Skocz do zawartości

Zawody modeli RES - F3L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i pierwsze zawody w Pl przeszły do historii. Pogoda: niskie zachmurzenie 100%, zero wiatru, zero termiki i przez pierwszą kolejkę mżawka przechodzą w lekki deszcz który zrobił nam godzinną przerwę w lataniu, którą wykorzystaliśmy na grilla ? Potem jeszcze 5 kolejek zrobionych, na końcu znowu z deszczykiem. Loty "fabrycznych" zestawów przeważnie ok 2-3 min. i dużo można było zyskać lub stracić na lądowaniach. Juniorzy startowali w większości modelami które sami zrobili więc nieco cięższymi ale dla nich idealnymi. Atmosfera na zawodach luźna i rzekłbym przyjacielska. Żałowałem że nie mam na stanie odpowiedniego modelu żeby się pobawić więc zostało mi sędziowanie i muszę przyznać że to może być bardzo popularna i bardzo fajna zabawa w naszym hobby, w którym nie będzie brakowało juniorów, oczywiście jeśli nie popsują tego jakieś durne regulaminy czy zbędne opłaty. Ta klasa musi być jak najprostsza i jak najtańsza, zwłaszcza dla juniorów.

Nie robiłem zdjęć bo miałem inne zajęcie ? ale chłopaki mieli fajny sprzęt którym focili to się podlinkuje jak wstawią.

Ja polecam kategorię w 100%.

IMG20230930100514.thumb.jpg.5025424b6056815d965cc290e2badb46.jpg

IMG20230930100521.thumb.jpg.14898dbc183279b8428cb3ad831100a9.jpg

IMG_20230930_19321056.thumb.jpg.92b7f8976483c3f4bff4566e6042d585.jpg

IMG_20230930_19323305.thumb.jpg.582a6e73f2f1755d420cc1081a77dc2d.jpg

IMG_20230930_19330503.thumb.jpg.4b44703a1bbb9b06c8ec70de2de84ed5.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Elvis napisał:

Jest i video ?

Kszysztofie: takich zawodów nam trzeba i takich klas. Tego typu modelarstwo jest dostępne praktycznie dla wszystkich szczególnie młodzież może powalczyć. Ale jak słusznie napisałeś może za jakiś czas zepsuć się regulamin , ktoś wymyśli ulepszenia i znowu będzie kolejna klasa dla elit. 

Oby tak się nie stało. Obejrzałem filmik i jestem pełen uznania , pięknie prowadziliście te zawody tak spokojnie i w dobrej atmosferze aż chce się to oglądać.

Takie stare dobre modelarstwo mojej wczesnej młodości. Szacun i gratulacje. 

Trzymam kciuki oby  klasa F3L pozostała taka nadal. Taka dla wszystkich "zwykłych ludzi" do których się rzecz jasna zaliczam.

Opublikowano

Dzięki, to zasługa wszystkich, tak organizatora jak i samych zawodników a największa Krzysztofa który prowadzi zajęcia z młodymi, pomagał im na starcie i defacto wszystkie sprzęty zorganizował. Pomimo jakichś potknięć nikt nie robił problemów i to jakoś tak spokojnie szło, może też i dla tego że chyba wszyscy chcieli fajnie spędzić czas i trochę porywalizować bez parcia na wynik - w większości to młode chłopaczki stawiający pierwsze kroki z rc.

Zastanawiam się czy ciut nie lepszy byłby e-res, czyli bodajże F5L, z racji mniejszego "kłopotu" z holami (potrzebne miejsce, skoszona trawa, ich rozciąganie, czasem plątanie)? No ale byłby to krok w kierunku kosztów, może nie jakichś wielkich, ale zawsze. Nie wiem, może czas pokaże a na razie nie ma co psuć.

Też mnie sentyment dopadł na widok chłopaczków z własnoręcznie ulepionymi modelami, młody już nie jestem ?

Szykujcie modele bo coś słuchy poszły że następne zawody w Stalowej Woli ?

A i jeszcze jedno - zostaje kwestia ew. wymogu licencji. Bo jeśli zawody miałby być wpisane do kalendarza imprez Aroklubu Polskiego to taki wymóg ponoć jest - ale nie wiem, już dawno nim nie jestem, więc może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy. Osobiście wolałbym jakby była ona bardziej dla wszystkich, nawet bez loga AP ? 

Na FB powstała grupa F3L, na wzór F3K ?. Fajne zestawienie modeli zapodali

https://www.f3l.at/f3l-modelle?fbclid=IwAR1RvlPs05qKuIiU9meEfeovTD-R3UDQqv_OsOspxFYP0aYB8pvRYmCPFjM

Edit: i może będą również zawody pod Niepołomicami koło Krakowa w przyszłym roku.

Opublikowano
Godzinę temu, Elvis napisał:

Zastanawiam się czy ciut nie lepszy byłby e-res, czyli bodajże F5L, z racji mniejszego "kłopotu" z holami

Z pewnością . Natomiast koszty się bardzo nie zwiększą bo takie wyposażenie jest tanie , silniki małej mocy i popularne a rzeczywiście ułatwi to organizację zawodów.

Warto nad tym pomyśleć . F5L byłaby takim" F5J dla ubogich" i podejrzewam ,że mnóstwo seniorów w całej Polsce chętnie by wystatrowała w takich zawodach.Myśle,że to z pewnością nie popsuje konkurencji.

Opublikowano

Dodałem jeszcze regulamin do F5L. Zasadniczo jest taki sam jak F3L, przy czym:

Czas pracy silnika (30 sekund) i wysokość odcięcia silnika (90 m) są kontrolowane przez odpowiedni sterownik/rejestrator (np. Altis V4).

Opublikowano

Pytanie a mamy jakiś plan budowy chętnie bym popełnił coś przez zimę widziałem sultana ale plany są kiepskie może ktoś posiada coś sprawdzonego

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Gdyby ktoś nie doczytał to poniżej plany na przyszły rok:

1. Ogólnopolskie zawody modeli latajacych F3L "RcPany Cup" ZO, 13.04.2024, sob, Lotnisko Turbia Aeroklub Stalowowolski, tel. 510-443-860

2. Otwarte Mistrzostwa Aeroklubu Podhalańskiego modeli szybowców termicznych F3L ZO J,S F3L 27.04.2024, sob. Lotnisko Aeroklubu Podhalańskiego-Łososina Dolna Aeroklub Podhalański, 503-449-727

3. Ogólnopolskie zawody modeli latających F3L ZO J,S F3L 06.07.2024, sob. Lotnisko Tuszów Narodowy SAUT LEONARDO tel. 507-190-295

4. Ogólnopolskie zawody modeli szybowców termicznych F3L ZO J,S F3L 07.09.2024 sob. Chobot k/Niepołomic Aeroklub Podhalański, tel. 503-449-727

5. Ogólnopolskie zawody modeli latajacych F3L "Autumn Cup" ZO O F3L 28.09.2024, sob. Lotnisko Turbia Aeroklub Stalowowolski, tel. 510-443-860

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest już biuletyn na zawody w Stalowej Woli, a w nim wymóg posiadania licencji FAI - na pierwszych zawodach nie była potrzebna.

Dodatkowo: wymóg posiadania odpowiedniego OC i potwierdzenie rejestracji w ULC jak operator - to już trochę bez sensu, bo jak już chcą podkład to chyba ważniejsze są uprawnienia jako pilot, operator nie ma uprawnień do latania - nie wiem jaki cel temu przyświeca.

Edit: Na grupie Czarek już wyłożył po co to potwierdzenie - w skrócie wymogi urzędowe.

Edit: tak mi przyszło do głowy, że skoro wszystkie zawody są ogłoszone w kalendarzu AP, to licencja pewno będzie wymagana na wszystkich. No chyba że start bez licencji i bez wpisu do oficjalnej klasyfikacji.

Pożyjemy, zobaczymy...

Biuletyn Ogolnopolskie zawody modeli latających F3L RC Pany CUP(1).pdf

• Dzięki 1
Opublikowano

Nie trać nadziei. Nie na wszystkich imprezach z kalendarza AP licencja jest wymagana. Niektórzy organizatorzy są bardziej liberalni i zdecydowanie popieram takie podejście.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.