stan_m Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Moje trzy grosze do dyskusji: 1.Tarcze przyrządów pokładowych o średnicy 80 mm. Rodowód niemiecki – Askania. Powielony przez Gerlacha, i ZSRS (cała produkcja sowiecka nawet do dzisiaj).Ciekawostka-Askania wprowadziła warstwę przeciwpotną na szkła do tych przyrządów (cienko położona żelatyna spożywcza, stosowana do dzisiaj jednak nie wszędzie bo w tzw. ciepłych krajach rosną na niej robaczki różne) Amerykanie i Brytyjczycy mają swoje rozmiary calowe a średnica 80mm pokazuje od razu rodowód przyrządu. Różnica wymiarowa jest zauważalna wzrokowo. 2.Nazwy przyrządów pokładowych stosowane przez Kajetana. a) „kontroler lotu” – prawidłowa nazwa „zakrętomierz i chyłomierz poprzeczny” tzw. przyrząd zespolony. Chyłomierz poprzeczny to kulka w rurce szklanej wypełnionej cieczą tłumiącą. Zakrętomierz to żyroskop o dwóch stopniach swobody napędzany powietrzem (dysza Venturi’ego). Kontroler lotu to już przyrząd pilotażowy bardziej zaawansowany (np. firmy Badin, Sperry) bo składający się z prędkościomierza barometrycznego, zakrętomierza żyroskopowego i chyłomierza poprzecznego (także przyrząd zespolony). Kolejną ewolucją tego przyrządu był już czystej krwi sztuczny horyzont z żyroskopem o trzech stopniach swobody, którego wirnik napędzany był niezależnym duktem sprężonego powietrza z butli lub sprężarki. b)”wskaźnik wznoszenia” – prawidłowa nazwa „wariometr” c)”kompas” – prawidłowa nazwa „busola magnetyczna” 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Tak , ale to ma byc półmakieta zegary nie muszą być dokładne ale w miare realistycznie wyglądać dlatego takie maluchy pewnie zepsują efekt . Myślę że trzeba przyjąć wymiar podany przez kolegów i tego się trzymać . 80 mm to 16 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca z 1937, ale spokojnie ujdzie do półmakiety https://www.cdvandt.org/askania-katalog.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 5 godzin temu, motfil napisał: Tak , ale to ma byc półmakieta zegary nie muszą być dokładne ale w miare realistycznie wyglądać dlatego takie maluchy pewnie zepsują efekt . Myślę że trzeba przyjąć wymiar podany przez kolegów i tego się trzymać . 80 mm to 16 mm . Dokładnie tyle mają największe wskaźniki. Myślałem aby wydrukować tarcze ,ale rozmiar jest tak mały że potrzebna byłaby drukarka o dużej rozdzielczości a dostępu do takiej nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca A w kwestii drukarki - bez, q..., jaj. Wydrukowane piętnaście lat temu, w skali 1:72. Spokojnie da się. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca No to rysuję jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca Tyle na dziś. Jutro spróbuję druknąć i zobaczymy jak to wygląda w realu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Co do drukarki to ja swoje zegary drukowałem w punkcie foto https://pfmrc.eu/topic/59360-rwd-5-bis-16/?do=findComment&comment=610690 Papier fotograficzny można wybrać, a rozdzielczość powinna zadowolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Wydrukowałem i jest super. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Głupio tak wygląda wszystkie wskazania na zero . Podziałaj coś Wojtek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Czemu niby? Jest właściwie, wysokościomierz na zero i obroty też. Dlaczego miałoby być inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia A jak motor będzie pracował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Robota skończona. Jutro kupię papier foto do drukarki i będzie super. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia No i będzie ? 22 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca W dniu 19.04.2024 o 18:45, f-150 napisał: No i będzie ? No bomba!! Mógłbyś napisać jak wykonałeś ramki przyrządów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Sklejka 0.6 mm cięta laserem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 17 Listopada Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Powolutku fo przodu 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Piękny ! Kiedyś dawno temu marzyłem aby zbudować R.W.D - 9. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano Niedziela o 11:19 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:19 Wojtku, jak idą prace nad RWD ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano Niedziela o 15:10 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:10 W dniu 17.11.2024 o 19:41, f-150 napisał: Powolutku fo przodu Wojtek, mam nadzieje, ze lutownica ZIMNA! Tak splonal moj pierwszy model na uwiezi ktory budowalem w modelarni jako "gowniarz". Byl juz pocellonowany chyba 5 razy i lutowalem kolka. Krotkie dotkniecie i po 5 sek. byly tylko resztki 😩. Jurek, ktory byl naszym instruktorem, wyszedl tylko ze swojej "dziupli", popatrzyl i powiedzial z totalnym spokojem; Jarek, musisz sobie znalezc plany jakiegos nowego modelu (a splonal piekny, dwukadlubowy "uwieziak")😂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi