Paweł.X Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. Jak tylko postawisz statecznik pionowy, rozplanuj i wykonaj całe sterowanie które będzie w sekcji ogonowej wraz z kółkiem. W ferworze walki można łatwo coś pominąć, a kadłub w takiej postaci, bez wszystkich podłużnic i poszycia daje doskonały dostęp do całej powierzchni wewnętrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans702 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam ! Za 2 miesiace będę budował swój pierwszy model RC wybrałem messerschmitta Przeczytałem wszustko co było w tym temacie (znalazłem tu bardzo pomocne informacje ) ale jak tam dalej z tym modelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam ! Za 2 miesiace będę budował swój pierwszy model RC wybrałem messerschmitta Przeczytałem wszustko co było w tym temacie (znalazłem tu bardzo pomocne informacje ) ale jak tam dalej z tym modelem ? Szczerze mówiąc to taki model na pierwszy nie za bardzo się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Popieram slawekmod. Jest to model, który lata szybko i do nauki nie jest zbyt dobry. Jeśli lubisz dłubać (tak jak ja ) to polecam model Piper J3 cub z SIG'a, naprawdę wdzięczny model w budowie i jest to górnopłat dzięki czemu lepiej się na nim nauczyć latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelb771 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: po wyjaśnieniach z Fokkerem ponownie post zedytowałem następny również sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Z zapartym tchem sledze ten watek ale wydaje mi sie ze kolega troche sie 'rozmachnal' z tym projektem. Czy nie lepiej byloby sprobowac czegos prostszego ? Wybaczcie ale rzucac sie na trudna w budowie i pilotowaniu polmakiete bez warsztatu (pamietacie deske montazowa?) i doswiadczenia to tylko niepotrzebny stres i koszty. Jeszcze mozna zawrocic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelb771 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 EDIT: 21:32 sobota 18.IV. Po wyjaśnieniu różnicy zdań z kolegą Pawelb771 i ja usunąłem swój pierwotny tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Fokker , miałem taki silnik ( YW 24 ) w funtanie s90 , do lotu ważyła 4,2 kg zawis można było zrobić na pełnym gazie , o odejsciu w pion można było zapomnieć , silnik słabiutki , ciąg mizerny , po drugie raczej oczywiste jest że Pawelb771 pisząc moc , miał na myśli ciąg , jedyne co tłumaczy według mnie napisanie twojej odpowiedzi to próba wywołania kolejnej kłótni na forum i zaśmiecenie tego wątku , mam jedynie nadzieje że Pawelb771 nie da się sprowokować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 W B-25 o masie 7 kg ciąg mam w okolicach 6 kg. W razie potrzeby i tak mogę dać gaz do dechy i na chwile odejść ostro w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Panowie kończymy przekrzykiwanie się. Nie usuwam postów ponieważ są w nich zawarte przydatne informacje dla autora wątku. Jednak prosiłbym, żeby już tylko czysto merytoryczne wypowiedzi pojawiały się w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Merytorycznie to budowę tak dużego modelu bez deski montazowej nie widzę ... Idzie się do sklepu, zakupuje płyte wiórową [o odpowiednim wymiarze dobranym do wielkości warsztatu], 18-20mm grubości i na to nakleja korek [np. na klej w sprayu], korek powinien mieć przynajmniej 3mm grubości. Jeżeli nie stać nas na to to kupujemy płytę kartonowo-gipsową albo styropian. Kolego Hans702 zapraszam do od czego zacząć :wink: Co do tej 109 - czekam na dalszy rozwój tego tematu gdyż jest bardzo ciekawy pod względem konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 zakupuje płyte wiórową MDF jest niezły, jednak droższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Blaty kuchenne też dobrze się nadają, można też do płyty przykręcić listwy sosnowe od spodu jednak trzeba je starannie dobrać aby były proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Na wyprzedażach w IKEA kupiłem ogromny blat za 70 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam ! Za 2 miesiace będę budował swój pierwszy model RC wybrałem messerschmitta Przeczytałem wszustko co było w tym temacie (znalazłem tu bardzo pomocne informacje ) ale jak tam dalej z tym modelem ? Na razie prace stoją w miejscu, z braku materiału :? , czekam na zamówienie z Krosna 8) a z tego co mi przyjdzie z Krosna muszę zaprojektować przyrząd do montażu skrzydeł bo bez tego ani rusz. Zakupić elementy dźwignie, zawiasy, żyłkę i balsę. No i oczywiście odpowiednio zgodnie z planami wmontować w kadłub, niebawem znów zamieszcze fotorelacje z budowy-mam nadzieje że niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Blaty kuchenne też dobrze się nadają, można też do płyty przykręcić listwy sosnowe od spodu jednak trzeba je starannie dobrać aby były proste. Dzięki, dysponuje slejką o grubości 1 cm i długości 1 metra i też świetnie się sprawdza w budowie tegoż modelu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Witam, Mam problem z pewną listwą która jest niezbędna do budowy tegoż modelu, nie wiem z czego ona ma być zrobiona? czy też kupiona?, na planach brak adnotacji o tej listwie, w sklepie modelarskim tego nie mają. jak widać na załączonym obrazku, dzięki uprzejmości kolegi Pawła ( zał. Fotka- pozowliłem sobie skopiować) stwierdziłem że jest to sama co u mnie ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Witam po dłuższej przerwie 8) Dalszy etap prac to wykonanie tylnego koła skrętnego, budowe koła wykonuje z blaszki aluminiowej grubości ok 1,5 mm, kółeczek dystansowych, sprężyny, rurek termokurczliwych, nakrętki, pręta alumniowego nagwintowanego i pręta stalowego Poniżej przedstawiam zdjęcia z tego etapu montażu Messerschmitta Bf 109 a w skład budowy wchodzą materiały jak na zdjęciu poniżej: a tutaj mała przymiarka :faja: i przyrząd do montażu skrzydeł: Teraz planuje dokończenie budowy koła, wklejenie do szkieletu i złożenie steru wysokości i steru kierunku, dalsza relacja niebawem. Pozdrawiam Byczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ta listwa to jesli dobrze widze , mosiezna szuflada stalowego bagnetu. Blejzyk daje takie do swoich zestawow. Zdjecie nie jest wyrazne , moge sie mylic. Ciekawy przyrzad do .. jak to piszesz montazu skrzydel zbudowales. Pytanie tylko czy jest on konieczny. Wg mnie nie. pozdrawiam serdecznie i wytrwalosci - Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi