Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przyklejona listwę LED pod szafkami w kuchni i ciągle się odkleja, próbowałem posklejać ale ulega degradacji taśma i klej więc szukam jakiejś sprawdzonej której ktoś użył.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ledy się nagrzewają stąd pewnie większą plastycznosc taśmy dwustronnej. Nie są się poprowadzić w korytku metalowym dla odbioru ciepła?

Opublikowano

Są w korytku alu ale odpada ta część która jest narażona na działanie kuchni czyli woda i tłuszcz

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czasem w Aldi, albo w Lidlu można kupić kawałki rzepa przemysłowego firmy 3M. Są  też w do kupienia wysyłkowo np tu:  https://www1.grupappmsa.pl/pl/p/3M-SJ-3551-RZEP-DUAL-LOCK-25mm-400-grzybow/2844?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw5ea1BhC6ARIsAEOG5pys7buH2_OFVVqEqcTcURRlNBe-b5UMGDafQI4HM6KrNhD0iRuBSo4aArHFEALw_wcB   Od dawna używam tych rzepów np do mocowania odbiornika nw łódce.

Moim zdaniem nie ma nic lepszego.

A.C.

Opublikowano

Te rzepy 3M są świetne, ale w tym przypadku nie bardzo się nadają - duża szerokość i dość grube po złączeniu.

3 godziny temu, Marek_Spy napisał:

Są w korytku alu ale odpada ta część która jest narażona na działanie kuchni czyli woda i tłuszcz

Odpada profil (korytko) czy taśma LED?

Opublikowano
2 godziny temu, dariuszj napisał:

Te rzepy 3M są świetne, ale w tym przypadku nie bardzo się nadają - duża szerokość i dość grube po złączeniu.

Śmiem twierdzić, że nigdy nie używałeś tych "świetnych" rzepów 3M. I nie do końca wiesz o co chodzi....

Kolego, gdybym nie miał w tej kwestii doświadczenia jakichś 20-stu lat to bym się tu nie wymądrzał.

U mnie na tych rzepach lampy ledowe wiszą już jakieś 5 lat i wiszą. To że grube po złączeniu, to moim zdaniem żadna wada. Rzepy można ciąć na dowolny rozmiar i wcale nie trzeba ich przyklejać na całej długości listwy, bo później ciężko jest taką delikatną listwę w ogóle oderwać od podłoża. I  u mnie moje lampy wiszą na czterech małych kawałkach rzepa.

Jak trzeba będzie wykazać się zdjęciami, to wykażę, że rzepy 3M są dobre do tego celu.

A tak odchodząc od tematu, to 3M ma nie tylko te rzepy. Mają też wiele innych produktów na najwyższym poziomie.

Kiedyś nawiązałem kontakt z naszym lokalnym dystrybutorem 3M I jako modelarz otrzymałem od nich trochę różnych taśm, klejów itp...

Teraz we Wrocławiu mamy fabrykę 3M która produkuje taśmy klejące różnego rodzaju. I dostęp do różnych "kosmicznych" wyrobów jest łatwiejszy.

Mam trochę tych wyrobów 3M na półce

Ja osobiście używam klejów epoksydowych i akrylowych  do tzw strategicznych klejeń ( np wstępne klejenie łoża silnika, czy dławicy wału, )oraz przede wszystkim  grubej taśmy aluminiowej z klejem do doraźnych napraw łódek na zawodach po kolizji. Fakt, ceny zakupu są bardzo duże, ale jakość jest warta tych cen.

A tu jest dowód na to,że od lat używam 3M w moich łódkach:

A.C.

Opublikowano

Taśma dwustronna ale taka grubsza jakby piankowa, jest nie do zdarcia. zwykła cienka dwustronna się nie umywa.

Opublikowano
13 godzin temu, japim napisał:

https://www1.grupappmsa.pl/pl/p/3M-VHB-5952-NAJMOCNIEJSZA-tasma-akrylowa-gr.-1%2C1/8155

Ta schodzi z lakierem. Jakieś 20 lat temu pracowałem w firmie, która raz na jakiś czas wystawiała się na Energetabie w Bielsku. Przyklejałem tym kasetony na zewnątrz. Nie idzie tego zerwać - więć ostrzegam.

Ba, z lakierem :D 

Kiedyś mi ze skórą zeszła, jak się o nią ręką oparłem :D 

Świetna sprawa - w poperzedniej mojej pracy kleili tym oprawki LEDów w instalacjach sklepowych. Po 24h, jak osiągnie pełną wytrzymałość to nigdy nie odpuszcza.

Byle tylko powierzchnie dobrze odtluścić.

• Lubię to 1
Opublikowano

No i znowu problem bo z jednej strony taśma i ciekawy rzep który pozwoli na demontaż w razie awarii i firma 3M która ma dobre kleje, ponoć w Castoramie bywają

Opublikowano

W Castoramie nie kupisz. Tam możesz kupić co najwyżej Poxipol (w sumie bardzo porządny klej) i jakieś erzatsy.

Porządnych wyrobów 3M musisz szukać albo w sklepach specjalistycznych, albo w necie.

Jak pisałem, czasem rzepy 3M pokazują się w Aldiku, albo w Lidlu. W dwóch wersjach. Albo kółeczka , albo krótkie kawałki taśmy. Cena w sumie niezbyt duża. Być może mają w sprzedaży wysyłkowej...

A.C.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.