Atomizer Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Bawi się ktoś oprócz modelami zestawem solarnym ? Chodzi mi po głowie aby kupić w tym roku panel o mocy 180W z regulatorem do ładowania akumulatora powiedzmy 65Ah. W specyfikacji podane, że naładuje go w 9,5h. Albo dajmy akumulator 55Ah bo panel nie będzie tyle godzin wystawiony cały czas na słońce bo nie jest obrotowy to zamie 7,5h do naładowania. Albo jeszcze mniejszy 40Ah ale to zależy od tego ile taki akumulator pociągnie przykładowo pompę wody o mocy 200-220W ! Czy ktoś z forum ma na ten temat wiedzę ?
Market Opublikowano Poniedziałek o 17:37 Opublikowano Poniedziałek o 17:37 To łatwo policzyć. 40 Ah * 12V = 480 Wh 480 Wh / 200 W = 2,4 h pracy ciągłej Oczywiście przy idealnym założeniu 100% sprawności przetwarzania 12 V na 230 V.
latacz Opublikowano wczoraj o 10:54 Opublikowano wczoraj o 10:54 17 godzin temu, Market napisał: Oczywiście przy idealnym założeniu 100% sprawności przetwarzania 12 V na 230 V. w praktyce o połowę krócej -około 20 (ponad) % strat przy przetwarzaniu napięć, i akumulator rozładowywany duzym jak na siebie prądem odda mniej energi niż nominalnie. pojemność aku określa się dla powolnego rozładowania przez 10 lub 20 godzin -wtedy jest optymalnie. A jak ciągniesz większy prąd i rozładowujesz aku szybciej -to aku zwłaszcza kwasowe mają mniejsze pojemności niż nominalne -część idzie w straty w samym akumulatorze... Kolega powyżej obliczył czas pracy pompy teoretycznie -w praktyce będzie około połowa tego czasu.
Atomizer Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Pozamawiałem, kupiłem podzespoły i zobaczymy ! Panel o mocy 180W, pompa wody o mocy 200W na 12V i akumulator taki mniejszy 40 Ah 12V. Jak wszystko skompletuję to dam znać. 1
dariuszj Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ile płaciłeś za panel 180W? Pytam, bo z ciekawości zerknąłem i znajduję tylko takie dużo droższe od typowych 400-500W. A taki typowy około 400-500W można kupić już za niewiele ponad 200 zł i to w wersji "full black".
Atomizer Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, dariuszj napisał: Ile płaciłeś za panel 180W? Pytam, bo z ciekawości zerknąłem i znajduję tylko takie dużo droższe od typowych 400-500W. A taki typowy około 400-500W można kupić już za niewiele ponad 200 zł i to w wersji "full black". Z regulatorem dałem 499 zł. Przeglądałem na ali... ale coś mi tam nie pasowało jak widziałem panel 5 razy mniejszy niż ten co zamówiłem miał 300W 🤔 a ten 180W Najpierw czytałem opinie... Ja nie mam doświadczenia ale wg opinii to parametry są zawyżane.
dariuszj Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ja akurat pisząc "typowe" miałem na myśli takie najczęściej montowane na dachach uznanych producentów. Te parametry mają podawane poprawnie i moc wynosi około 400-500W przy rozmiarze około 170x110 cm. Z tymi nietypowymi na AE to pewnie wolna amerykanka jak z ogniwami i zawyżanie kilkakrotne parametrów to normalka.
Atomizer Opublikowano 21 minut temu Autor Opublikowano 21 minut temu Nie wiem, ja się nie znam i to mój pierwszy zestaw który sobie kupiłem. Panel nie jest mały bo ma 1480x670mm. Dziś kurier przywiózł i go sobie obejrzałem. Jest sterownik i kable. Myślę gdzie go tu zamontować 🤔 Ale to jak bedze czas i pogoda. Czekam jeszcze na pompę wody.
Rekomendowane odpowiedzi