Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano 6 Czerwca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Czerwca Witam , Dziś to znaczy 06.06.24 dokonałem oblotu po remoncie i modyfikacji modelu El Easy . Wszystko przebiegło zgodnie z planem także jestem bardzo zadowolony. Model wymagał jedynie kilku piknięć trymerem steru wysokości oraz podłożenia podkładki pod krawędź spływu płata ponieważ kąt zaklinowania 2st. okazał się nieco za duży do szybkich lotów. Model wykonał 11 lotów i można uznać ,że jest wyregulowany. Następne loty na lotnisku z podwoziem. Nadmiar mocy jest spory więc nie powinno być problemu ze startem . Tym postem zamykam relację z remontu mojego modelu i cieszę się ,że się udało wskrzesić stary model bo to udana konstrukcja i mam nadzieję ,że posłuży jeszcze wiele lat. Silnik pomimo ,że ma chyba 12 lat pali na dotyk i pracuje pięknie. Widać na filmiku jak odpalam zimny silnik. Praktycznie za każdym razem tak odpala. Dodam tutaj ,że po lotach myję silnik sposobem Andrzeja C ( tego od FSR) i rzeczywiście nawet po długiej przerwie silnik się nie zakleja tak jak w przypadku preparatów after run. Silnik jest panewkowy ale jeszcze polata. Wykręca na paliwie 12% Nitro i 18% oleju Klotz 14 tyś. obrotów. No więc teraz kilka zdjęć z oblotu no i teraz tylko latać i się cieszyć. Sezon trwa więc każdą wolną chwilę poświęcę na loty a gdy przyjdzie jesień wracam do budowy mojego dwusilnikowego Vigo i będę kontynuował relację na forum. Pozdrawiam wszystkich. 20240606_164430.mp4 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano 11 Czerwca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Czerwca Wczoraj polatałem z zamontowanym podwoziem na moim aeroklubowym lotnisku w Przylepie. El Easy z podwoziem lata pięknie , starty i lądowania są bardzo efektowne także jestem bardzo zadowolony. Model jest niewielki i prosty w budowie ale naprawdę fajnie i realistycznie lata. Polecam wszystkim tego typu modele: tanie i proste a dzięki temu dostępne dla wszystkich. Myślę ,że w dobie nowoczesnej techniki często w pogoni za modą i wyczynowymi konstrukcjami troszkę zapominamy ,że można stosunkowo tanio również mieć radochę i satysfakcję latając prostszymi modelami. Widzę to sam po sobie. Tak więc El Easy oblatany zarówno bez jak i z podwoziem więc pozostaje ekspoatować model i się cieszyć udaną konstrukcją do której wrócę w przyszłości z tym ,że w rozmiarze pod silnik 7,5 cm czyli około 1700-1800 mm. Taki mam plan . Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy tutaj zaglądają. 4 1
zbjanik Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Arek- no nie że Ci nie wierzymy, ale film to by się należał na tą okoliczność?
Ares Opublikowano 13 Czerwca Autor Opublikowano 13 Czerwca 10 godzin temu, zbjanik napisał: Arek- no nie że Ci nie wierzymy, ale film to by się należał na tą okoliczność? Masz rację ?Niestety nie było komu nakręcić.Zdjęcia robię operając telefon o skrzynkę startową ale filmu nie za bardzo się da tak zrobić.
RobRoy Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Wyjmujesz uchwyt na tel. z samochodu, przyklejasz go do przedniej szyby na zewnątrz, wkładasz tel i ...kamerzysta gotowy. Tylko trzeba trafić ze startem i lądowaniem przed kamerę, ale dla takiego pilota to chyba nie problem.
Amadi Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca W dniu 13.06.2024 o 05:51, Ares napisał: Masz rację ?Niestety nie było komu nakręcić.Zdjęcia robię operając telefon o skrzynkę startową ale filmu nie za bardzo się da tak zrobić. Taki sprzęt i już nie będzie wymówek🤷♂️🤣 2
Ares Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca 3 godziny temu, RobRoy napisał: Wyjmujesz uchwyt na tel. z samochodu, przyklejasz go do przedniej szyby na zewnątrz, wkładasz tel i ...kamerzysta gotowy. Tylko trzeba trafić ze startem i lądowaniem przed kamerę, ale dla takiego pilota to chyba nie problem. Józku , problem w tym ,że nie mam w aucie uchwytu na telefon😀 Ale obiecuję ,że film będzie wkrótce.
RobRoy Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Gdybyś szukał - polecam ten, najlepszy z tych co miałem... : https://allegro.pl/oferta/joyroom-jr-zs259-drzak-telefonu-na-palubni-desku-a-celni-sklo-s-teleskopick-15486505762 7 godzin temu, Ares napisał: nie mam w aucie uchwytu na telefon😀 1
Rekomendowane odpowiedzi