Skocz do zawartości

Jaki LiPol parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję li-pol 3S jak najlżejszy, do czego : pobór prądu 40A non stop i żeby starczyło na 8 min zabawy. Jakiej musiał by być pojemności i ile C

Opublikowano

A do czego to taki wynalazek potrzebujesz?

Bo w modelarstwie to raczej nikt takich prądów tak długo nie pobiera.

Policz sobie potzebną  pojemność......Na szybko to tak z rezerwą z 7Ah potrzeba ale weź pod uwagę chłodzenie i trwałość.

Parametr C to im wyższy tym lepiej ( mniejszy opór wewnętrzny pakietu czyli mniej sie grzeje)

Opublikowano

40 A przez 8 min to 5,3 Ah. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że nie wyczerpiesz pakietu do zera. Od 4,2 V do 3,8 V dla pakietu nówka sztuka niezłej firmy to jakieś 55% pojemności nominalnej. Więc potrzebujesz pakietu prawie 10 Ah. To wychodzi cegiełka pewnie z 0,7 kg.

Przy takiej pojemności parametr C pewnie nie znajdzie się mniejszy niż 50C. Ale to zupełnie nie wpływa na wagę, tylko na cenę.

Opublikowano

Ja postawił bym na lijon 18650 VTC6 3100mAh w pakiecie 3s2p. 300g. Powinien wyrobić prądowo. A najlepiej 3s3p który i tak będzie lżejszy od lipol 6000mAh a do dyspozycji pawie 10Ah.

Opublikowano

Ja myślę ,że Krzysztof powinien napisać do czego potrzebuje ten pakiet.

W modelarstwie to raczej 40A przez 8min to tylko w F3A lub podobnym akrobacie.

Zawodnicy z tego co wiem stosują pakiety 10 S o pojemności około 5 Ah. 

Wszystko zależy do czego ma być pakiet. Nie ma sensu kombinować zbyt dużo samemu tylko trzeba korzystać z tego co ktoś wczesniej sprawdził/wymyślił.

Opublikowano

Witajcie, mój błąd że nie napisałem do czego mi to potrzebne a więc posiadam silnik BR 3536 racerstar i nie bardzo mam go gdzie wykorzystać a ponieważ w Płocku co rok organizujemy walki powietrzne więc wymyśliłem sobie ACESA z I WW ale on według specyfikacji pożera przy zasilaniu 3S aż 40 A więc raczej moje plany jak na razie upadły, trzeba będzie poszukać innego silniczka 

Opublikowano

Silnik pobiera prąd w zależności od obciążenia. Jeżeli nie będzie założone max. śmigło jakie dopuszcza producent to nie będzie poboru 40A.

W zależności od wielkości śmigła możesz mieć pobór prądu 10 , 20 ,30 A. Wszystko zależy jakiej mocy potrzebujesz do modelu.

Opublikowano

W WWI stosowane byly silniki spalinowe FS30 o mocy 0.5KM - co daje 360W na wale silnika. 40A przy napieciu 3S daje 440W. Przy 360W to juz 33A. Czas lotu walki to 7 minut i ciagu powinno wystarczyc na 7 i pol minuty. Nie ma ograniczen co do pojemnosci pakietu - ale przy poborze 30A musisz celowac w pakiet 4000 - 4200mAH. 3S. wystarczy nawet najslabsze 15C - a nawet pakiet zrobiony z ogniw LiIon klasy VTC6 lub T40.

Opublikowano

Kurcze faktycznie z tej strony o tym nie pomyślałem, śmigło musi być mniejsze regulaminowo a i obroty muszę obniżyć bo silnik ma 950KV więc przy 3S to trochę za dużo, muszę podłączyć wszystko do kupy i sprawdzić amperomierzem pobór prądu.

Wielkie dzięki panowie za wyjaśnienia sporo mi się wyjaśniło ? więc jest nadzieja na dobrą zabawę

Pozdrawiam Krzysiek 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie ponownie

Co do tego silnika i regulaminowym śmigle prąd maksymalny to 14A wiec jest super będzie można się pobawić z kolegami w Płocku na ACESA

Mam jeszcze jedno pytanie pakiet 3S 1300 powinien wytrzymać pobór pradu 1.3A przez 60min  dobrze to rozumiem???

Czyli przez 7min ile może pobierać max ??

Opublikowano
1 hour ago, krzysiek 1 said:

pakiet 3S 1300 powinien wytrzymać pobór pradu 1.3A przez 60min  dobrze to rozumiem???

Czyli przez 7min ile może pobierać max ??

Tak,

1300mAh = 1.3Ah (amperogodzin). Czyli 1.3A przez 60min.
Czysto teoretycznie, przez 7min moznaby podawac ~11A przy stalym obciazeniu.  (1.3Ah/ (7/60)h)
W praktyce pewnie nieco mniej, bo im wyzszy prad, tym wyzsze straty cieplne, co tez trzeba uwzglednic.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.