bjacek Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie można kupić żyłkę nylonową 1,0-1,2 do wyciągarki? Potrzebne 300-320 metrów, najlepiej w jednym kawałku. Słyszałem, że są firmy czeskie czy niemieckie jeszcze mające ją w ofercie, ale sam nie mogę sobie poradzić z ich znalezieniem. Kupiłem żyłkę gospodarczą, ale jest dosyć kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 A czy nie lepiej zakupić wędkarską Dyneemę 0.40m/m i wytrzymałości 38kg lub grubszą z większą wytrzymałością.Długość akuratnia. Choćby coś podobnego https://allegro.pl/oferta/plecionka-wedkarska-tonaca-4splotowa-0-40mm-600m-11992965471?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:category&bi_c=ZTJiOWM5NDEtOWEwMS00MTM2LTlmMzYtMDNmOGUwZjNjNzI4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0e0b4cea-320a-43eb-afc6-1af99beadf76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Duży wybór tu: https://www.emc-vega.de/de/hochstart/seile/megaline Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 25 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 7 godzin temu, mayster8405 napisał: A czy nie lepiej zakupić wędkarską Dyneemę 0.40m/m i wytrzymałości 38kg lub grubszą z większą wytrzymałością.Długość akuratnia. Nawet latam na wędkarskiej - kiedyś, dawno temu kupionej bezpośrednio w Stilon Gorzów. Chciałem jakąś na zastępstwo, bo ta i służy do ćwiczeń, i do lotów. Dlatego jest już kilka razy wiązana. Niestety, plecionka nie bardzo się nadaje, bo jest zbyt sztywna. Przyznam się, że nie próbowałem - bazuję na opinii innych kolegów. Waldemar, bardzo dziękuję za link! Wydaje się, że kupię tam to, czego potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 54 minuty temu, bjacek napisał: Waldemar, bardzo dziękuję za link! Wydaje się, że kupię tam to, czego potrzebuję. Proszę bardzo,chociaż szybowce to raczej nie moja dziedzina i nie jestem w stanie coś doradzać,ale znalazłem w tej materii jeszcze jeden link. https://rc-modellbau-blog.com/2016/11/seil-fuer-die-seilwinde-tipp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Myślałem że cienka i wytrzymała stawia mniejszy opór w powietrzu niż miękka i gruba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Stawia mniejszy opór, ale w holowaniu z wyciągarki ważniejsza jest energia sprężystości zgromadzona w rozciągniętej, elastycznej żyłce. Im więcej energii się zgromadzi w trakcie holowania, tym wyższą wysokość można uzyskać po strzale z dynamicznego wyczepienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 a co tam chcesz holować? Jak potrzebujesz do testów te EMC to tanio odstąpię używane żyłki w rozmiarze od 1.02 do 1.32 po 400m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 1 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Uświadomiono mi jeszcze jeden powód dyskwalifikacji plecionki (wyciąg z przepisów F3J): 5.6.8.7. Lina holująca .... b. Długość holu, mierzona pod obciążeniem 2 kg (4.4lbs), nie może przekraczać 150 metrów. c. Hol (na całej długości) musi być wykonany z poliamidowego włókna pojedynczego. Linka musi być wyposażona w chorągiewkę o powierzchni 5 dm2. Zamiast chorągiewki można stosować spadochron o minimalnej powierzchni 5 dm2, pod warunkiem, że nie będzie on przymocowany do modelu i pozostanie złożony do momentu wyczepienia modelu z holu. Zezwala się na stosowanie elementów łączących (zaczep, węzeł, pętla) z innych materiałów, przy czym długość tych elementów nie może przekraczać 1,5 m i długość całego holu musi mieścić się w maksymalnej granicy 150 m. .... A co chcę holować? Szybowce F3J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi