Model69 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Czy ktoś z kolegów używał tego paliwa w silnikach modelarskich benzynowych? Jeżeli ktoś może się wypowiedzieć to proszę o porównanie z PB 95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Kiedyś shell sprzedawał na stacjach benzynowych benzynę i ON syntetyczny, ale syf po latach na dnie butelki ON się zgromadził ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Ja latalem kiedys na ASPENie. Wszystko dzialalo, a to co nie dzialalo, to gazniki pioerwszych benzynowych serii SAITO. Nie byla to wina paliwa!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Hej, Te paliwo alkilatowe teoretycznie nie zawiera żadnych dodatkowych paskudztw w rodzaju alkoholu...... To chyba główna zaleta i różnica Jd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 9l/100km wychodzi jakieś 180pln/100km chyba sprzedam antyka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 6 godzin temu, Qzyn napisał: nie zawiera żadnych dodatkowych paskudztw w rodzaju alkoholu Kolego, BEZ zartow prosze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Pytanie do lotników i automobilistów. benzyny z biokomponentami niszczą gumowe elementy gazników. Po półrocznej eksploatacji auta, gumowe elementy gazników Stromberg są do wymiany, a nie są to tanie rzeczy.Głowica silnika przestawiona na paliwo bezołowiowe, - twarde gniazda zaworowe, brązowe prowadnice zaworów, zawory też nie std. Co sądzicie o przejsciu na AvGas ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 3 minuty temu, d9Jacek napisał: Pytanie do automobilistów.. benzyny z biokomponentami niszczą gumowe elementy gazników. Po półrocznej eksploatacji auta, gumowe elementy gazników Stromberg są do wymiany, a nie są to tanie rzeczy.Głowica silnika przestawiwiona na paliwo bezołowiowe, - twarde gniazda zaworowe, brązowe prowadnice zaworów, zawory też nie std. Co sądzicie o przejsciu na AvGas ? Można jak się nie ma katalizatora, np ma się 2CV ? AVGAS to nazwa, która pochodzi z połączenia dwóch słów z języka angielskiego, czyli „aviation gasoline” – co oznacza nic innego, jak benzynę lotniczą. Jak zostało wspomniane, stosowana jest ona do napędu samolotów, a dokładniej do tych wyposażonych w silniki tłokowe. Z cech charakterystycznych, warto dodać, że od benzyn samochodowych różni się przede wszystkim dodatkową zawartością czteroetylku ołowiu, który podwyższa liczbę oktanową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 1 minutę temu, witold_pi napisał: Można jak się nie ma katalizatora, np ma się 2CV ? AVGAS to nazwa, która pochodzi z połączenia dwóch słów z języka angielskiego, czyli „aviation gasoline” – co oznacza nic innego, jak benzynę lotniczą. Jak zostało wspomniane, stosowana jest ona do napędu samolotów, a dokładniej do tych wyposażonych w silniki tłokowe. Z cech charakterystycznych, warto dodać, że od benzyn samochodowych różni się przede wszystkim dodatkową zawartością czteroetylku ołowiu, który podwyższa liczbę oktanową. nie ma, zadne z moch aut wyprodukowane w latach 60-tych nie ma katalizatora..Maja głowice poprzestawiane na paliwo bezołowiowe. I kolejne pytanie...czy są jakieś lopoty z nabyciem paliwa lotniczego i czy jest ogólnie dostępne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 https://www.avgas.pl/files/Benzyny lotnicze a benzyny samochodowe - cz.1.pdf Podsumowanie Benzyna lotnicza i benzyna samochodowa, mimo zbliżonego składu chemicznego, są to paliwa o odmiennych właściwościach fizykochemicznych i eksploatacyjnych. Odpowiadając na postawione na wstępie pytania, można stwierdzić: Poza szczególnymi przypadkami, określonymi instrukcjami eksploatacji i innymi przepisami, benzyny samochodowe nie mogą być użytkowane jako paliwo do silników lotniczych. Tankowanie statków powietrznych bezołowiowymi benzynami samochodowymi jest możliwe tylko wówczas, gdy zezwala na to instrukcja eksploatacji statku powietrznego i z zachowaniem ograniczeń eksploatacyjnych, wynikających z tej instrukcji. Stosowanie benzyn samochodowych do silników lotniczych, w nieuprawnionych formalnie przypadkach jest narażaniem załogi samolotu i osób postronnych na niebezpieczeństwo, z utratą życia włącznie i jest działaniem nieodpowiedzialnym. W przypadku lotniczych benzyn etylizo-wanych nie mogą być one stosowane do tankowania samochodów, ze względu na możliwość zatrucia katalizatorów spalin oraz ochronę środowiska. Natomiast brak przeciwwskazań do tankowania samochodów bezołowiowymi benzynami lotniczymi, o odpowiednich właściwościach przeciwstukowych. https://www.avgas.pl/files/Benzyny lotnicze a benzyny samochodowe - cz.2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 4 minuty temu, witold_pi napisał: https://www.avgas.pl/files/Benzyny lotnicze a benzyny samochodowe - cz.1.pdf to wszystko wiem..ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Od nowego roku zostanie wprowadzona benzyna E10. E95 nie będzie w ofercie. Jaki wpływ E10 będzie miała na pracę modelarskich silników benzynowych ? A może trzeba będzie zastąpić dotychczasową E95 benzyną E98 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Będą więcej palić ? Być może będą szybciej niszczyć wszelkie elementy niemetalowe i przyspieszać korozję stali. Mam samochód z 1993 roku na benzynę bezołowiową 90 oktan. Teraz będę musiał lać 98 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia W dniu 27.12.2023 o 17:18, d9Jacek napisał: to wszystko wiem..ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie https://dlapilota.pl/aktualizacja-ceny-paliw-lotniczych-na-polskich-lotniskach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 13 godzin temu, witold_pi napisał: https://dlapilota.pl/aktualizacja-ceny-paliw-lotniczych-na-polskich-lotniskach Witku, swietnie- to wszystko znalazłem ale nigdzie nie znalazłem informacji czy mogę podjechać z kanistrami i kupic paliwo lotnicze. Samolotu nie mam , więc nie podlecę nim na lotnisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Nie wiem jak obecnie bo wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie ale w https://www.epkwkaniow.pl/ Czechowice Dziedzice chłopaki jeździli normalnie z karnistrami i kupowali Avgas do swoich jetów. Tanio nie było tzn nie jest Edit. Dzwoniłem- bez problemu można przyjechać i zatankować ile się chce - po umówieniu się. Teoretycznie więc nigdzie nie powinno być przeciwskazań... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Zamów 1000l to Ci sami przywiozą ? U nas na Muchowcu możesz zatankować, trochę bliżej niż do Kaniowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Model69 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Szanowni koledzy, dużo dowiedziałem się o benzynach wszelkiego rodzaju jednak nie otrzymałem odpowiedzi czy ktoś miał okazję pracować z benzyną alkalitową i jaki ma ona wpływ na pracę modelarskich silników benzynowych, najbardziej liczyłem na na kolegę jarek996 bo z tego co wyczytałem to takie paliwo można kupić w krajach skandynawskich w sklepach ogrodniczych Z filmów na YOUTUBE można się dowiedzieć że to paliwo jest bardziej ekologiczne(!) ale nie wiem jak z mocą a przede wszystkim co z olejem w paliwie ( czterosuwy), czy trzeba stosować tak jak podaje producent silnika czy można mniej, a najbardziej mnie interesuje jak z mocą i czy trzeba przeregulować gaźnik. Zakupiłem to paliwo w Polskim sklepie internetowym (jest w drodze) i jak tylko będzie możliwość sprawdzenia go w moim siniku w modelu dam Wam znać. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Czyżby 98 także miała by mieć dodatek alkoholu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2 godziny temu, symon5 napisał: Czyżby ...... Marku, bez "czyżby"...ma dodatek bio...... dlatego pytałem o paliwo lotnicze , 98 niszczy mi gumowe elementy gaznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi