Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109 G-10/K-4 Skala 1:5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak tylko postawisz statecznik pionowy, rozplanuj i wykonaj całe sterowanie które będzie w sekcji ogonowej wraz z kółkiem. W ferworze walki można łatwo coś pominąć, a kadłub w takiej postaci, bez wszystkich podłużnic i poszycia daje doskonały dostęp do całej powierzchni wewnętrznej.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam ! Za 2 miesiace będę budował swój pierwszy model RC wybrałem messerschmitta :) Przeczytałem wszustko co było w tym temacie :) (znalazłem tu bardzo pomocne informacje ) ale jak tam dalej z tym modelem ?

Opublikowano
Witam ! Za 2 miesiace będę budował swój pierwszy model RC wybrałem messerschmitta :) Przeczytałem wszustko co było w tym temacie :) (znalazłem tu bardzo pomocne informacje ) ale jak tam dalej z tym modelem ?

Szczerze mówiąc to taki model na pierwszy nie za bardzo się nadaje.

Opublikowano

Popieram slawekmod. Jest to model, który lata szybko i do nauki nie jest zbyt dobry. Jeśli lubisz dłubać (tak jak ja :lol: ) to polecam model Piper J3 cub z SIG'a, naprawdę wdzięczny model w budowie i jest to górnopłat dzięki czemu lepiej się na nim nauczyć latać.

Opublikowano

Z zapartym tchem sledze ten watek ale wydaje mi sie ze kolega troche sie 'rozmachnal' z tym projektem. Czy nie lepiej byloby sprobowac czegos prostszego ? Wybaczcie ale rzucac sie na trudna w budowie i pilotowaniu polmakiete bez warsztatu (pamietacie deske montazowa?) i doswiadczenia to tylko niepotrzebny stres i koszty. Jeszcze mozna zawrocic...

Opublikowano

Fokker , miałem taki silnik ( YW 24 ) w funtanie s90 , do lotu ważyła 4,2 kg zawis można było zrobić na pełnym gazie , o odejsciu w pion można było zapomnieć , silnik słabiutki , ciąg mizerny , po drugie raczej oczywiste jest że Pawelb771 pisząc moc , miał na myśli ciąg , jedyne co tłumaczy według mnie napisanie twojej odpowiedzi to próba wywołania kolejnej kłótni na forum i zaśmiecenie tego wątku , mam jedynie nadzieje że Pawelb771 nie da się sprowokować .

Opublikowano

W B-25 o masie 7 kg ciąg mam w okolicach 6 kg.

W razie potrzeby i tak mogę dać gaz do dechy i na chwile odejść ostro w górę.

Opublikowano

Panowie kończymy przekrzykiwanie się. Nie usuwam postów ponieważ są w nich zawarte przydatne informacje dla autora wątku. Jednak prosiłbym, żeby już tylko czysto merytoryczne wypowiedzi pojawiały się w tym temacie.

Opublikowano

Merytorycznie to budowę tak dużego modelu bez deski montazowej nie widzę ...

Idzie się do sklepu, zakupuje płyte wiórową [o odpowiednim wymiarze dobranym do wielkości warsztatu], 18-20mm grubości i na to nakleja korek [np. na klej w sprayu], korek powinien mieć przynajmniej 3mm grubości. Jeżeli nie stać nas na to to kupujemy płytę kartonowo-gipsową albo styropian.

Kolego Hans702 zapraszam do od czego zacząć :wink:

Co do tej 109 - czekam na dalszy rozwój tego tematu gdyż jest bardzo ciekawy pod względem konstrukcji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na razie prace stoją w miejscu, z braku materiału :? , czekam na zamówienie z Krosna 8)

a z tego co mi przyjdzie z Krosna muszę zaprojektować przyrząd do montażu skrzydeł bo bez tego ani rusz. Zakupić elementy dźwignie, zawiasy, żyłkę i balsę. No i oczywiście odpowiednio zgodnie z planami wmontować w kadłub, niebawem znów zamieszcze fotorelacje z budowy-mam nadzieje że niedługo :)

Opublikowano
Blaty kuchenne też dobrze się nadają, można też do płyty przykręcić listwy sosnowe od spodu jednak trzeba je starannie dobrać aby były proste.

Dzięki, dysponuje slejką o grubości 1 cm i długości 1 metra i też świetnie się sprawdza w budowie tegoż modelu. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam problem z pewną listwą która jest niezbędna do budowy tegoż modelu, nie wiem z czego ona ma być zrobiona? czy też kupiona?, na planach brak adnotacji o tej listwie, w sklepie modelarskim tego nie mają. jak widać na załączonym obrazku, dzięki uprzejmości kolegi Pawła ( zał. Fotka- pozowliłem sobie skopiować) stwierdziłem że jest to sama co u mnie ma być.

65230a28398c19d1med.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie 8)

Dalszy etap prac to wykonanie tylnego koła skrętnego, budowe koła wykonuje z blaszki aluminiowej grubości ok 1,5 mm, kółeczek dystansowych, sprężyny, rurek termokurczliwych, nakrętki, pręta alumniowego nagwintowanego i pręta stalowego

Poniżej przedstawiam zdjęcia z tego etapu montażu Messerschmitta Bf 109 a w skład budowy wchodzą materiały jak na zdjęciu poniżej:

7af6e453b15004cdmed.jpg

a tutaj mała przymiarka :faja:

aca22638693febb4med.jpg

i przyrząd do montażu skrzydeł:

0ae40468ee14a90cmed.jpg

Teraz planuje dokończenie budowy koła, wklejenie do szkieletu i złożenie steru wysokości i steru kierunku, dalsza relacja niebawem.

Pozdrawiam Byczek.

Opublikowano

Ta listwa to jesli dobrze widze , mosiezna szuflada stalowego bagnetu. Blejzyk daje takie do swoich zestawow. Zdjecie nie jest wyrazne , moge sie mylic.

Ciekawy przyrzad do .. jak to piszesz montazu skrzydel zbudowales. Pytanie tylko czy jest on konieczny. Wg mnie nie.

pozdrawiam serdecznie i wytrwalosci - Krzysiek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.