hubert10 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Opublikowano 24 Sierpnia Użyje 4 bateryjki nimh 1 szt 2450mah połączone szeregowo one mają po 1,2V wiec jak je tak złącze to będzie 4,8V a przy naładowaniu wyjdzie 6V przez co nie będę musiał używać Beca a bateria pójdzie prosto do odbiornika Wagowo 120g pozwalam sobie na takie zastosowanie bo model wychodzi względnie lekko (jak na spaline) celuje w 1,2kg
Patryk Sokol Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia 9 godzin temu, hubert10 napisał: Użyje 4 bateryjki nimh 1 szt 2450mah połączone szeregowo one mają po 1,2V wiec jak je tak złącze to będzie 4,8V a przy naładowaniu wyjdzie 6V przez co nie będę musiał używać Beca a bateria pójdzie prosto do odbiornika Wagowo 120g pozwalam sobie na takie zastosowanie bo model wychodzi względnie lekko (jak na spaline) celuje w 1,2kg Jak masz zamiar je połączyć? Bo jeśli myślisz o koszyku, to przestań myśleć o tym od razu, bo szkoda modelu. Pakiet do odbiornika musi być lutowany, inaczej to kwestia czasu jak rozbijesz model. 1
hubert10 Opublikowano 25 Sierpnia Autor Opublikowano 25 Sierpnia Nie zamierzam używać koszyka nawet o tym nie myślałem oczywiście że pakiet będzie lutowany zapomniałem o tym wspomnieć 😕
mirolek Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Cytat Użyje 4 bateryjki nimh 1 szt 2450mah NIMH-y to dobre rozwiązanie ale zamiast formatu AA kup AAA np.1100mAh ... wystarcza na kilka lotów a waga połowę mniejsza. ms 1
Ares Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia W dniu 25.08.2025 o 09:28, hubert10 napisał: pakiet będzie lutowany zapomniałem o tym wspomnieć 😕 Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu polecam kupić gotowy pakiet. Łatwo przy lutowaniu przegrzać ogniwa albo zrobić tzw. zimny lut. 3 1
hubert10 Opublikowano 27 Sierpnia Autor Opublikowano 27 Sierpnia 21 godzin temu, Ares napisał: Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu polecam kupić gotowy pakiet. Łatwo przy lutowaniu przegrzać ogniwa albo zrobić tzw. zimny lut. Jak patrzę to te bateryjki kosztują 40zl a na allegro chodzą takie gotowce za 30zl wkładasz do modelu i latasz jednym słowem a więc kupie gotową już baterie 1
Ares Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 56 minut temu, hubert10 napisał: Jak patrzę to te bateryjki kosztują 40zl a na allegro chodzą takie gotowce za 30zl wkładasz do modelu i latasz jednym słowem a więc kupie gotową już baterie No i to jest najlepsze rozwiązanie👍 1
hubert10 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Opublikowano 30 Sierpnia Nie było mnie w kraju od 15 sierpnia ale już jestem i buduje dalej 1
hubert10 Opublikowano 7 Września Autor Opublikowano 7 Września Prace stoją bo musze zamontować silnik by wyważyć go wstępnie jak baterie mam gotową itd to nie mam serwa na przepustnicę I na nie czekam
hubert10 Opublikowano 14 Września Autor Opublikowano 14 Września Prace nie stoją zamontowałem silnik odpaliłem go w modelu i mógłby już latać ale przez te serwa na ogonie nie mogę go wyważyć muszę je wyjąć i zrobić je w kadłubie przez co budowa będzie miała teraz charakter poprawkowy/remontowy bo jeszcze kilka rzeczy trzeba poprawić za jakiś czas wstawię jak zrobiłem te bowdeny i później już wstawię gotowy model 1
hubert10 Opublikowano 27 Września Autor Opublikowano 27 Września No dobra obiecana relacjia z ukończonego ogona tak się prezentuje (model okleje na końcu może trzeba będzie znowu coś robić?) Ale idzie dobrze muszę dorzucić około 250-300g na dziób żeby model mógł latać
hubert10 Opublikowano Czwartek o 07:04 Autor Opublikowano Czwartek o 07:04 Przerobiłem napęd na elektryczny i próbuje odchudzić tył? Bo wazy 160g ;( mam pomysł by stateczniki przerobić na konstrukcyjne bo są za ciężkie;(
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 07:14 Opublikowano Czwartek o 07:14 Lepiej na tym wyjdziesz, jak zakceptujesz, że tyłek ma ciężki, dorzucisz balastu i będzisz nim latać. Nie ma co midelu dwa razy budować, a z ciężkim tyłkiem da się żyć. 1 1
mirolek Opublikowano Czwartek o 07:35 Opublikowano Czwartek o 07:35 Cytat mam pomysł by stateczniki przerobić na konstrukcyjne bo są za ciężkie;( Mam wrażenie, że przesadzasz Nie po raz pierwszy trzeba doważyć nos w modelu i trzeba to zrobić, aby uzyskać prawidłowe wyważenie. Ciężki tył w modelu to nic innego jak finalnie nieco cięższy model ale to nie oznacza, że będzie problem z lataniem. Wiele razy sie już okazało, że nieco cięższy model lata lepiej bo mniej reaguje na boczny wiatr czy nagrzany pas przy podejściu do lądowania. Telemaster ma duże, proste i lotne skrzydło a balastowanie nosa mu nie zaszkodzi. Proponuje nie kombinować ze statecznikami a prawidłowo wyważyć model odrobiną balastu (lub większym pakietem) i sprawdzić jak lata. Jeśli masz wątpliwości czy model poleci, sprawdź ciąg statyczny i porównaj z tabelką jaką zamieściłem pod koniec tego filmiku. ms 2 1
Ares Opublikowano Czwartek o 07:41 Opublikowano Czwartek o 07:41 34 minuty temu, hubert10 napisał: Przerobiłem napęd na elektryczny i próbuje odchudzić tył? Bo wazy 160g ;( mam pomysł by stateczniki przerobić na konstrukcyjne bo są za ciężkie;( Mirek ma racje, Patryk też, nie rozchodzi się tu o ciężki ogon a o to abyś miał prawidłowo ustawiony środek ciężkości. Na to zwróć szczególną uwagę.Model podparty w środku ciężkości powinien bardzo nieznacznie ale zauważalnie pochylać się do przodu przy pustym zbiorniku paliwowym.W elektryku łatwiej bo można przesunąć baterię.Dołóż balast ile trzeba i bedzie dobrze. 1
hubert10 Opublikowano Czwartek o 08:49 Autor Opublikowano Czwartek o 08:49 Tylko ze ja już nie mam miejsca na te balasty poprostu on ma mały dziub przed cg i albo trzeba było by dać mocarny silnik nie os max 15la tylko np 25 albo i większe albo odchudzić co dla mnie nie jest chyba jakimś problemem?zrezygnowałem z spaliny bo ten silnik jest za mały na taką wagę według mnie i na oblot wolę mieć elektryka większą kontrola itd Dziękuję za pomoc Zobaczymy co z tego wyjdzie narazie kleje te statecznika zobaczę ile ważą itd
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 10:18 Opublikowano Czwartek o 10:18 A używasz stalowego, czy ołowianego balastu? Bo różnica w objętości jest znacząca.
mirolek Opublikowano Czwartek o 11:15 Opublikowano Czwartek o 11:15 Zaczyna się sezon zmiany opon, proponuję podejść do warsztatu i "wynegocjować" pasek samoprzylepnych ołowianych kostek które stosuje się do wyważania kół. Dokleić można nawet na kadłub od zewnątrz. ms
kulfon250 Opublikowano Czwartek o 11:18 Opublikowano Czwartek o 11:18 1 minutę temu, mirolek napisał: Zaczyna się sezon zmiany opon, proponuję podejść do warsztatu i "wynegocjować" pasek samoprzylepnych ołowianych kostek które stosuje się do wyważania kół. Dokleić można nawet na kadłub od zewnątrz. ms Warsztaty nie maja już ołowianych, od lat nie wolno im takich używać, Ołowiane trafiają się tylko w kubełku zdjęte ze starych kół. Jedyny ołów w tej chwili to ciężarki wędkarskie. Chyba że ktoś zna inną opcję to piszcie
hubert10 Opublikowano Czwartek o 11:58 Autor Opublikowano Czwartek o 11:58 1 godzinę temu, Patryk Sokol napisał: A używasz stalowego, czy ołowianego balastu? Bo różnica w objętości jest znacząca. Ciężarki wędkarskie jeden dałem 230g drugi 80g i to i tak za mało albo wepchac baterie 400g trzeba było by ale jak?
Rekomendowane odpowiedzi