściekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi