RomanJ4 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 2 minuty temu, RomanJ4 napisał: znakomity dodatek do ksiązki opisującej bydowę tego silnika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 To póki co tylko karter, a gdzie reszta? No i raczej maszyny nie dla każdego... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Niestety, mimo poszukiwań pod różnymi tagami nie znalazłem dalszych części cyklu, albo jeszcze nie zostały wykonane, albo opublikowane, a może zaginęły gdzieś w czeluściach netu... https://www.youtube.com/@PaulsGarageProjects W dniu 20.12.2023 o 22:04, Paweł Prauss napisał: No i raczej maszyny nie dla każdego... Prawda Pawle, ale mając podstawowe i ewentualny grzecznościowy dostęp do innych, + umiejętności i samozaparcie oczywiście, można się już pokusić... W końcu w latach gdy te silniki powstawały, CNC nie było... Szkoda, że u nas nie można jak w USA dostać odlanych surówek takich silniczków do obróbki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 1 godzinę temu, RomanJ4 napisał: mając podstawowe i ewentualny grzecznościowy dostęp do innych, 1/podstawowe + oprzyrządowanie do kazdej operacji bo praktycznie inaczej się nie da.. +uchwyty ( rózne) + systemy zamocowań ( rózne) + noże-mnogośc 2/ z tym grzecznościowym dostępem to bardzo róznie wychodzi 3/ samozaparcie trzeba miec a umiejętności doskonalic czyli toczyc , frezować ile się da. Są bardzo dobre podręczniki z czasów PRL-u ale to tylko teoria a tu równiez jest potrzebna praktyka 4/ stara zasada o ktorej nic nie ma na filmikach- "nigdy nie buduj jednego egzemplarza " 5/ CNC nie było ..ale byli fachowcy od obróbki...teraz też sa ale "in blue sky" 6/ masz racje szkoda, ale kto to ma robić te odlewy i dla kogo jeżeli zainteresowanie jest znikome. Zrobienie modelu odlewu korteru w obecnej dobie drukarek 3D- odlew żywiczny nie jest żadnym problemem. Równiez wspołczesne masy przymodelowe zapewniają jakośc porównywalną z kolkilą ps...taka uwaga dla oglądających te filmy, bo tego tez nie ma- czas obróbki może być krótszy niz czas ustawiania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Koledzy, zapominacie o najfajniejszej technologi jaka jest obecnie dostępna a mianowicie druku z metalu. Wydrukowanie np. karteru z aluminium z niewielkimi naddatkami na obróbkę jest w zasięgu ręki każdego i za rozsądne pieniądze. Jakiś czas temu zrobiłem projekt pewnego elementu i zleciłem wydruk u naszych braci majfędów. Mam go już w ręku i jestem pod dużym wrażeniem. Pochwale się tym w właściwym wątku. Polecam zapoznać się z ofertą firm JLCPCB i PCBWay. Aha, z pięciu polskich pierwszych lepszych firm które reklamują się z prototypowaniem za pomocą druku z metalu z trzema nie udało mi się nawiązać kontaktu, jedna odmówiła i jedna przyjęła projekt do wyceny ale już się nie odezwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 20 minut temu, Granacik napisał: Wydrukowanie np. karteru z aluminium Błażej, problem jest taki, że karterów do silników nie robi sie z aluminium. a i odlewy MUSZĄ byc starzone. Być może ta technologia o której piszesz sie sprawdzi, jęzeli nie nastąpi zalew świata elektrykami 20 minut temu, Granacik napisał: i za rozsądne pieniądze. Co to znaczy "rozsądne pieniądzę".? kwotowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 34 minuty temu, Granacik napisał: Polecam zapoznać się z ofertą firm JLCPCB i PCBWay Co za nazwa firmy!!!! JLCPCB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 45 minut temu, d9Jacek napisał: Być może ta technologia o której piszesz sie sprawdzi, jęzeli nie nastąpi zalew świata elektrykami Trzeba troszkę zmienić myślenie i trochę inaczej zaprojektować niż miało by to w wypadku odlewów grawitacyjnych czy ciśnieniowych. Dopasować do dostępnej technologii wykonania. Ale np. karter takiego SIM 2b czy felgiebel'a można by druknąć na żywca bo nie są to wybitnie wysilone jednostki. Ale jak takie Radugi lane z garnka działały to i dla czego drukowany karter miał by nie wytrzymać? 45 minut temu, d9Jacek napisał: Co to znaczy "rozsądne pieniądzę".? kwotowo ? Przy druku w metalu liczą za faktyczną objętość materiału. Trzy elementy po ok 3,5cm3 wydrukowane ze stali kosztowały z wysyłką 25$ Sam koszt wydruku 19$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Godzinę temu, jarek996 napisał: JLCPCB Julka Lubi Ci.... itd Godzinę temu, Granacik napisał: takie Radugi lane z garnka działały to i dla czego drukowany karter miał by nie wytrzymać? Błażej, obawiam się,że się mylisz i to mocno Godzinę temu, Granacik napisał: Trzy elementy po ok 3,5cm3 wydrukowane ze stali jeżeli możesz to zaprezentuj te elementy...karter silnika to trochę więcej niz 3,5 cm3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Godzinę temu, d9Jacek napisał: Błażej, obawiam się,że się mylisz i to mocno Ta raduga na panewkach 7cm3 z hakiem? Co w niej było wybitnego i jakie kosmiczne materiały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 5 minut temu, Granacik napisał: Co w niej było wybitnego i jakie kosmiczne materiały nic nie pisałem o wybitności radugi ani o kosmicznych materiałach AK2o a nie garnek 3 godziny temu, Granacik napisał: aluminium to pierwiastek a odlewy robi sie ze stopów zawierająch aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy , czy tylko tak z opowieści ta wiedza ? A co do drukowania z metalu , aktualnie drukują silniki do rakiet kosmicznych czy też całe rakiety kosmiczne . To na pewno da rady wydrukować karter tylko pytanie o koszt druku a koszt wyfrezowania z kawałka np PA6 karteru . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 5 minut temu, symon5 napisał: A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy tak 6 minut temu, symon5 napisał: koszt wyfrezowania z kawałka np PA6 karteru w dalszym ciągu najtaniej wychodzi odlew w tzw piachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Odlew nie dla wszystkich jest dostępny i niekoniecznie wyjdzie za pierwszym razem a frezowanie pozwala na pominięcie etapów związanych z odlewem ,tylko wykonanie od razu na gotowo , myślę oczywiście o pojedynczych sztukach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 17 minut temu, symon5 napisał: niekoniecznie wyjdzie za pierwszym razem Marku, pełna zgoda..zdecydowanie jest łatwiej zrobic model odlewniczy uwzgledniający wszellkie nadlewy technologiczne, skurcze itd. niz sam odlew.. Od tego są fachowcy którzy wiedzą co i jak, czasami nawet poprawią model. Jest w Warszawie taka odlewnia lejąca w "piachu" robiąca odlewy wyglądające jak z kokili. Robiłem kartery z mela PA9, ale tak jak już pisałem robienie jednego egzemplarza silnika to trochę ryzykowne jest. Min 5 sztuk sama obróbka nie jest specjalnie kłopotliwa ani czasochłonna, czasochłonne jest ustawianie, szczególnie ustawiania osi pionowej bo musza byc zachowane kąty. No i pewne operacje muszą być robione od jednego zamocowania- nie mozna zdejmować z uchwytu tokarskiego ...ale mozna zdemontowac razem z uchwytem. Stąd tez jeden uchwyty to zdecydowanie za mało. Ja sam mam do swojej tokarki 6 uchwytów + planszajba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 W dobie CNC taniej jest zrobić prosty karter niż babrać się z odlewaniem i dalszą obróbką no chyba, że karter duży i 1 mln sztuk. Chyba coxy były tak robione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 2 minuty temu, witold_pi napisał: Chyba coxy były tak robione chyba wtedy jeszcze nie znano CNC ale tak, były obrabiane z mela 3 minuty temu, witold_pi napisał: niż babrać się z odlewaniem nie babram sie z odlewaniem a CNC jest dla mnie niedostępne...czyli po pierwsze nie mamy armat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Godzinę temu, d9Jacek napisał: to pierwiastek a odlewy robi sie ze stopów zawierająch aluminium W PCBWay stosują AlSi10Mg, AK20 to AlSi21CuNi. Bardziej interesujące było by porównanie podobnych próbek poddanych testom na ściskanie, rozciąganie i zginanie. AK20 może się świetnie lać ale może będzie miał gorsze parametry. PTKiM miałem dawno jeszcze wtedy nikt nie myślał o druku z metalu. I wszystko zależy od projektu. Na pewno w wypadku druku będzie potrzeba znacznie mniej czynności wykańczających. Mając w ręku różne próbki wydrukowanych przedmiotów z różnych metali, które to oglądałem na Nocy w Instytucie Lotnictwa, zauważalna jest większa jednorodność materiału. Z odlewami sami wiecie jak bywa. Trzeba trochę prób wykonać zanim uzyskasz zamierzony efekt. Fajnie o tym mówią koledzy którzy budują dwucylindrową litrową V-kę OHRV (z zaworem obrotowym). Silnik P&P do ramy klasycznego Junaka. Nie neguję odlewania ale druk w metalu jest zbawieniem dla jednostkowego prototypowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 18 minut temu, Granacik napisał: ale druk w metalu jest zbawieniem dla jednostkowego prototypowania zgoda ..jest 20 minut temu, Granacik napisał: w wypadku druku będzie potrzeba znacznie mniej czynności wykańczających niewątpliwie tak..ale pewne technologie długo nie będą dostępne dla hobbystów-amatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi