Saspl Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Szukam materiałów mogących mnie nakierować na odpowiedni dla mnie pojazd latający. Interesuje mnie możliwość robienia zdjęć krajobrazu w tym głównie zachody/wschody słońca. Zdjęcia robione 'z poziomu ziemi' nie zawsze mnie zadowalają. Chciałbym spróbować zrobić takie zdjęcia 'z powietrza' i w związku z tym mam pytanie o pojazd latający który by mi to umożliwił. Powinien mieć udźwig około 2-3kg - waga aparatu z obiektywem, czas lotu w granicach 15-20 min. ewentualnie możliwość bardzo szybkiej wymiany źródeł zasilania. Będę wdzięczny za nakierowanie na odpowiednią literaturę ewentualnie opinie osób które zajmują się taką fotografią.
Irek M Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Po co chcesz unosić aparat skoro te markowe drony mają bardzo dobre kamery? Nic z serii mini nie udźwignie kamery 2-3kg. Sprzęt, udźwignie to dziesiątki tysięcy zł ale te mają jeszcze lepsze kamery więc wracamy do punktu wyjścia 🙂 Ja filmuję dji mini3 pro. Wklejam kilka przykładów. 1
Saspl Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia Po co chciałem unosić w powietrze aparat? Bo do tej pory tylko tego używałem. Ale skoro jest tak jak piszecie, to oznacza że powinienem zweryfikować swoje założenia. Mam rozumieć, że to zdjęcia ze standardowego drona? Bez żadnych przeróbek? Jeśli tak to chyba poszukam czegoś w tym stylu. I chyba muszę się zacząć uczyć sztuki fotografowania z drona...
Irek M Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Tak, bez żadnych przeróbek. Możesz ustawić by np. oprócz jpg robił też w RAW. Wtedy fotka zamiast jakieś 3MB ma 24MB. Możesz też ustawić fotografowanie na 48MB. Ale wtedy RAW wychodzi w ...90MB 🙂 Tak zrobiłem dziś ale nie ma gdzie umieścić takiego rozmiaru. Możesz też w dronie ustawić by robił takie płaskie kolorystycznie - Deceline czy jakoś tak - wtedy w programach do obróbki barwisz jak chcesz, chociaż zwykłe też możesz edytować.
TooM Opublikowano Wtorek o 15:43 Opublikowano Wtorek o 15:43 Przepraszam że trochę nie na temat Irek,świetne to Wisłoujście 👍.Tyle razy płynąłem obok i nie zdawałem sobie sprawy jak pięknie naprawdę wygląda.. Leży mi na łódce mavic 2s którego używam do szukana u Niemców miejsc cumowania na dziko .Nigdy nie robiłem zdjęć , Czy klasa jego kamery jest podobna do Twojej.
Saspl Opublikowano Wtorek o 17:07 Autor Opublikowano Wtorek o 17:07 Ale koszt takiego drona to około 4K PLN. Nie wiem, czy to dużo czy mało za drona, wiem, że to mimo wszystko spory wydatek ... Abstrahując od tego dostałe - na zasadzie: "chcesz? to masz ja go wyrzucam" Overmax C-bee drone 2.5 Wi-Fi. Może mi ktoś coś o tym dronie powiedzieć ? Tak od strony praktycznej, bo suche dane to sobie mogę poczytać ...
Irek M Opublikowano Wtorek o 18:24 Opublikowano Wtorek o 18:24 Marian, Mawic to raczej klasa wyżej niż Dji mini3 pro. Ale konkretnie to nic nie podpowiem bo ja tym zajmuję się od 2 lat - w marcu będzie. Wojtek, teraz to Ciebie nie rozumiem - pytałeś o dron za kilkanaście tys. co najmniej by uniusł kamerę 2-3kg ale uważasz, że za latający komputer najnowszej generacji 4 tys. to dużo??? To nie jest model, którym możesz polatać i po filmować. To praktycznie autonomiczna jednostka, która może latać po zadanej trasie filmując, może śledzić filmując poruszający się obiekt. Ma wiele autonomicznych programów nie wspominając o panoramie. Tej nie mogę akurat pokazać bo tu na forum jakoś nie działa, na fejsie tak. Dokładam kilka pozycji z niedzieli i Wisłoujście 🙂 Wojtek, rozmawiamy o prawie profesjonalnym sprzęcie, a Ty chcesz poskąpić kasy i wyjeżdżasz z jakąś zabaweczką g..o wartą. Ja też wybierając co kupić ustaliłem sobie max 1 tys. zł , potem 1,5. tys. ale na szczęście dałem się przekonać, że to szajs. Zrób to samo, a będziesz mi dziękował. https://www.facebook.com/photo/?fbid=9303534959685665&set=pcb.28631543166459262 link z mojej strony na fejsie, tu panorama działa 1
Saspl Opublikowano Wtorek o 20:19 Autor Opublikowano Wtorek o 20:19 tak, rozmawiamy o profesjonalnym sprzęcie, ale nie każdego stać, żeby szastać na prawo i lewo pieniędzmi. dlatego pytałem o to co Ty zaprezentowałeś. do tej pory nie latałem dronem więc siłą rzeczy muszę podchodzić ostrożnie do zakupu, żeby przez swoje braki umiejętności nie rozwalić go. co to tego jak piszesz 'szajsu' to jedyne co mnie to kosztowało to 2 bilety komunikacji miejskiej bo musiałem pojechać po tego drona. Nie znam tego ustrojstwa i dlatego pytam czy jest cokolwiek warte czy spokojnie mogę dać to 18-to latkowi do zabawy?
Irek M Opublikowano Wtorek o 20:58 Opublikowano Wtorek o 20:58 To są nieporównywalne sprzęty. Wejdź na youtube i sprawdź w opiniach i testach wszystko to co Ciebie interesuje. Dji mini 3pro nie kosztuje 4tys tylko znacznie mniej. Za tyle kupisz nowszego mini4 pro tylko uważaj bo dużo tańszy 4K to nie to samo.
Rekomendowane odpowiedzi