stan_m Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Moje trzy grosze do dyskusji: 1.Tarcze przyrządów pokładowych o średnicy 80 mm. Rodowód niemiecki – Askania. Powielony przez Gerlacha, i ZSRS (cała produkcja sowiecka nawet do dzisiaj).Ciekawostka-Askania wprowadziła warstwę przeciwpotną na szkła do tych przyrządów (cienko położona żelatyna spożywcza, stosowana do dzisiaj jednak nie wszędzie bo w tzw. ciepłych krajach rosną na niej robaczki różne) Amerykanie i Brytyjczycy mają swoje rozmiary calowe a średnica 80mm pokazuje od razu rodowód przyrządu. Różnica wymiarowa jest zauważalna wzrokowo. 2.Nazwy przyrządów pokładowych stosowane przez Kajetana. a) „kontroler lotu” – prawidłowa nazwa „zakrętomierz i chyłomierz poprzeczny” tzw. przyrząd zespolony. Chyłomierz poprzeczny to kulka w rurce szklanej wypełnionej cieczą tłumiącą. Zakrętomierz to żyroskop o dwóch stopniach swobody napędzany powietrzem (dysza Venturi’ego). Kontroler lotu to już przyrząd pilotażowy bardziej zaawansowany (np. firmy Badin, Sperry) bo składający się z prędkościomierza barometrycznego, zakrętomierza żyroskopowego i chyłomierza poprzecznego (także przyrząd zespolony). Kolejną ewolucją tego przyrządu był już czystej krwi sztuczny horyzont z żyroskopem o trzech stopniach swobody, którego wirnik napędzany był niezależnym duktem sprężonego powietrza z butli lub sprężarki. b)”wskaźnik wznoszenia” – prawidłowa nazwa „wariometr” c)”kompas” – prawidłowa nazwa „busola magnetyczna” 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Tak , ale to ma byc półmakieta zegary nie muszą być dokładne ale w miare realistycznie wyglądać dlatego takie maluchy pewnie zepsują efekt . Myślę że trzeba przyjąć wymiar podany przez kolegów i tego się trzymać . 80 mm to 16 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca z 1937, ale spokojnie ujdzie do półmakiety https://www.cdvandt.org/askania-katalog.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 5 godzin temu, motfil napisał: Tak , ale to ma byc półmakieta zegary nie muszą być dokładne ale w miare realistycznie wyglądać dlatego takie maluchy pewnie zepsują efekt . Myślę że trzeba przyjąć wymiar podany przez kolegów i tego się trzymać . 80 mm to 16 mm . Dokładnie tyle mają największe wskaźniki. Myślałem aby wydrukować tarcze ,ale rozmiar jest tak mały że potrzebna byłaby drukarka o dużej rozdzielczości a dostępu do takiej nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca A w kwestii drukarki - bez, q..., jaj. Wydrukowane piętnaście lat temu, w skali 1:72. Spokojnie da się. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca No to rysuję jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca Tyle na dziś. Jutro spróbuję druknąć i zobaczymy jak to wygląda w realu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Co do drukarki to ja swoje zegary drukowałem w punkcie foto https://pfmrc.eu/topic/59360-rwd-5-bis-16/?do=findComment&comment=610690 Papier fotograficzny można wybrać, a rozdzielczość powinna zadowolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Wydrukowałem i jest super. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Głupio tak wygląda wszystkie wskazania na zero . Podziałaj coś Wojtek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Czemu niby? Jest właściwie, wysokościomierz na zero i obroty też. Dlaczego miałoby być inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia A jak motor będzie pracował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Robota skończona. Jutro kupię papier foto do drukarki i będzie super. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia No i będzie ? 22 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca W dniu 19.04.2024 o 18:45, f-150 napisał: No i będzie ? No bomba!! Mógłbyś napisać jak wykonałeś ramki przyrządów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Sklejka 0.6 mm cięta laserem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano Niedziela o 18:41 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:41 Powolutku fo przodu 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano Niedziela o 19:13 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:13 Piękny ! Kiedyś dawno temu marzyłem aby zbudować R.W.D - 9. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi