Grzesiek Opublikowano 10 Października Udostępnij Opublikowano 10 Października Witam mam takie dwa regulatory i w jednym jest jedna wtyczka odbiornika,a drugim dwie.Do czego te dwie?Rozumiem ze mozna go zaprogramować z poziomu nadajnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 10 Października Udostępnij Opublikowano 10 Października tę wtyczke z żółtą żyłą podpina się do karty programującej. Ale da się też zaprogramować klasycznie, z nadajnika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 10 Października Udostępnij Opublikowano 10 Października Podobne regulatory mam, wtyczkę przypinasz do wolnego kanału w odbiorniku, wówczas uzyskasz odwrotny ciąg silnika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 10 Października Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października Ja myslę aby ten kabel wogóle odciąć.Jest wkur.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 10 Października Udostępnij Opublikowano 10 Października Nie odcinaj po prostu nie podłącz. Używam podobnego bez podłączenia tego dodatkowego kabelka. Wszystko jest w porządku, działa sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Ta dodatkowa wtyczka z żółtym kabelkiem, to sygnał z informacją o prędkości obrotowej silnika wykorzystywany np. w systemach śmigłowcowych FBL do stabilizacji obrotów wirnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października 4 godziny temu, rkrzysztof napisał: Ta dodatkowa wtyczka z żółtym kabelkiem, to sygnał z informacją o prędkości obrotowej silnika wykorzystywany np. w systemach śmigłowcowych FBL do stabilizacji obrotów wirnika. Niestety nie A szkoda, bo mi by to życie mocno ułatwiło. To do programowania i odwracania kierunku pracy silnika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Października Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października Ok dzięki.Następne pytanie które mnie nurtuje to ,podłączenie do odbiornika. Dwa silniki +2 regulatory+dwa pakiety Regulator odbiornik to V kabel. Czy trzeba cos w pinach regulatorów odcinać? No chyba ze ktoś pomoże w futabie 9 do miksować drugi kanał do gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Taki rysunek był w jednym z tematów tu na forum. Autorem tego był, o ile dobrze pamiętam, śp. kol. Pioterek. I jeszcze Jego (?) modyfikacja zasilania . Niestety tematu gdzie to było zamieszczone namierzyć nie mogę (rysunki wycięte z pdf'ów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Ja używam BEC z jednego regulatora do zasilania odbiornika i serw lotek, a BEC z drugiego regulatora do zasilania 2 serw steru wysokości. W dwusilnikowym Łosiu regulatory mam na 2 kanałach i za pomocą drążka kierunku zmieniam ciąg o +/- 20% co pozwala skręcać płasko bez steru kierunku. W moim B-17 z czterema regulatorami układ zasilania jest jeszcze bardziej skomplikowany, ale każdy z BEC ma coś do roboty i żaden nie jest zbyt przeciążony. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Października Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października Nie wiem jak dopisac drugi kanał do gazu.No i jeszcze dlaczego lączyć akumulatory równolegle a następnie do regulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Użyj 1 akumulatora o większej pojemności ! Do zmiksowania kanału gazu - użyj wolnych miksów aparatury (nadajnika). Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Października Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 8 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Użyj 1 akumulatora o większej pojemności ! Do zmiksowania kanału gazu - użyj wolnych miksów aparatury (nadajnika). Pozdrawiam - Jurek Futaba ff9 mozesz coś podlinkować?Naprawde nie wiem jak to zrobić.Co do pakietow to mam 1000ma/h sls i chce je użyć.Docelowo mozę zmienie na jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Nie mam Futaby, ale nie wierzę, że nie ma wolnych miksów ! Master - gaz, sleve - dowolny wolny kanał w odbiorniku, wartość 100 % i musi zadziałać. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Października Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października Nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Z futabą nie pomogę, mam OpenTx na radiach Frsky. Akumulatory łączy się równolegle, żeby silniki miały to samo napięcie zasilania. Gdyby akumulatory rozładowywały się w różny sposób (z powodów asymetrii: silników, cel, regulatorów) każdy silnik pracowałby z innymi obrotami. Na starcie trzeba zapewnić to samo napięcie obu akumulatorów, żeby nie płynął prąd wyrównawczy - to wada takiego rozwiązania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Października Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października A moge zrobic pakiet równoległy z dwóch sztuk i podłączyć to Y kablem pod regulatory? Mam 4 takie pakiety 2s 1000mAh.Finalnie kupię jeden wiekszej pojemnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Można zrobić taki pakiet. 2S2P. Zastanów się czy nie byłby lepszy pakiet 4S z połączenia szeregowego dwu pakietów. Dalej można by stosować tanie regulatory - są do 4S i zniknęły by problemy z równoległym połączeniem, cele takiego pakietu można by dokładnie balansować w ładowarce...mnejsze prądy przy tej samej mocy silników = mniejsze straty, nie do pogardzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października 57 minut temu, Grzesiek napisał: A moge zrobic pakiet równoległy z dwóch sztuk i podłączyć to Y kablem pod regulatory? Mam 4 takie pakiety 2s 1000mAh.Finalnie kupię jeden wiekszej pojemnosci Jak najbardziej możesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Października Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 59 minut temu, sp350D napisał: Można zrobić taki pakiet. 2S2P. Zastanów się czy nie byłby lepszy pakiet 4S z połączenia szeregowego dwu pakietów. Dalej można by stosować tanie regulatory - są do 4S i zniknęły by problemy z równoległym połączeniem, cele takiego pakietu można by dokładnie balansować w ładowarce...mnejsze prądy przy tej samej mocy silników = mniejsze straty, nie do pogardzenia. 4 s odpada bo mam silniki 2s https://modelemax.pl/pl/kavan-combo/31888-kavan-c2822-1200-kavan-r-20b-combo-set-kav300100c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi