Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MASK Opublikowano 21 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Temat dawno nie aktualizowany, ale i nie ma co aktualizować. Dorzucę tylko do tego wątku kolejny mój projekt. Tym razem spróbuję zaprojektować jedenastkę do drukowania 3D w skali 1:12. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Haha. Koledzy mnie namawiali na P11. Ale ze juz jest w skali 1/10 to nie wydawała się mi atrakcyjna. Ciekaw jestem jak Tobie wyjdzie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 89 cm rozpiętości, to ma być elektryk? Nie chce mi się wierzyć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 IAR80 mial 80cm, a i16 Rata nawet mniej. I wszystko latalo szybko ale jednak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 18 godzin temu, japim napisał: Haha. Koledzy mnie namawiali na P11. Ale ze juz jest w skali 1/10 to nie wydawała się mi atrakcyjna. Ciekaw jestem jak Tobie wyjdzie? Błąd, P11 zawsze jest atrakcyjna Powinniśmy ją projektować i budować tak często, jak Amerykanie Mustanga, Brytyjczycy Spitfire, a Niemcy BF 109 14 godzin temu, Lech Mirkiewicz napisał: 89 cm rozpiętości, to ma być elektryk? Nie chce mi się wierzyć Enya 1,5-2,5 ccm będzie dobra Kilka wydruków próbnych, tak dla orientacji, czy kierunek prac jest dobry: Przybyło trochę nitów. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 2 godziny temu, MASK napisał: Błąd, P11 zawsze jest atrakcyjna Powinniśmy ją projektować i budować tak często, jak Amerykanie Mustanga, Brytyjczycy Spitfire, a Niemcy BF 109 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Tak jest PZL-ek nigdy dość Jak zwykle dopinguję i czekam na możliwość zakupu plików, albo gotowego wydruku Pomyśl o tym lekkim filamencie LW-PLA, czy jakoś tak. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MASK Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Ogon jest gotowy. Trochę wydruków: 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Jeszcze podpytam kolegów: jakie aku i motor do tego? Myślę, że waga nie przekroczy 1kg. Silnik musi być jak najkrótszy. Serwa 2kg/cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Serwa dowolne 9g. Mogą być mg. Ile ważą plastiki? I jakie obciążenie planujesz? Modele 1kg klasy kombat o obciążeniu powierzchni ok 68-72g/dm2 ulatniam na silniku Racerstar BR4108, on ma od 350 do 500W mocy zależnie od śmigła 9x6 / 10x6. Regulator max 40a ale nawet 30A daje rade. Kompletne wyposażenie elektroniki i motoru waży ok 500g z pakietem 6s 1300mah. Jak nie chcesz 6s to silnik 3536 lub 3530 z 1200kv na 3s. Ale wtedy regulator 60A i żeby miec zapas ibpakiet 2200 minimum. Bedzie wtedy 5-7 minut lotu na 80% gazu. Wsadzanie mniejszego napędu (np mniekszy pakiet) do 1kg modelu oznacza że model będzie latać kiepsko lub krótko. Wsadenie mniejszego silnika np 2836 z duzym śmigłem 10x5 pozwoli ma start ale lot bedzie postawiał duuuzo do życzenia. Taki pro tip na przyszłość. Najpierw modeluję kompletne wyposazenie a potem dookoła niego obudowuje model. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 W dniu 22.02.2022 o 04:16, MASK napisał: Enya 1,5-2,5 ccm będzie dobra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Zeby P11 w tym rozmiarze dobrze latała to należałoby się zmieścić poniżej 850g do lotu. Chyba że troszeczkę poprawiłeś fabrykę i dałeś np ciupke większe skrzydła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 18 godzin temu, japim napisał: Serwa dowolne 9g. Mogą być mg. Ile ważą plastiki? I jakie obciążenie planujesz? Modele 1kg klasy kombat o obciążeniu powierzchni ok 68-72g/dm2 ulatniam na silniku Racerstar BR4108, on ma od 350 do 500W mocy zależnie od śmigła 9x6 / 10x6. Regulator max 40a ale nawet 30A daje rade. Kompletne wyposażenie elektroniki i motoru waży ok 500g z pakietem 6s 1300mah. Jak nie chcesz 6s to silnik 3536 lub 3530 z 1200kv na 3s. Ale wtedy regulator 60A i żeby miec zapas ibpakiet 2200 minimum. Bedzie wtedy 5-7 minut lotu na 80% gazu. Wsadzanie mniejszego napędu (np mniekszy pakiet) do 1kg modelu oznacza że model będzie latać kiepsko lub krótko. Wsadenie mniejszego silnika np 2836 z duzym śmigłem 10x5 pozwoli ma start ale lot bedzie postawiał duuuzo do życzenia. Taki pro tip na przyszłość. Najpierw modeluję kompletne wyposazenie a potem dookoła niego obudowuje model. Dzięki za wskazówki. Dla mnie to zupełnie nowy grunt - i drukowanki, i elektryki. Ile będzie ważyć, to się zobaczy. Skończony ogon z usterzeniem waży 90g, reszta to tylko bryła, bez niczego w środku, więc i ważyć nie ma co. Tak jak piszesz, żeby osiągnąć obciążenie powierzchni na poziomie 70g/dm^2, to model musiałby ważyć 850g. Chciałbym zmieścić się w 900g, co dałoby ok 75g/dm^2, zobaczymy A macie Panowie jakieś doświadczenia z P11 z 3DLabPrint? 16 godzin temu, Lech Mirkiewicz napisał: ? Spalina będzie obowiązkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Jak w 850g sie zmieścisz to jest opcja aby użyć pakietu liion 4s i silnika 1000kv o mocy 250W coś jak Dualsky C2316 na smigle 8x6. W I16 Rata dalem pakiet po obu stronach silnika i nie było problemu z wyważeniem. A taki napęd jest lekki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 7 godzin temu, japim napisał: Jak w 850g sie zmieścisz to jest opcja aby użyć pakietu liion 4s i silnika 1000kv o mocy 250W coś jak Dualsky C2316 na smigle 8x6. W I16 Rata dalem pakiet po obu stronach silnika i nie było problemu z wyważeniem. A taki napęd jest lekki. Jaka pojemność pakietu?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Oczywiście jedyne słuszne - czyli VTC5A. 2600mAh Przy LiIonach pojemność nie robi różnicy - bo wszystkie ogniwa maja taka sama mase Wiec wybierać trzeba najmocniejsze jakie są. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Znowu będę nieprawomyślny, czyli zwolennik lekkiego. Z tego co mi Marcinie wysłałeś, że planujesz wagę wydrukowanych elementów by nie przekroczyła 500g, to na razie tak z grubsza wyszło mi, że o ile Ci się to uda to spokojnie dobiorę Ci wyposażenie, by do lotu było +/- 770g (dane Ci wysłałem, przeliczone w ecalcu), albo nawet i troszkę lżej, ale tak jak napisałem ostateczną dokładną symulację i cyzelowanie każdego z elementów będę robił gdy podasz mi dokładną wagę wydruków. Z przeprowadzonej symulacji wyszło, że na 3s 35C 1200mAh + silnik dualsky eco 2312 v2 1150kV (bo taki akurat wybrałem do swojego zero wydrukowanego), odpowiedni regiel, 3x9g serwo, odbiornik, śmigło xoar 9x6 (akurat wybrałem xoar, bo lubię tę firmę i lubię drewniane, szczególnie do takiego modelu, ale to też jeszcze jeden element do cyzelowania ostatecznego wyposażenia, może inne będą wydajniejsze, ale na razie tak na szybko) + dodałem trochę na nieprzewidziane podnoszące wagę dodatki, więc z pewną górką wyszło 770g. Z symulacji wyszło, że bez żadnego zarzynania zespołu napędowego, wszystkie pola zielone, ciąg wyszedł 1,31 :1, co w przypadku PZL-ki, która ciągiem nie grzeszyła wydaje się nawet mocno przesadzone, a z tego co pamiętam moja lekka 1,5m ma chyba ten parametr gdzieś w okolicy chyba 1,1:1 i lata świetnie, prędkość przeciągnięcia 19km/h, prędkość maks koło 60km/h, tzwn. mixed flight time czyli w pełnym zakresie drąga 6,4min, ale już w zakresie 60-70% drąga między 8,5, a prawie 12 min. Oczywiście tak jak w każdej sytuacji zależy co kto lubi i jakie latanie preferuje. Ja, podkreślam ja, nie znoszę cegłolotów, więc zawsze priorytetem jest najniższa możliwa do uzyskania waga do lotu, a dwa, w przypadku PZL-ki, która mocą nie grzeszyła, to wręcz wyglądało by śmiesznie żeby zrobić z niej rakietę, ale podkreślam to moje osobiste doświadczenia. Marcinie kończ, a jak już będziesz miał całość wydruków i określisz jaki styl latania Cię interesuje, postaram się dobrać Ci odpowiedni indywidualny setup. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Dzięki panowie. Na razie "stan gry" wygląda tak: To co widać waży 260g. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Uuu, śliczności PZL-ki coś w sobie takiego mają, że nie potrafię przejść obojętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Planujesz skrzydła przykleić na styk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi