Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. songo78 Opublikowano 4 Października Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Października Cześć, Przeglądając kiedyś portal Thingiverse pod kątem modeli RC do druku trafiłem na taki oto projekcik https://www.thingiverse.com/thing:3951370 Autor udostępnia pliki stl w kilku skalach min. 1/8. Aby zachować niską wagę spróbuję zbudować tego Camela w technologii kadłub + usterzenie drukowane i skrzydła konstrukcyjne. Umożliwi to też zdobycie dodatkowych punktów za skrzydła Model ma być też jak zwykle w kombacie tani i szybko zbudowany. Kadłub drukuję z białego filamentu PLA w ustawieniach min. drukowania spiralnego ucząc się przy tym różnych opcji. Poniżej kilka zdjęć jak to jak na razie wygląda: Pozdrawiam, Krzysiek 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 5 Października Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października Malowanie modelu będzie oczywiście polskie: i wykonane najtańszymi farbami akrylowymi w sprayu. Na początku zapomniałem dodać, że napęd będzie elektryczny to mój pierwszy elektryk ACES WWI. Z Chin przypłynął już taki motorek: Jeśli chodzi o skrzydła to znalazłem dość dobry plan modelu w skali 1/8 i z niego skorzystam zmieniając tylko profil na NACA2510 - taki przewidział autor plików do druku min. mocowanie dolnego skrzydła jest pod taki profil przygotowane: Aktualnie kombinujemy z kolegą z jakiego taniego i lekkiego materiału wyciąć na laserku żebra skrzydeł - próby z płytą PCV 3mm, moja ulubiona sklejka ze skrzynek po owocach oraz podkład pod panele. CDN. Pozdrawiam, Krzysiek 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października Niezaleznie od wybranej wersji skrzydel widze powazny problem z osiagnieciem SC w dobrym miejscu. Długi ogon i ekstremalnie krótki nos. Mozesz pokazac jak bedzie mocowany pakiet? Przed silnikiem? Jak robilem I16 to pakiet musiał się znaleźć obok silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 5 Października Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października Dzięki Przemek za komentarz. Tak liczę się z tym ale podobają mi się dwupłaty z krótkim przodem pomysł mam taki żeby użyć 2 pakietów 1300 połączonych w 6s i przymocowanych do tego krzyża który ma uchwyt na silnik po obu jego stronach albo zaraz za silnikiem. Jak przymierzę to wstawię zdjęcie. Do tego zamiast popychaczy sterów będą chyba "sprężynki" i dratwa. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października Sprężynki? Chcesz mieć gumowe sterowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 5 Października Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października Mam na myśli patent który kiedyś ktoś mi podpowiedział gdy budowałem mały szybowiec DLG. Wygięty kawałek drutu który odchyla ster w jednym kierunku i cięgno z np. żyłki zamiast popychacza. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października W DLG walczysz o każdy gram i mm miejscaw kadlubie. W przypadku ACES poleganie na sile sprężynki to chyba nie zbyt rozważne rozwiązanie szczególnie że miejsca masz pod dostatkiem a masa popychaczy nie robi aż takiej różnicy. System pull-pull jest spoko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Października Udostępnij Opublikowano 7 Października Cytat Aktualnie kombinujemy z kolegą z jakiego taniego i lekkiego materiału wyciąć na laserku żebra skrzydeł ... może wydrukuj, skoro model drukowany 😁 Na pewno balsa czy balsosklejka bedzie lżejsza ale Przemek słusznie zwrócił uwagę na kłopot ze środkiem ciężkości, dwa pakiety 1300mAh to: 1. masa jedynie 200g 2. zbyt mało prądu na 7 minut lotu ... wystarczy na 6 minut Na pewno skończy się na pakietach 1500mAh albo 1800mAh a te dobrze przewidzieć do montażu w poprzek osi kadłuba na wrędze silnika albo jak w I16 Przemka, przepuścić bokami obok silnika. ... i jeszcze jeden pomysł, wysuń silnik na dystansach 10mm przed miejsce przewidziane projektem, strona wizualna będzie miała mniejsze znaczenie w sytuacji zbyt tylnego wyważenia. ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 12 Października Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października Dzięki za komentarze Wysunięcie silnika trochę do przodu super pomysł! A z pakietem to zobaczę jakie wyważenie wyjdzie, na razie myślałem że jakoś tak da się przymocować: Mała aktualizacja prac nad Camelem - kolejne części zjechały z taśmy: Znalazłem taki regulator, dobre ma opinie, czekają na dostawę https://pl.banggood.com/VGOOD-40A-2-6S-32-Bit-Brushless-ESC-With-5A-SBEC-for-Fixed-Wing-RC-Airplane-p-1422419.html?cur_warehouse=CN czy to będzie OK czy możecie inny podpowiedzieć? Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Października Udostępnij Opublikowano 13 Października Polecam Vgoody. Używam ich w większości moich modeli na 6s. Edit: szykuj ołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Moim zdaniem 40A będzie zbyt mały. Miej na uwadze, że chińskie produkty najczęściej nie trzymają deklarowanych parametrów a gdy regulator nie podoła to pójdzie z dymem. Ja po doświadczeniach Tomka Betki i Wojtka Krajnika którzy zgodnie potwierdzili, że regle 40A nie dają rady z tym silnikiem stosuje te: https://pl.aliexpress.com/item/1005007539065204.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005007539065204&ds_e_product_merchant_id=106282466&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19366670538&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwgrO4BhC2ARIsAKQ7zUm6tj-dV7v1Rh2XMmryCVg0rfjLxIcVRL1QUm1hj_yzqBITYYEf2QkaAkxhEALw_wcB ....i jeszcze żadnego nie spaliłem ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Praktycznie w tej samej cenie co proponowany przez Mirka a jakościowo z pewnością nie gorszy i z gwarancją w kraju: https://modelemax.pl/pl/regulatory-hobbywing/30394-hobbywing-regulator-obrotow-skywalker-60a-ubec-5a-v1-hw30216100- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października 53 minuty temu, mirolek napisał: Moim zdaniem 40A będzie zbyt mały. Miej na uwadze, że chińskie produkty najczęściej nie trzymają deklarowanych parametrów a gdy regulator nie podoła to pójdzie z dymem. Ja po doświadczeniach Tomka Betki i Wojtka Krajnika którzy zgodnie potwierdzili, że regle 40A nie dają rady z tym silnikiem stosuje te: https://pl.aliexpress.com/item/1005007539065204.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005007539065204&ds_e_product_merchant_id=106282466&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19366670538&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwgrO4BhC2ARIsAKQ7zUm6tj-dV7v1Rh2XMmryCVg0rfjLxIcVRL1QUm1hj_yzqBITYYEf2QkaAkxhEALw_wcB ....i jeszcze żadnego nie spaliłem ms To jakie smigla zakladacie do tego silnika? na 6s na smigle 9x6 bierze 18A, a przy 10x6 bierze 25A. do 40A jeszcze daleko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Ten regulator do kombinacji proponowanej przez Przemka jest przewymiarowany. Inna para kaloszy - nie spotkałem regla 30A na 6s.... 30A to maks. 4s.... Używałem z tym silnikiem na 6s, ze śmigłem 9x6 - bez problemu ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Cytat To jakie śmigła zakładacie do tego silnika Regulaminowe dla ww1 ... w moim przypadku 10x4 bo takie mam dla spaliny i takie stosuje w odpowiednikach elektrycznych. śmigło 9" dla tak szerokiego przodu modelu moim zdaniem nie zda egzaminu. Polecałem mocniejszy regiel bo nie dowierzam parametrom podawanym przez producentów regulatorów ... dołożenie do zakupu 50 zł na mocniejszy regiel to mniejszy koszt eksploatacyjny niż wymiana spalonego tańszego (słabszego) Jeśli potwierdzacie, że proponowany przez Krzyśka Regiel 40A jest ok to pewnie sam sie zaopatrzę, w razie "W" warto coś mieć na zmianę 👍 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października 12 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: nie spotkałem regla 30A na 6s https://modelemax.pl/pl/regulatory-castle/34512-castle-talon-25a-bec-5a-010-0128-00 tylko ta cena... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Ja w wielosilnikowcach używam FVT 30A do 6S do dronów, ale one są OPTO i wymagają zewnętrznej przetwornicy. Są też LancRC 45A też opto. Małe i zgrabne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Jakoś tak ten Castle mi umknął... Przepraszam za zamieszanie ! W tym przypadku regulatory opto tracą sens ? 40A regulator, mimo swoich gabarytów jest korzystniejszą opcją ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 18 Października Udostępnij Opublikowano 18 Października Przy następnych wydrukach spróbuj tego materiału. Wydaje się znacznie elastyczniejszy ... Cena dobra. https://allegro.pl/oferta/filament-zadar-pet-g-bialy-9424449689 Ładnie się drukuje na Ender. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 20 Października Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października Dzięki Józef - jeszcze nie drukowałem z PET, na pewno spróbuję 🙂 Na razie z kilku skrzynek po owocach i resztek balsy powstały klocki do budowy skrzydeł Pozdrawiam, Krzysiek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi