Skocz do zawartości

Kij w mrowisko czyli... benzyna alkilatowa!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni,

Takie pytanie, czy ktoś z Was używa\używał benzyny alkilatowej zamiast benzyn dostępnych na stacjach? Chodzi oczywiście o zawartość alkoholu, który chłonie wodę co powoduje korozję wewnętrzną. No i możliwe problemy z elementami gumowymi, membraną w gaźniku itd. W instrukcji do mojego SAITO wprost piszą by starać się używać benzyny bez domieszki alkoholu. Zadałem temat na grupie FB Saito owners i okazało się, że kilka osób używa wyłącznie benzyny alkilatowej i sobie chwalą. Benzynę alkilatową można kupić w PL, jest znacznie droższa ale nie ma bio-domieszek, wydaje się bezpieczniejsza dla naszych silników, mniej truje, nie jest tak bardzo toksyczna.

Może warto? Co sądzicie?

Opublikowano

To ja się dołączę do pytania, czy do dwusuwów także ją można stosować i ile oktanowa jest. Czy są jakieś przeciwskazania do dwusuwów .

Opublikowano
2 godziny temu, symon5 napisał:

To ja się dołączę do pytania, czy do dwusuwów także ją można stosować i ile oktanowa jest. Czy są jakieś przeciwskazania do dwusuwów .

Mogę tylko powtórzyć co pisali na FB tj. używają tego rodzaju benzyn do przygotowania mieszanki dla dwu i czterosuwów. I nie ma problemów. Chyba kupię bańkę i przetestuję na DLE, skoro kosiarki, kosy itd działają to powinno być dobrze również z naszymi silnikami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Obecnie warto kupować 98, bo ma mniej biododatkow. Nad alkalitową się też zastanawiałem, głównie za sprawą zagranicznych forów, ale doszedłem do wniosku, że wygodniej jest tankować na stacji.

Opublikowano
16 godzin temu, FockeWulf napisał:

Obecnie warto kupować 98, bo ma mniej biododatkow. Nad alkalitową się też zastanawiałem, głównie za sprawą zagranicznych forów, ale doszedłem do wniosku, że wygodniej jest tankować na stacji.

Identyczne wnioski wyciągnąłem , też się zastanawiałem jak to będzie? , może nie tyle z korozją co z gumowymi elementami gaxnika , z internetu nic nie wyniosłem bo za dużo sprzecznych opinii. więc przesiadłem sie na benzynę 98 , i problem z głowy, całe lato przelatane i wszystko w jest w porządku

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.