Grzesiek Opublikowano 10 Października 2024 Opublikowano 10 Października 2024 Witam mam takie dwa regulatory i w jednym jest jedna wtyczka odbiornika,a drugim dwie.Do czego te dwie?Rozumiem ze mozna go zaprogramować z poziomu nadajnika?
arek1989 Opublikowano 10 Października 2024 Opublikowano 10 Października 2024 tę wtyczke z żółtą żyłą podpina się do karty programującej. Ale da się też zaprogramować klasycznie, z nadajnika. 1
Józef 21 Opublikowano 10 Października 2024 Opublikowano 10 Października 2024 Podobne regulatory mam, wtyczkę przypinasz do wolnego kanału w odbiorniku, wówczas uzyskasz odwrotny ciąg silnika. 1
Grzesiek Opublikowano 10 Października 2024 Autor Opublikowano 10 Października 2024 Ja myslę aby ten kabel wogóle odciąć.Jest wkur....
Józef 21 Opublikowano 10 Października 2024 Opublikowano 10 Października 2024 Nie odcinaj po prostu nie podłącz. Używam podobnego bez podłączenia tego dodatkowego kabelka. Wszystko jest w porządku, działa sprawnie.
rkrzysztof Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Ta dodatkowa wtyczka z żółtym kabelkiem, to sygnał z informacją o prędkości obrotowej silnika wykorzystywany np. w systemach śmigłowcowych FBL do stabilizacji obrotów wirnika.
Patryk Sokol Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 4 godziny temu, rkrzysztof napisał: Ta dodatkowa wtyczka z żółtym kabelkiem, to sygnał z informacją o prędkości obrotowej silnika wykorzystywany np. w systemach śmigłowcowych FBL do stabilizacji obrotów wirnika. Niestety nie A szkoda, bo mi by to życie mocno ułatwiło. To do programowania i odwracania kierunku pracy silnika 1
Grzesiek Opublikowano 14 Października 2024 Autor Opublikowano 14 Października 2024 Ok dzięki.Następne pytanie które mnie nurtuje to ,podłączenie do odbiornika. Dwa silniki +2 regulatory+dwa pakiety Regulator odbiornik to V kabel. Czy trzeba cos w pinach regulatorów odcinać? No chyba ze ktoś pomoże w futabie 9 do miksować drugi kanał do gazu.
Jerzy_R Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Taki rysunek był w jednym z tematów tu na forum. Autorem tego był, o ile dobrze pamiętam, śp. kol. Pioterek. I jeszcze Jego (?) modyfikacja zasilania . Niestety tematu gdzie to było zamieszczone namierzyć nie mogę (rysunki wycięte z pdf'ów).
sp350D Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Ja używam BEC z jednego regulatora do zasilania odbiornika i serw lotek, a BEC z drugiego regulatora do zasilania 2 serw steru wysokości. W dwusilnikowym Łosiu regulatory mam na 2 kanałach i za pomocą drążka kierunku zmieniam ciąg o +/- 20% co pozwala skręcać płasko bez steru kierunku. W moim B-17 z czterema regulatorami układ zasilania jest jeszcze bardziej skomplikowany, ale każdy z BEC ma coś do roboty i żaden nie jest zbyt przeciążony. 1
Grzesiek Opublikowano 14 Października 2024 Autor Opublikowano 14 Października 2024 Nie wiem jak dopisac drugi kanał do gazu.No i jeszcze dlaczego lączyć akumulatory równolegle a następnie do regulatorów.
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Użyj 1 akumulatora o większej pojemności ! Do zmiksowania kanału gazu - użyj wolnych miksów aparatury (nadajnika). Pozdrawiam - Jurek
Grzesiek Opublikowano 15 Października 2024 Autor Opublikowano 15 Października 2024 8 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Użyj 1 akumulatora o większej pojemności ! Do zmiksowania kanału gazu - użyj wolnych miksów aparatury (nadajnika). Pozdrawiam - Jurek Futaba ff9 mozesz coś podlinkować?Naprawde nie wiem jak to zrobić.Co do pakietow to mam 1000ma/h sls i chce je użyć.Docelowo mozę zmienie na jeden
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Nie mam Futaby, ale nie wierzę, że nie ma wolnych miksów ! Master - gaz, sleve - dowolny wolny kanał w odbiorniku, wartość 100 % i musi zadziałać. - Jurek
sp350D Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Z futabą nie pomogę, mam OpenTx na radiach Frsky. Akumulatory łączy się równolegle, żeby silniki miały to samo napięcie zasilania. Gdyby akumulatory rozładowywały się w różny sposób (z powodów asymetrii: silników, cel, regulatorów) każdy silnik pracowałby z innymi obrotami. Na starcie trzeba zapewnić to samo napięcie obu akumulatorów, żeby nie płynął prąd wyrównawczy - to wada takiego rozwiązania. 1
Grzesiek Opublikowano 15 Października 2024 Autor Opublikowano 15 Października 2024 A moge zrobic pakiet równoległy z dwóch sztuk i podłączyć to Y kablem pod regulatory? Mam 4 takie pakiety 2s 1000mAh.Finalnie kupię jeden wiekszej pojemnosci
sp350D Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Można zrobić taki pakiet. 2S2P. Zastanów się czy nie byłby lepszy pakiet 4S z połączenia szeregowego dwu pakietów. Dalej można by stosować tanie regulatory - są do 4S i zniknęły by problemy z równoległym połączeniem, cele takiego pakietu można by dokładnie balansować w ładowarce...mnejsze prądy przy tej samej mocy silników = mniejsze straty, nie do pogardzenia.
dariuszj Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 57 minut temu, Grzesiek napisał: A moge zrobic pakiet równoległy z dwóch sztuk i podłączyć to Y kablem pod regulatory? Mam 4 takie pakiety 2s 1000mAh.Finalnie kupię jeden wiekszej pojemnosci Jak najbardziej możesz. 1
Grzesiek Opublikowano 15 Października 2024 Autor Opublikowano 15 Października 2024 59 minut temu, sp350D napisał: Można zrobić taki pakiet. 2S2P. Zastanów się czy nie byłby lepszy pakiet 4S z połączenia szeregowego dwu pakietów. Dalej można by stosować tanie regulatory - są do 4S i zniknęły by problemy z równoległym połączeniem, cele takiego pakietu można by dokładnie balansować w ładowarce...mnejsze prądy przy tej samej mocy silników = mniejsze straty, nie do pogardzenia. 4 s odpada bo mam silniki 2s https://modelemax.pl/pl/kavan-combo/31888-kavan-c2822-1200-kavan-r-20b-combo-set-kav300100c
Rekomendowane odpowiedzi