pablos Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Skrznek po amunicji do przechowywania lipoli używam od lat. Najpierw z uszczelką ale po obejżeniu właśnie filmików na Youtub uszczelkę wyciągnołem. Dodatkowo skrzynki z naładowanymi lipolami trzymam na zewnątrz . Skrzynki są wodoszczelna nawet bez uszczelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 W dniu 17.06.2023 o 22:53, dariuszj napisał: Przy mrozach i olejach jakie kiedyś były olej był gęsty jak smoła i ciężko było zapalić. Sam pamiętam czasy jak ludzie w zimie do ciągników wlewali gorącą wodę do układu chłodzenia, a na noc spuszczali. Ale nie mogła być za gorąca, bo potrafił trzasnąć... Ja pod silnikiem mojego maluszka który nocował pod chmurką zostawiałem na zimową noc karton z kuchenką elektryczną podłączoną do przedłużacza który szedł do domu. Rano po wstaniu podłączałem go do do gniazdka, a po śniadaniu kiedy czas było jechać do pracy silnik był już cieplutki i odpalał bez fochów. A poza tym woziło się z sobą puszkę eteru w sprayu, tak na wszelki wypadek kiedy nie było jak podgrzać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Moje 3 grosze do dyskusji. Jeśli akumulatory są zimne (np. po wyjęciu z lodówki albo z nieogrzewanego garażu) nie powinno się ich rozładowywać blisko ich "maxC". Jeśli planujecie duże prądy to akumulator należy podgrzać przed lotem. Ma to dramatyczny wpływ na trwałość akumulatora. W ten sposób traktowane akumulatorki odwdzięczą się wielosezonową trwałością. Heatboxy są używane często w zawodniczych konkurencjach gdzie z akumulatorków 1.3-1.5 Ah wyciąga się się po 200-300A. Ja rekreacyjnie latając podgrzewałem aku na grzejniku i z 1.4 wyciągałem bez zadyszki >180A. Panthery (8s 1.4) są twarde i nie mają utraty pojemności, chociaż często nadużywałem czasu silnikowego. Czytałem że 15-20 min. w 40oC powinno wystarczyć. Podobno nawet pojedynczy strzał z nieogrzewanymi aku potrafi je nieodwracalnie uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 W dniu 9.11.2023 o 16:42, Amadeusz_Modelarz napisał: Wspominał ktoś o torbach ochronnych do lipo, ale ja używam chyba dość unikatowej rzeczy, a mianowicie skrzynkę na amunicję. Jak uzywasz tej skrzynki, wyciagnij z niej uszczelke (szkoda ciac). Inaczej w razie uszkodzenia pakietu moze byc "bum". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 6 godzin temu, mr.jaro napisał: Jak uzywasz tej skrzynki, wyciagnij z niej uszczelke (szkoda ciac). Inaczej w razie uszkodzenia pakietu moze byc "bum". Wiem, obejrzałem kilka filmików na yt i to jest dobre rozwiązanie. Dzięki wszystkim którzy o nim napisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi