Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję prawidłowo wyznaczyć SC dla P-40 o rozpiętości 3 metrów i wadze około 10kg.

Jestem już prawie na etapie w którym można już wstępnie wyważyć model aby rozplanować ułożenie pozostałych podzespołów.

Opublikowano
30 minut temu, jarek_aviatik napisał:

Bez rysunków - to trochę słabo aby pomóc. 

Jutro tu wstawię rysunek poglądowy.

Opublikowano
1 minutę temu, mirolek napisał:

Trochę duży jak na parkflyer-a 😁 ... chyba, że masz kolo domu "duży park"

ms

Wychodzę z domu i mam pole do latania, idę na górkę i widzę całą wioskę i okolicę dookoła.

Opublikowano
Cytat

Wychodzę z domu i mam pole do latania

Pozazdrościć jedynie ... co nie zmienia faktu, że proponuje przenieść temat do klasy gigant.

Parkflyer czy slowflyer to male a często też mikromodele i zagląda tu inne grono modelarzy niż w makiety gdzie tak duży model moim zdaniem powinien się zaprezentować.

ms

Opublikowano
W dniu 25.09.2024 o 10:11, jarek_aviatik napisał:

Bez rysunków - to trochę słabo aby pomóc. 

To wg mnie najlepszy kalkulator: https://www.ecalc.ch/cgcalc.php

A do fizycznego wyważenia - Vanessa: https://www.ecalc.ch/cgcalc.php

Wszystkie swoje duże "ptaki" obsługuję Vanessą, cos pięknego i banalnie prostego i co ważne skuteczne. Nie wiem jak z dużą deltą by poszło ale dla klasycznych płatów działa o ile znamy ten magiczny punkt CG

• Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, Atomizer napisał:

P-40 3 metry, wymiary w centymetrach.

Zrób wymiary "po pogrubionym obrysie" takie jak są potrzebne do kalkulatora (cięciwy i rozpiętości) oraz wymiar X - "wrzuć" np. do cg Cakc (możesz pominąć kadłub)

Ustaw SM na 10%-15%. Program wyliczy Ci położenie SC.

Oprócz prawidłowo wyznaczonego położenia SC - ważne są kąty zaklinowania skrzydła i statecznika.

P-40_J.thumb.jpeg.c702a492cbf0eae68b5c6c7e6cbfbf6b.jpeg

Opublikowano
52 minuty temu, Atomizer napisał:

Tak, ale ja tam mnie wrzucę bo nie zalogowany jestem i nie wiem o co chodzi...

01.JPG

To nie jest tak jak ja narysowałem - masz o jedną cięciwę więcej, ale może być i tak. 

No niestety nie pomogę - bo zrezygnowałem z subskrypcji tej aplikacji.

02.jpeg.2239bbf6f196a9cb905991e7098bd89c.jpeg

Za inne kalkulatory nie ręczę. Ten wiem, że dobrze liczy o ile wstawisz dobre wymiary.

Może ktoś ma aktywne konto - to Ci pomoże.

Opublikowano (edytowane)

Takie coś. Pewnie ktoś poprawi :)

Różnica w plikach = różnica w zarysie poziomego.

P40.pdf

P40_1.pdf

Nie wiem, czy link wpuści 

https://www.ecalc.ch/cgcalc.php?deeplink=P-40;cm;mono;72;72;39;33;9;0;0;3;3;11;0;1;129;7;13;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0.80;45;45;21;0;0;0;0;16;0;0;0;0.1;50.9;0;0;0;132;25;10;0;20;165;30;

Edytowane przez Jerzy_R
Podmiana plików
Opublikowano

Też nie mam dostępu do tego programu ale tak mniej więcej w granicach 15 cm będzie SC. Niektórzy na grupie piszą nawet 13,5 cm.

Przeskalowałem gotowca z internetu z podanym SC i wyszło mi 15,5 cm.

Najbardziej zasłużony członek grupy piankowców daje przedział od 13,4 do 15,4 cm.

Dlatego przyjmę przedział do oblotu tak od 14 do 15 cm.

Opublikowano

Z obrysami końcówek zawsze mam problem - jak to dobrze "uprościć"... ale suma sumarum - różnice są niewielkie.

Dla porównania masz wyniki dla Twojego obrysu- lekko zmodyfikowanego :

image.thumb.png.c5ffecfd1f4cd36de7da77bbb1540fae.png

i dla obrysu jaki ja zrobiłem:

image.thumb.png.cc1bbe15e953778f2abe4bd83a0f4f06.png

I dla porównania wyniki z WinSchwer - darmowy kalkulator :

image.png.6a15042aae651935ebeaad369d0b816d.png

Win Schwer podaje wyniki przy innych współczynnikach - 8..i 16 %, dlatego wartość średnia SC jest zawsze bardziej z przodu ...

Wydaje mi się że wyniki z Win Schwer wystarczą do oblotu, chyba że ktoś uzasadni że jest inaczej.

win schwer pl.RAR

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 26.09.2024 o 12:07, Atomizer napisał:

Wychodzę z domu i mam pole do latania, idę na górkę i widzę całą wioskę i okolicę dookoła.

Do oblotu tego park-flayera... to zaproś policję . Zamkną-obstawią  ci kawałek drogi za wsią i spokojnie wystartujesz ...

Opublikowano
16 godzin temu, RobRoy napisał:

policję

Akurat tej formacji nie trawię, która została powołana na usługi nie Polskiego rządu w celu represji obywateli.

Pokazali to podczas domniemanej pandemii przy tzw. wodopoju (stacje benzynowe, sklepy itp różnego rodzaju zakazy i nakazy niezgodne z konstytucją)

Ludzie już zapomnieli jak zwykle, teraz jest temat zastępczy...ale już tu nie będę się rozpisywać na ten temat .

A co do wielkości to spoko loko latają większe w parkach. Można wejść na YouTube i podziwiać talent kolegów z innych krajów. Bo w mojej okolicy to młodzi ludzie czy koledzy to tylko imprezki i alkohol, żadnego tam hobby czy zainteresowania czymkolwiek.

W dniu 3.10.2024 o 10:12, RobRoy napisał:

Z obrysami końcówek zawsze mam problem - jak to dobrze "uprościć"... ale suma sumarum - różnice są niewielkie.

Dla porównania masz wyniki dla Twojego obrysu- lekko zmodyfikowanego :

image.thumb.png.c5ffecfd1f4cd36de7da77bbb1540fae.png

i dla obrysu jaki ja zrobiłem:

image.thumb.png.cc1bbe15e953778f2abe4bd83a0f4f06.png

I dla porównania wyniki z WinSchwer - darmowy kalkulator :

image.png.6a15042aae651935ebeaad369d0b816d.png

Win Schwer podaje wyniki przy innych współczynnikach - 8..i 16 %, dlatego wartość średnia SC jest zawsze bardziej z przodu ...

Wydaje mi się że wyniki z Win Schwer wystarczą do oblotu, chyba że ktoś uzasadni że jest inaczej.

win schwer pl.RAR 646.23 kB · 6 pobrań

Świetna robota ! Dzięki

A z ecalc to która wartość to SC ? AC czy CG ?

image.png.cd4df9423d744105c891df3a26327ec2.png

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 4.10.2024 o 11:02, Atomizer napisał:

z ecalc to która wartość to SC ? AC czy CG ?

Przepraszam za jednostki , bo podawałem wielkości w...cm a maiły być mm. Ale to wszystko proporcjonalne ...chyba.

......

Przepraszam skasowałem część posta bo wprowadzał w błąd.

.....

wyważamy do wartości która się zawiera  w przedziale podanym do CG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.