Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 11:57, samolocik napisał:

Bo szybowce pięknie latają ale adrenalina nie ta, co w kombacie :lol: 

Dokładnie ! Zamówiłem wycięte profile skrzydła  u Marka i produkcja zaraz rusza :D

Opublikowano

Z racji tego że dostep do forniru jest słaby i dosc sporo czasu schodzi w produkcji  idzie nowa technologia!  Podpatrzona u kolegi z eskadry... każdy chyba kojarzy Mirka aka Mirolek z forum prawda ? 🤣

Zamówiłem potrzebne elementy do produkcji skrzydła i już na samą myśl robota pali mi się w rękach 🤣.... Nowa technologia wydaje sie dużo szybsza i efektywniejsza w samej produkcji jak i technologicznie dużo lepszym produktem.

Chodzi o laminowanie w próżni.

Niedługo proces budowy skrzydła w tym temacie ! 

• Lubię to 2
Opublikowano

Żadna inna metoda nie daje lepszego rezultatu od podciśnienia.

Szczególnie jeśli chodzi o platy w modelach szybowców gdzie bez pompy praktycznie nie ma możliwości wykonania prawidłowo skrzydeł .

Worki z fimu Mirka są bardzo dobre i sprawdzają się doskonale .

Trzeba tylko pamiętać aby zachować dobrą szczelność całego układu i efekt jest doskonały.

Odkąd zbudowałem pompę tam gdzie to tylko możliwe stosuję tą technologię .

Powodzenia.

Opublikowano
7 godzin temu, Ares napisał:

Żadna inna metoda nie daje lepszego rezultatu od podciśnienia.

Szczególnie jeśli chodzi o platy w modelach szybowców gdzie bez pompy praktycznie nie ma możliwości wykonania prawidłowo skrzydeł .

Worki z fimu Mirka są bardzo dobre i sprawdzają się doskonale .

Trzeba tylko pamiętać aby zachować dobrą szczelność całego układu i efekt jest doskonały.

Odkąd zbudowałem pompę tam gdzie to tylko możliwe stosuję tą technologię .

Powodzenia.

Ja pompę pożyczę od Mirka docelowo w 2msc chce zrobić 10skrzydeł żeby nie martwić się o to że zabraknie. Zawody zawodami ale trening czyni mistrza a w moim przypadku w treningu czy w walce chce latać na możliwie najlepszym skrzydle  żeby poźniej na zawodach nie uczyć się na nowo latać modelem.  Jestem ciekawy wagi tego skrzydła no i jak to finalnie wyjdzie. Worki zamówiłem te które Mirek polecił + folie mylarową wiec powinno być ok.

Opublikowano
2 godziny temu, endriuRC napisał:

Ja pompę pożyczę od Mirka docelowo w 2msc chce zrobić 10skrzydeł żeby nie martwić się o to że zabraknie. Zawody zawodami ale trening czyni mistrza a w moim przypadku w treningu czy w walce chce latać na możliwie najlepszym skrzydle  żeby poźniej na zawodach nie uczyć się na nowo latać modelem.  Jestem ciekawy wagi tego skrzydła no i jak to finalnie wyjdzie. Worki zamówiłem te które Mirek polecił + folie mylarową wiec powinno być ok.

Jeśli zamowiłeś mylar to bardzo dobrze bo na zwyklej cienkiej folii powierzchnia nie wychodzi ładnie.Polecam grubosc 0.25mm bedzie w sam raz i dobrze dognie się na natarciu.

Z masą nie powinno być źle pod warunkiem że odsączysz formatki po przesączeniu żywicy.Najlepiej używać wałeczka piankowego a potem na tkaninę położyć recznik papierowy i docisnąć na chwilę czymś ciężkim.

Nie obawiaj się że będzie za sucho:ewentualnie można machnąć pasek wałeczkiem na dźwigarze i natarciu aby było tam minimalnie więcej żywicy a reszta prawie na sucho.Zresztą jak masz kontakt z Mirkiem to w razie czego pomoże.

Dobrą praktyką jest zeszlifowanie w klin mylarów od strony natarcia:ładnie wtedy dociskają tkaninę na promieniu.

Świetna technologia, nie wiem jak się sprawdza w kombacie ale w szybowcach jest nie do zastąpienia.

Podejrzewam że płat styro i fornir jest mocniejszy w modelu do walki, ale tutaj możesz naklepać dużo sztuk typu jednorazówka.

Zrób jakąś relację ,ciekawe czy bedziesz zadowolony z efektu.

A worki polecane przez Mirka są naprawdę dobre i do tego tanie a na jednym można robić kilka sztuk bez problemu.

Aby uzyskać mocny docisk polecam polożyć po całości od góry płata i od dołu ręcznik papierowy aby umożliwić przepływ powietrza bo bez tego worek lubi się skleić i wtedy tworzy się pęcherz powietrza i docisk jest zdecydowanie mniejszy.

Pod ssawkę też podłóż kilka reczników lub szmatkę to naprawdę ważne.

Jakbyś chciał zrobić kolor to można pomalować mylary farbą w spayu tak jak się to robi z formą na kadłub.Oderwiesz mylar a kolor zostanie.

Powodzenia i czekam na fotorelacje.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Przeszlifowałem balsę

20260111_115913.thumb.jpg.2bf288aaee001b39ed1d5c4c768f36aa.jpg20260111_115930.thumb.jpg.44d2747343e060c22138d9824ffa768c.jpg20260111_121135.thumb.jpg.c36309fb2481b796a0529618bc8fe29a.jpg20260111_122055.thumb.jpg.fd0de3b550eef869d7deb88e82feab27.jpg

jako dzwigar w jednej połówce naciąłem styrodur nożykiem i wsadziłem pręt 1.5mm węglowy od góry i od dołu.. nie idzie to tak gładko jak w przypadku epp. 

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.