Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. koniorc Opublikowano 11 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Zacząłem latanie w koło komina i docieranie silnika: Model bajecznie prosty w pilotażu tylko lądować nie chce Nie jestem zadowolony z tych tłumików JMB M-80-L, myślałem że będzie ciszej. Ma ktoś jakiś patent żeby je trochę ściszyć? 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Założyć porządne śmigło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 49 minut temu, koniorc napisał: Ma ktoś jakiś patent żeby je trochę ściszyć? chyba tylko serwo gazu ograniczyć ? skoro masz 2 serwa na skrzydło było pociąć lotkę na pół i do lądowania byś miał klapy a one robią robotę teraz tylko poczekać ma kolejny film jak już nieco wlatasz się w model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia No faktycznie ryczy trochę , ale po za tym to kawał modelu zbudowałeś. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 50 minut temu, darkarll napisał: Założyć porządne śmigło Sądzisz, że ten hałas przy większych obrotach to od śmigła? Jaką markę i rozmiar proponujesz dla gp 178? 50 minut temu, cyrax_ojz napisał: skoro masz 2 serwa na skrzydło było pociąć lotkę na pół i do lądowania byś miał klapy a one robią robotę Bedzie dobrze z lądowaniem tak jak jest, kwestia wyczucia modelu i trochę niższych obrotów silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Każde drewno jęczy Założysz węglowy falcon i będzie sporo ciszej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Zamówiłem falcona 32x11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Gratulację oblotu. Model latał pięknie, a jak na pierwszy lot to bardzo dobrze poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. koniorc Opublikowano 1 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Maja Modelem wylatałem już około 15 litrów paliwa, silnik gp 178 jest super, najlepszy jaki do tej pory miałem. Z incydentów to udało mi się uszkodzić goleń, dmuchną wiatr przy lądowaniu i przyziemiłem na jedno koło i goleń rozwarstwiła się przy kadłubie, nic złego poza tym się nie stało. Część nośna goleni miała przy kadłubie przekrój 50 x 6,5mm, zrobiona z taśmy UD i tkaniny węglowej w układzie (0UD/0UD/0UD/45PW)n, czyli 3 jednokierunkowe, jedna tkanina i takich pakietów kilka aż do uzyskania 6,5mm grubości. To przeło test dla modelu 17kg ale jest 19kg, w teście ta goleń wytrzymała 51 kg więc w przypadku lądowania na jedno koło siła dynamiczna musiała być większa. Zrobiłem nową goleń z częścią nośną przy kadłubie 60x11mm, układ warstw taki sam jak wcześniej, do tego dodałem po 2 sruby M3 na promieniu Z drobnych problemów ciągle pęka mi szybka w narożach Zrobiłem nową, chyba juz czwartą. No i latam sobie korzystając z pogody 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Maja Udostępnij Opublikowano 1 Maja 5 godzin temu, koniorc napisał: Z drobnych problemów ciągle pęka mi szybka w narożach może za cienki materiał swoją zrobiłem z PLEXI 0,75*620*400 mm (PETG) POLIESTER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja Widać różnicę w głośności , nie ma nawet porównania hałas modelu na tym falkonie do łomotu który robił model podczas oblotu na drewnianym śmigle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja W dniu 1.05.2024 o 22:43, cyrax_ojz napisał: może za cienki materiał swoją zrobiłem z PLEXI 0,75*620*400 mm (PETG) POLIESTER Pet-g i Plexi (PMMA) to zasadniczo różne materiały. Sprzedawcy na Allegro nie mają po prostu pojęcia co sprzedają. Zanim powiększysz grubość materiału to polecam pójść w oryginalny VIVAK, czyli PET-G dedykowany do termoformowania. Jest nieco droższy od randomowego PET-G, ale udarność ma gwarantowaną. U innych producentów to różnie bywa. No i unikaj PET-A, bo jest kruchy. PMMA z kolei całkiem pdradzam, raz, że poniżej 2mm grubości to egzotyka, dwa że jest bardzo kruchy (ale wygląda najlepiej, to prawda). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja 56 minut temu, Patryk Sokol napisał: Pet-g i Plexi (PMMA) to zasadniczo różne materiały. Sprzedawcy na Allegro nie mają po prostu pojęcia co sprzedają. Zanim powiększysz grubość materiału to polecam pójść w oryginalny VIVAK, czyli PET-G dedykowany do termoformowania. Jest nieco droższy od randomowego PET-G, ale udarność ma gwarantowaną. U innych producentów to różnie bywa. No i unikaj PET-A, bo jest kruchy. PMMA z kolei całkiem pdradzam, raz, że poniżej 2mm grubości to egzotyka, dwa że jest bardzo kruchy (ale wygląda najlepiej, to prawda). Taki opis miało to w modelemax niestety już nie jest dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 4 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja Używałem na szybę czolową dwa materiały z modelemax, durofol 0,4 mm oraz plexi petg 0,6mm (opis z modelemax). Szybki z tego plexi pękały przy krawędzi natarcia skrzydeł. Szybki z durofol zapadają się w locie do środka. Gdzie można kupić ten vivak? W wolnej chwili popracuję także nad jakąś ramką żeby spodnią krawędz szyby przykręcać do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja 41 minut temu, koniorc napisał: W wolnej chwili popracuję także nad jakąś ramką żeby spodnią krawędz szyby przykręcać do kadłuba. na foli samoprzylepnej oracal prasowałem folie którą oklejałem model i taką kanapką żeby kolor się zgadzał przykleiłem przód szyby 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. koniorc Opublikowano 19 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Maja Silnik już dotarty i choroby wieku dziecięcego wyleczone. Na przednią szybę użyłem grubszego materiału 0,7 mm, prawdopodobnie pet-g, gdzieś odgrzebany ze starych zapasów. Przy próbie wyłamania go kombinerkami zabiela się i ciągnie ale nie pęka. Blaszane półbafle i dolna ramka pod szybą rozwiązały problem przegrzewania spodu szyby powietrzem chłodzącym cylindry Wlatałem się już trochę w model i co ważniejsze jestem pewny jego działania, i tak się relaksuje przy niedzieli: 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi