Czaro Opublikowano Piątek o 16:24 Opublikowano Piątek o 16:24 Aeroklub Polski wykupił polisę OC dla licencjonowanych modelarzy i tym samym z chwilą wykupienia licencji sportowej FAI na rok 2025, modelarz otrzymuje w ramach opłaty za wydanie LSFAI, ochronę ubezpieczeniową w postaci polisy OC. W polisie OC, w rubryce „działalność objęta ochroną ubezpieczeniową” czytamy: Odpowiedzialność cywilna licencjonowanych zawodników członków Aeroklubu Polskiego, sekcji, klubów modelarskich za szkody osobowe i rzeczowe powstałe w związku z posiadaniem oraz niehandlowym użytkowaniem modeli lotniczych (z wyłączeniem dronów tj. bezzałogowych statków powietrznych, które mogą odbywać lot autonomiczny (samodzielnie, z użyciem autopilota lub innego systemu na pokładzie) lub zdalnie sterowany (kierowany przez operatora drona) poza zasięg wzroku) o masie własnej nie przekraczającej 20 kg. Z wyłączeniem szkód wzajemnych, wyrządzonych między członkami sekcji. Z rozszerzeniem o zawody i pokazy, treningi. W odniesieniu do ubezpieczonej działalności nie ma zastosowania wyłączenie określone w par. 4 pkt 15 OWU OC. Suma gwarancyjna: 400 000,00 PLN na jeden i 400 000,00 PLN na wszystkie wypadki w okresie ubezpieczenia, tzn. 13.02.2025 do 12.02.2026. Plik polisy do pobrania: https://modelarstwo.aeroklub-polski.pl/wp-content/uploads/2025/02/2025_polisa-OC-przy-LSFAI.pdf 1
samolocik Opublikowano Piątek o 18:41 Opublikowano Piątek o 18:41 2 godziny temu, Czaro napisał: z chwilą wykupienia licencji sportowej FAI na rok 2025, modelarz otrzymuje w ramach opłaty za wydanie LSFAI, ochronę ubezpieczeniową w postaci polisy OC. Nie jestem pewien ponieważ w podlinkowanej polisie jest wymieniona konkretna liczba 540 osób "członków modelarzy licencjonowanych Aeroklubu Polskiego". Chyba, że ta liczba została podana "nadmiarowo" i nowi członkowie, bądź Ci którzy opłacą składkę później zmieszczą się w tej liczbie. Nie jest też dla mnie jasny zapis odnośnie sumy gwarancyjnej 400.000zł. Tj. czy skorzystanie z polisy pomniejsza tą sumę, czy też nie. Innych punktów nie przeglądałem. Ale generalnie super. Dziękuję, że pomyśleliście o nas 🙂 Czyli rozumiem, że w moim przypadku należąc i mając opłaconą składkę członkowską na ten rok do stowarzyszenia GSML, które ma licencję wydaną przez AP na ten rok, jestem z automatu objęty ubezpieczeniem niezależnie czy zapłaciłem za licencję FAI, czy też nie.
rkrzysztof Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 12 godzin temu, samolocik napisał: Czyli rozumiem, że w moim przypadku należąc i mając opłaconą składkę członkowską na ten rok do stowarzyszenia GSML, które ma licencję wydaną przez AP na ten rok, jestem z automatu objęty ubezpieczeniem niezależnie czy zapłaciłem za licencję FAI, czy też nie. OC dotyczy wykupienia licencji sportowej FAI uprawniającej do startu w zawodach przez zawodnika, osobę fizyczną, a nie przez klub czy stowarzyszenie.
samolocik Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 4 godziny temu, rkrzysztof napisał: a nie przez klub czy stowarzyszenie. Dziękuję za wyjaśnienie. Po przeczytaniu jak poniżej zrozumiałem to trochę inaczej.
Czaro Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Ja rozumiem, że trzeba mieć wykupioną licencję sportową zawodnika. Samo uczestnictwo w klubie sportowym nie wystarcza.
Rekomendowane odpowiedzi