samolocik Opublikowano 20 Grudnia 2025 Opublikowano 20 Grudnia 2025 Bo szybowce pięknie latają ale adrenalina nie ta, co w kombacie 2 1
endriuRC Opublikowano Środa o 17:56 Autor Opublikowano Środa o 17:56 W dniu 20.12.2025 o 11:57, samolocik napisał: Bo szybowce pięknie latają ale adrenalina nie ta, co w kombacie Dokładnie ! Zamówiłem wycięte profile skrzydła u Marka i produkcja zaraz rusza
endriuRC Opublikowano Czwartek o 15:09 Autor Opublikowano Czwartek o 15:09 Z racji tego że dostep do forniru jest słaby i dosc sporo czasu schodzi w produkcji idzie nowa technologia! Podpatrzona u kolegi z eskadry... każdy chyba kojarzy Mirka aka Mirolek z forum prawda ? 🤣 Zamówiłem potrzebne elementy do produkcji skrzydła i już na samą myśl robota pali mi się w rękach 🤣.... Nowa technologia wydaje sie dużo szybsza i efektywniejsza w samej produkcji jak i technologicznie dużo lepszym produktem. Chodzi o laminowanie w próżni. Niedługo proces budowy skrzydła w tym temacie ! 2
Ares Opublikowano Czwartek o 23:13 Opublikowano Czwartek o 23:13 Żadna inna metoda nie daje lepszego rezultatu od podciśnienia. Szczególnie jeśli chodzi o platy w modelach szybowców gdzie bez pompy praktycznie nie ma możliwości wykonania prawidłowo skrzydeł . Worki z fimu Mirka są bardzo dobre i sprawdzają się doskonale . Trzeba tylko pamiętać aby zachować dobrą szczelność całego układu i efekt jest doskonały. Odkąd zbudowałem pompę tam gdzie to tylko możliwe stosuję tą technologię . Powodzenia.
endriuRC Opublikowano Piątek o 06:09 Autor Opublikowano Piątek o 06:09 7 godzin temu, Ares napisał: Żadna inna metoda nie daje lepszego rezultatu od podciśnienia. Szczególnie jeśli chodzi o platy w modelach szybowców gdzie bez pompy praktycznie nie ma możliwości wykonania prawidłowo skrzydeł . Worki z fimu Mirka są bardzo dobre i sprawdzają się doskonale . Trzeba tylko pamiętać aby zachować dobrą szczelność całego układu i efekt jest doskonały. Odkąd zbudowałem pompę tam gdzie to tylko możliwe stosuję tą technologię . Powodzenia. Ja pompę pożyczę od Mirka docelowo w 2msc chce zrobić 10skrzydeł żeby nie martwić się o to że zabraknie. Zawody zawodami ale trening czyni mistrza a w moim przypadku w treningu czy w walce chce latać na możliwie najlepszym skrzydle żeby poźniej na zawodach nie uczyć się na nowo latać modelem. Jestem ciekawy wagi tego skrzydła no i jak to finalnie wyjdzie. Worki zamówiłem te które Mirek polecił + folie mylarową wiec powinno być ok.
Ares Opublikowano Piątek o 09:17 Opublikowano Piątek o 09:17 2 godziny temu, endriuRC napisał: Ja pompę pożyczę od Mirka docelowo w 2msc chce zrobić 10skrzydeł żeby nie martwić się o to że zabraknie. Zawody zawodami ale trening czyni mistrza a w moim przypadku w treningu czy w walce chce latać na możliwie najlepszym skrzydle żeby poźniej na zawodach nie uczyć się na nowo latać modelem. Jestem ciekawy wagi tego skrzydła no i jak to finalnie wyjdzie. Worki zamówiłem te które Mirek polecił + folie mylarową wiec powinno być ok. Jeśli zamowiłeś mylar to bardzo dobrze bo na zwyklej cienkiej folii powierzchnia nie wychodzi ładnie.Polecam grubosc 0.25mm bedzie w sam raz i dobrze dognie się na natarciu. Z masą nie powinno być źle pod warunkiem że odsączysz formatki po przesączeniu żywicy.Najlepiej używać wałeczka piankowego a potem na tkaninę położyć recznik papierowy i docisnąć na chwilę czymś ciężkim. Nie obawiaj się że będzie za sucho:ewentualnie można machnąć pasek wałeczkiem na dźwigarze i natarciu aby było tam minimalnie więcej żywicy a reszta prawie na sucho.Zresztą jak masz kontakt z Mirkiem to w razie czego pomoże. Dobrą praktyką jest zeszlifowanie w klin mylarów od strony natarcia:ładnie wtedy dociskają tkaninę na promieniu. Świetna technologia, nie wiem jak się sprawdza w kombacie ale w szybowcach jest nie do zastąpienia. Podejrzewam że płat styro i fornir jest mocniejszy w modelu do walki, ale tutaj możesz naklepać dużo sztuk typu jednorazówka. Zrób jakąś relację ,ciekawe czy bedziesz zadowolony z efektu. A worki polecane przez Mirka są naprawdę dobre i do tego tanie a na jednym można robić kilka sztuk bez problemu. Aby uzyskać mocny docisk polecam polożyć po całości od góry płata i od dołu ręcznik papierowy aby umożliwić przepływ powietrza bo bez tego worek lubi się skleić i wtedy tworzy się pęcherz powietrza i docisk jest zdecydowanie mniejszy. Pod ssawkę też podłóż kilka reczników lub szmatkę to naprawdę ważne. Jakbyś chciał zrobić kolor to można pomalować mylary farbą w spayu tak jak się to robi z formą na kadłub.Oderwiesz mylar a kolor zostanie. Powodzenia i czekam na fotorelacje. 1 1
endriuRC Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Zaczynamy robotę ! Przygotowałem skrzydło do odcięcia lotki oraz zabudowałem krawędzie balsą 6mm
endriuRC Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Przeszlifowałem balsę jako dzwigar w jednej połówce naciąłem styrodur nożykiem i wsadziłem pręt 1.5mm węglowy od góry i od dołu.. nie idzie to tak gładko jak w przypadku epp. 1
Rekomendowane odpowiedzi