emkd Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Zmieniam nadajnik - ze starego 35MHz Eclipse hitecowskiego na ... I tu pytanie - na co ... Budżet circa 1500, jawi się : 1. Futaba T10J 2. FrSky Taranis X9D plus SE 3. FrSky TANDEM X18 4. FrSky TWIN X14S kanałów wytarczy 8 - 9 ... Latanie "rekreacyjne" bez napinki co stryjenka radzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października To może selekcja negatywna. Futaby T10J nie polecam. Słaba jakość (plastiki, drążki, generalnie wykonanie) i ilość funkcji do ceny. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października OK, pierwsze info przyjmuję co sądzicie o pozostałych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Ja bym brał X18 bez zastanowienia w tak "małym" budżecie. Masz nowoczesne rozwoje radio w chyba najlepszym stosunkiem jakości do ceny. W używce kupisz futabę albo jeti ale potem pewnie i tak skundlisz na jakiś dziwnych modach typu jedi + moduł od frsky bo odbiornik kosztuje majątek. Nie warto. Używane odbiorniki z Futaby czy JR/graupner lub Jeti kosztują tyle co nowe frsky a są o wiele lat starsze. Historie o linku że lepszy czy gorszy to są bajki w tym przedziale cenowym. Bogaty latający modelami drogimi nie patrzy na radia za kilka tysięcy złotych, a normalni ludzie kupujący drogie radia wykorzystują albo 20 procent możliwości albo latają na radiu za kilka tysięcy modelem z pianki. Oczywiście są świadomi modelarze ale oni nie pytają jakie radio kupić za 1.5k zł.:) Tak w dużym skrócie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października A patrzyłeś jak się ustawia modele w tych radiach? Ja się wyleczyłem z frsky właśnie tego z powodu no i bardzo średniej jakości wykonania. Dołóż do budżetu i oddam ci moją Jeti DS14 v1 z bardzo dużą ilością rozszerzeń, nie będziesz już więcej szukał innego radia. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października ok, też przyjmuję - pytanie o X18SE - czy dodatkowe 500 względem X18 coś wnosi (poza wyższą ceną) - jak z telemetrią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Telemetria w FrSky to jest bajka. Żadne brzęczki, żadne timery tylko pomiar napięcia każdej celi na bieżąco. A jak potrzebujesz to masz czujniki GPS, vario, amperomierz, pitota i jakiś kombajn do spaliny. A skoro rozważasz Taranisa X9D to czemu na twojej liście nie ma Radiomastera TX16S? Podobna półka, a kilka stówek taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 3 godziny temu, emkd napisał: ok, też przyjmuję - pytanie o X18SE - czy dodatkowe 500 względem X18 coś wnosi (poza wyższą ceną) - jak z telemetrią ? Nie warto dopłacać do SE (co mówię jako posiadacz Tandema X20s) Jakość wykonania FRSky'a w Tandemach jest bardzo dobra (to nie czasy Taranisa, obecnie naprawdę ładnie to robią). Mój Tandem ma już dwa lata na karku, mam nalatane w dwa lata tyle co większość modelarzy robi w 10 lat (w tym roku samym helikopterem mam 150h nalotu) i wygląda jak nóweczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 6 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Nie warto dopłacać do SE (co mówię jako posiadacz Tandema X20s) Jakość wykonania FRSky'a w Tandemach jest bardzo dobra (to nie czasy Taranisa, obecnie naprawdę ładnie to robią). Mój Tandem ma już dwa lata na karku, mam nalatane w dwa lata tyle co większość modelarzy robi w 10 lat (w tym roku samym helikopterem mam 150h nalotu) i wygląda jak nóweczka. A to nie było tak, że SE ma lepszy wyświetlacz, jaśniejszy, w porównaniu z pierwszą wersją X18? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 1 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 11 godzin temu, mar_io napisał: Oczywiście są świadomi modelarze ale oni nie pytają jakie radio kupić za 1.5k zł.:) dopiero doczytałem sens budżet założony jest po to, żeby wykluczyć chłam - aczkolwiek myślałem nad taranisem X9 lite (ok 500) ale chyba troszkę więcej funkcjonalności nie zawadzi ... btw - do tego tandema x18 który odbiornik doradzacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada Wybacz szczerość ale tak to wygląda. Jak masz pod sufitem modele za parę tysięcy złotych każdy to nie kupisz używanego radia nie wiadomego pochodzenia ani odbiorników z drugiej ręki:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 1 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada toteż zapytowywuję grona, które mam nadzieję, wie co pisze ... przy okazji : co dokładnie oznacza dla nadajnika hasło "wbudowany 6 osiowy żyroskop" ? jeżeli x18 nie posiada tej funkcjonalności (vs x18se) to w czym jest gorszy ? 18s jest wycofany, pozostałe opcje (poza pamięcią) są te same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 16 minut temu, emkd napisał: przy okazji : co dokładnie oznacza dla nadajnika hasło "wbudowany 6 osiowy żyroskop" ? Ni mniej, ni więcej możliwość sterowania poprzez ruchy nadajnika np. obsługą kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 1 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada znaczy rozumiem, że istotne przy np dronach z kamerą - do nie ciśnienieniowego latania niezupełnie przydatne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada Na to, do czego może być przydatne Tobie sterowanie ruchami całego nadajnika będziesz musiał sobie odpowiedzieć już sam. Dlatego w poście powyżej użyłem zwrotu "np." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 3 godziny temu, Marcin napisał: A to nie było tak, że SE ma lepszy wyświetlacz, jaśniejszy, w porównaniu z pierwszą wersją X18? Ogólnie - obecne X18 mają troszkę lepszy wyświetlacz niż starsze Tandemy (ma matowe pokrycie). Tyle, że ten starszy wyświetlacz jest naprawdę OK i nigdy nie miałem problemu z czytelnością w pełnym słońcu. Czy warto do tego dopłacać? Moim zdaniem nie. 32 minuty temu, emkd napisał: znaczy rozumiem, że istotne przy np dronach z kamerą - do nie ciśnienieniowego latania niezupełnie przydatne ? Dla żyroskopu w radiu nie udało mi się znaleźć sensownego zastosowania. Tzn. próbowałem nim sterować kamerą, ale ani to zgrabnie, ani ładnie nie wychodziło. Do niczego innego użyć mi się tej funkcji jakkolwiek sensownie nie udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 19 godzin temu, mar_io napisał: Używane odbiorniki z Futaby czy JR/graupner lub Jeti kosztują tyle co nowe frsky a są o wiele lat starsze. Komentarz do Futaby. Z odbiornikami wszystko zależy jakie chcesz zakupić. W modulacji TFHSS ceny odbiorników jakie ostatnio kupiłem nowe to: 6 kanałowy R3106GF bez telemetrii - 34,90 EUR 8 kanałowy R3008SB z telemetrią - 59,90 EUR Do niedawna był w ofercie 8 kanałowy bez telemetrii R2008SB za 39,99 EUR https://www.lindinger.at/en/RC-Electronics/RC-Systems/Receivers/FUTABA-R2008SB-2-4GHZ-FHSS-S-FHSS-8K-EMPFAENGER-BULK-lose/9800763 Odbiorniki w modulacji FASSTTEST to zupełnie inna bajka jeżeli chodzi o cenę. Tutaj rzeczywiście jest drogo, choć np. można jeszcze wyhaczyć ostatnie sztuki 14 kanałowe z telemetrią R7214SB za 700zł czyli podobnie jak obecne nowszej konstrukcji 8 kanałowe. Czujniki telemetrii do Futaby poza vario i obrotami śmigła są raczej drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi