Skocz do zawartości

Raduga 7M nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. 
Kupiłem mój pierwszy silnik spalinowy RADUGA 7m. Udało mi się go dokładnie oczyścić na tyle że swobodnie chodzi a ze świecą stawia opór. Ale jednak co bym nie zrobił to nie chce odpalić. Nie mam śmigła i nawet wiedzy o tym hobby ale chciałbym go uruchomić. Dodam jeszcze że delikatnie przeszlifowałem cylinder gąbką do mycia naczyń, bo tłok chodził z dużym oporem. Jako paliwa używałem denaturatu z nitro. Z tego co czytałem na forum były to silniki bardzo nieprzyjemne we współpracy. Dziękuję za wszelką pomoc :) .

• Haha 1
Opublikowano

Ty się kolego zastanow jak traktujesz ten silnik,to nie ursus c 330 ze odpali na bele czym.Odsylam do literatury W.Schiera Miniaturowe lotnictwo ,Miniaturowe silniki spalinowe itp.Jeszcze chwila i bedziesz mógł go sobie na pólke jako wazon postawić.

Opublikowano

Czy paliwo MERLIN 5% będzie się nadawać? Słyszałem że dodają też oleju rycynowego ale w tej ofercie co patrzę już jest olej. 

• Lubię to 1
Opublikowano
36 minut temu, Mijer34 napisał:

Jako paliwa używałem denaturatu z nitro.

Takie paliwo to gościom z fioletowym nosem możesz ofiarować, "zapalą" od razu... ?

Jeśli to Twój pierwszy silnik, to źle wybrałeś, bo są baaardzo kapryśne...

Opublikowano

Kup paliwo zwykłe standart 80/20 z rycyną jak chcesz z nitrometanem(bo tak ten związek się nazywa),nie żadne nitro,bo farb tym nie będziesz rozcięczał to też może być ale nie samochodowe.A śmigło to około 10x5.

Widzę teraz że jesteś z Łodzi,więc zkontaktuj się z Piotrem z firmy Auto klucz.Pomoże

https://www.autoklucz.finn.pl/contact.html

Opublikowano
23 minuty temu, Grzesiek napisał:

Widzę teraz że jesteś z Łodzi,więc zkontaktuj się z Piotrem z firmy Auto klucz.Pomoże

https://www.autoklucz.finn.pl/contact.html

Dziękuję, będę się kontaktować jakoś w przyszłym tygodniu :) 

na początku jako śmigło zamontowałem kawałek preszpanu ale dalej nie dawał rady :P 
Ewentualnie mogę sobie sam "ugotować" paliwo. Mam dostęp do większości odczynników typu metanol, etanol, nitrometan tak samo jak olej rycynowy wszystko czda. Na tą chwilę zostało mi mało z wypłaty, a niestety cierpliwości trochę u mnie brak :) 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Marek_Spy napisał:

Dobre, poczytaj jest pełno informacji na temat silników modelarskich i zapomniałeś o zasilaniu świecy żarowej. A opór stawia prawidłowo nazywa się to kompresja 

Tak, mam zasilanie. Zapomniałem dopisać. Zwykłą zapalarkę do świec żarowych z modelarskiego z akumulatorkiem Ni-MH 2100

1 minutę temu, dariuszj napisał:

Próbowałeś uruchamiać beż śmigła? Jak to robiłeś?

użyłem wkrętarki z nasadką 10 nałożoną na nakrętki 

• Haha 1
Opublikowano

musisz mieć śmigło bo ono działa jak koło zamachowe wiec jest konieczne, oczywiście ze możesz paliwo namieszać nawet bez nitro a świeca się zarży świecąc pomarańczowo ?Obawiam sie ze mogles uszkodzic powierzchnie tłoka szorując tym zdrapką, ten silnik nie jest dobrym materiałem do nauki czy eksploatacji choć Rosjanie je przerabiali z powodzeniem

Opublikowano
20 minut temu, Marek_Spy napisał:

musisz mieć śmigło bo ono działa jak koło zamachowe wiec jest konieczne, oczywiście ze możesz paliwo namieszać nawet bez nitro a świeca się zarży świecąc pomarańczowo ?Obawiam sie ze mogles uszkodzic powierzchnie tłoka szorując tym zdrapką, ten silnik nie jest dobrym materiałem do nauki czy eksploatacji choć Rosjanie je przerabiali z powodzeniem

tak, świeca działa, świeci się na jasno pomarańczowo. Ewentualnie jeśli będzie potrzeba mogę dorobić nowy tłok i cylinder ze stali ( tłok chyba był odlewany). 
Czy jako koła zamachowego mogę użyć np krążka z aluminium albo stali? Chyba nie powinno mieć to znaczenia jeśli odpowiednio dobiorę wagę i wielkość?

Opublikowano
Godzinę temu, Mijer34 napisał:

Czy jako koła zamachowego mogę użyć np krążka z aluminium albo stali? Chyba nie powinno mieć to znaczenia jeśli odpowiednio dobiorę wagę i wielkość?

Teoretycznie tak, ale na krótką chwilę ze względu na brak chłodzenia.

Opublikowano

Oczywiście tylko nie będzie chlodzenia, przeróbkę tego silnika można zobaczyć na kanale Rosjanina postaram się znaleźć linka i znalazłem możesz włączyć polskie napisy

. Nawet potem fajnie chodził

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Dobry wieczór wszystkim. Faktycznie, olej rycynowy i alkohol bardzo pomógł, pokaszlał i zgasł ale to już jest jakiś progres. W pracy dorobiłem do niego sprzęgło, koło zamachowe i dobrą podstawkę także w poniedziałek będą dalsze testy, wydaje się że wszystko idzie zgodnie z planem :). Ale i tak zamówiłem sobie jakieś inne silniczki z portalu aukcyjnego, +cały samochodzik z osprzętem. tylko brakuje im szarpaka (bo to są jak dobrze patrzyłem silniki do samochodów) ale to dla mnie nie problem bo mogę sobie go dorobić :D 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.