Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 7 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 Stycznia Dalszy ciąg prac. 7
Patryk Sokol Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia W dniu 28.12.2024 o 20:13, Lucjan napisał: Cały czas coś się dzieje . Konstrukcja przedniej części kadłuba została zmontowana przy pomocy punktowego klejenia klejem CA, a teraz miejsca klejenia zostają wzmocnione "spawem " z ,żywicy z mikrobalonem. Czemu używasz żwyicy z mikrobalonem, a nie np. wikolu? Żywica jest super klejem, ale bardziej uciążliwa w stosowaniu, a jej większa wytrzymałość i tak ma małe znaczenia przy balsie.
Lucjan Opublikowano 7 Stycznia Autor Opublikowano 7 Stycznia 40 minut temu, Patryk Sokol napisał: Czemu używasz żwyicy z mikrobalonem, a nie np. wikolu? Żywica jest super klejem, ale bardziej uciążliwa w stosowaniu, a jej większa wytrzymałość i tak ma małe znaczenia przy balsie. Użyłem żywicy ponieważ wycinanka w tych miejscach miała luzy więc szpary wypełniłem żywicą z mikrobalonem . W trakcie budowy modelu stosuję rózne kleje , C.A , wikolowe, poliuretanowe , akrylowe . epoksydowe ....
piotr jet Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Witaj Lucjanie. No i Helmut. Ma już swoją osobistą drabinkę. 😁😁 1
Lucjan Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia Kadłub pokryty w 98 procentach balsą. Reszta po wykonaniu skrzydeł. 2
paulusr Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Właśnie sobie uświadomiłem, że Dora pasuje bardziej do Ganneta niż to tego Fw190d... 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 11 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Stycznia Dużo czasu zabiera ta zabawa z odsuwaną kabiną , a do końca jeszcze sporo dłubania . 8
robas69 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Cześć Lucjan, kleiłeś coś może świeżo kupionym Multibondem 15? Ja miesiąc temu kupiłem nowy, z nowymi mieszaczami. Klej po 24 godzinach ma konsystencję wyżutej gumy do żucia. Zamiast twardej masy. Może końcówka mieszająca źle działa?
Lucjan Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 9 godzin temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, kleiłeś coś może świeżo kupionym Multibondem 15? Ja miesiąc temu kupiłem nowy, z nowymi mieszaczami. Klej po 24 godzinach ma konsystencję wyżutej gumy do żucia. Zamiast twardej masy. Może końcówka mieszająca źle działa? Ja korzystam z kleju kupionego pół roku temu i wszystko jest O.K. Być może w twoim przypadku sprzedawca pomylił końcówki mieszające. Zrób tak : wyciśnij ( pomijając końcówkę ) trochę kleju i wymieszaj patyczkiem . Ja tak robię jak potrzebuję małe ilości kleju . Jeśli będzie nadal problem . to pozostaje reklamacja .
robas69 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Dziękuję Lucjan, tak zrobię żeby sprawdzić czy problem w kleju czy mieszadle.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 12 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Stycznia Teraz trzeba wykonać siłownik do odsuwania kabiny . 9 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 13 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Stycznia Pod tą otwieraną osłoną można będzie zamontować wyłączniki , baterie i inne akcesoria. 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 15 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 15 Stycznia Na tym etapie na razie kończę prace przy kadłubie i biorę się za skrzydła . 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano Czwartek o 11:43 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 11:43 Budowa skrzydeł rozpoczęta . Teraz powstaje prawe skrzydło . Nie wytrzymałem , okleiłem Kowerallem i pomalowałem ster kierunku . 12 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano Czwartek o 21:34 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 21:34 Szkielet prawego skrzydła prawie skończony . 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano Piątek o 19:19 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Piątek o 19:19 I oto mamy obydwie połówki . Szybka przymiarka . 8
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano Niedziela o 13:09 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 13:09 Konstrukcja klap do lądowania . 5
jarek996 Opublikowano Niedziela o 15:21 Opublikowano Niedziela o 15:21 Lucjan, dopiero teraz sobie pomyslalem. Jesli potrzezbujesz jakies zdjecia ITP, to wal smialo!!! Razem 1144 stron informacji, w tym setki zdjec i szkicow 😉
Lucjan Opublikowano Niedziela o 17:11 Autor Opublikowano Niedziela o 17:11 21 godzin temu, jarek996 napisał: Lucjan, dopiero teraz sobie pomyslalem. Jesli potrzezbujesz jakies zdjecia ITP, to wal smialo!!! Razem 1144 stron informacji, w tym setki zdjec i szkicow 😉 Dzięki Jarku , w razie czego dam znać.
Lucjan Opublikowano Poniedziałek o 19:56 Autor Opublikowano Poniedziałek o 19:56 Tak rozwiązałem napęd klap skrzydłowych. 1
Rekomendowane odpowiedzi