Ares Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Pytanie do fachowców w tym temacie: Czy tkanina z poniższego linku nadaje się na kesony do skrzydeł wykonywanych technologią worka próżniowego do elektroszybowców i ewentualnie do szkolnego modelu DLG? https://r-g.com.pl/pl/p/Wegiel-Tkanina-93-gm2-Aero%2C-plain-100-cm%2C-rolka-1-m/1988 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Nada się. W GRM, czy Havlu nie będzie taniej? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 23 minuty temu, Czaro napisał: Nada się. W GRM, czy Havlu nie będzie taniej? Chyba tak , ale doszły mnie słuchy ,że w R & G jakość towaru jest lepsza. Dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Twoje pieniądze, jak chcesz. Ale mają identyczną tkaninę, tkaną z tej samej nitki tex67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 54 minuty temu, Czaro napisał: Twoje pieniądze, jak chcesz. Ale mają identyczną tkaninę, tkaną z tej samej nitki tex67 Ano , skoro tak to nie ma sensu niepotrzebnie wydawać kasy. W takim razie poszukam sobie na stronie Havla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Odgrzeje trochę kotleta: Szukając w internetach zauważyłem że w sklepach z kompozytami jest bardzo trudno dostać lub w ogóle jest brak tkanin węglowych o niskich gramaturach tzn. < 90 g/m Albo nie umiem szukać albo nie wiem gdzie szukać. Napiszcie swoje spostrzeżenia na ten ten temat. Materiał zbieram na nowy model motoszybowca lub rzutka f3k. Węgiel będzie na keson i w przypadku f3k dodatkowo na statecznik pionowy. Reszta szkło. Aha, gdzie kupujecie węgiel oprócz R&G i Havla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Ale , w Havlu jest w dobrych pieniądzach , po co szukać gdzie indziej . Havel, jeszcze taniej ma ale jak poniosą cenę to będzie źle dla modelarzy jednostkowych . Niskie gramatury, zawsze są drogie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Nadmienię też że jeśli na stronie Havla widnieje "czas oczekiwania 120 dni" to warto jest zadzwonić i zapytać bo z aktualizacją dostępności jest różnie. Z reguły jest na stanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 U Havla jakieś 10% drożej... http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=87. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 43 minuty temu, RobertK napisał: Nadmienię też że jeśli na stronie Havla widnieje "czas oczekiwania 120 dni" to warto jest zadzwonić i zapytać bo z aktualizacją dostępności jest różnie. Z reguły jest na stanie. O widzisz, dziękuję. Myślałem że taki jest czas oczekiwania także to dla mnie cenna informacja. Godzinę temu, Artur Lis napisał: Ale , w Havlu jest w dobrych pieniądzach , po co szukać gdzie indziej . Arturze, ale na stronie nie znalazłem bardzo niskich gramatur np. coś około 40g/m na stateczniki do DLG. Czyżby trzeba było pytać telefonicznie? Nigdy u nich nic nie zamawiałem stąd moje pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 6 godzin temu, Ares napisał: Szukając w internetach zauważyłem że w sklepach z kompozytami jest bardzo trudno dostać lub w ogóle jest brak tkanin węglowych o niskich gramaturach tzn. < 90 g/m Arku , miałem na myśli tą 90g/ m , a teraz szukasz 40g/m . Gdybym znał Twoje myśli , byłbym jasnowidzem . W co też , nie wierze w żadne przepowiednie jasnowidzów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 @Ares Znam prostsze rozwiązanie, znasz mój adres wybierzesz sobie co chcesz ile chcesz i jakoś się rozliczymy Zamawiając takie małe ilość płacisz dużo więcej za obsługę, zapakowanie itp. ja ci utnę z rolki ile chcesz lub zadowolisz się odpadami (od cięcia np. TeXtreme pod 45 stopni masz spore odpady) Przy okazji mogę coś podpowiedzieć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 3 godziny temu, Artur Lis napisał: Arku , miałem na myśli tą 90g/ m , a teraz szukasz 40g/m . Gdybym znał Twoje myśli , byłbym jasnowidzem . W co też , nie wierze w żadne przepowiednie jasnowidzów . Wspominałem o niskich gramaturach <90g/m2 . 40 g/m2 to tkanina o gramaturze poniżej 90g/m2. Tak więc myśle ,że raczej wyraziłem się jasno i nie trzeba być jasnowidzem aby zrozumieć o co mi chodzi 2 godziny temu, Bartkosz napisał: ja ci utnę z rolki ile chcesz lub zadowolisz się odpadami Bartek , dzięki rozważę Twoją propozycję . Choć generalnie interesuje mnie gdzie można kupić dobry materiał za w miarę rozsądne pieniądze. U mnie jak wiesz to typowo na własne potrzeby , więc ilości też raczej małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zamawiałem u Havla, podawałem nr katalogowy R&G - ściągnęli przy okazji uzupełniania towaru. Zadzwoń do Cieszyna i dopytaj. - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Dlatego proponuje dość optymalne rozwiązanie. Większość materiałów musisz ciąć pod 45 stopni więc weź na to poprawkę przy liczeniu materiału. Jeśli będziesz robił DLG to bardziej potrzebujesz <64g niż 90g Stateczniki to 16-20g całkowicie wystarczy. Polskie hurtownie Havel, GRM sprowadzają towar z R&G ale można też spokojnie kupować w polskim oddziale, obsługa i materiał na bardzo dobrym poziomie. Materiały <64g kupisz u źródła https://shop.cn-models.com/carboweave (oczywiście standardowe rolki też są dostępne w PL - GRM, 20/30/40g ) Ja najczęściej kupuje bezpośrednio od producenta ponieważ zamawiam niestandardowe rolki w niestandardowych wymiarach. W obecnych czasach trzeba liczyć się dość długim czasem realizacji i prosić o nadanie paczki z terenu polski. Dla osób korzystających z Facebooka można kontaktować się bezpośrednio z Yulia Petrenko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 9 godzin temu, Bartkosz napisał: Jeśli będziesz robił DLG to bardziej potrzebujesz <64g niż 90g Stateczniki to 16-20g całkowicie wystarczy Tak. Wszystko się zgadza. Generalnie bardziej celuje w elektroszybowce ale tak jak napisałeś <60 g wystarczy. Do DLG węgiel planuję tylko na keson. Stateczniki zrobię z tkaniny szklanej. Bez sensu inwestować w szkolny model i robić full carbon. Tak sądzę. Dzięki Bartku raz jeszcze za informację. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi