Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, endriuRC napisał:

Widać czerwone paski z delaminażu czego nie wziałem pod uwagę...

A ja zapomniałem aby powiedzieć ,że czerwoną nitkę z delaminażu można usunąć. Zawsze tak robię i nie widać wtedy zawiasu. No ale myślałem,że płat będzie oklejany .

Najlepiej ciąć delminaż pod kątem 45st czyli diagonalnie a następnie czerwone nitki po prostu wyjąć pęsetką z tkaniny. I gotowe.

8 godzin temu, endriuRC napisał:

To nie miało tak wyjść..

Co jest nie tak? To jest dobrze zrobione

Opublikowano

4 godziny temu, Ares napisał:

A ja zapomniałem aby powiedzieć ,że czerwoną nitkę z delaminażu można usunąć. Zawsze tak robię i nie widać wtedy zawiasu. No ale myślałem,że płat będzie oklejany .

Najlepiej ciąć delminaż pod kątem 45st czyli diagonalnie a następnie czerwone nitki po prostu wyjąć pęsetką z tkaniny. I gotowe.

Co jest nie tak? To jest dobrze zrobione

O dziekuje za info :D

Skrzydło ok ale dzwigar prześwituje.

Kadłub wylaminowany niestety prześwituje. Ale waga doskonała 115g

IMG-20260125-WA0008.jpeg

• Lubię to 3
Opublikowano

Przed chwilą wyciągnałem z worka trzecie skrzydło. Efekt jest piękny!

Jedna połówka waży 95g. Odsączenie nadmiaru  żywicy robi robotę. Tym razem i tkanina na natarciu idealnie przylega do rdzenia. Jednak to prawda że trening czyni mistrza :)

20260126_055930.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Andrzej dzwigar zawsze bedzie widać bo czrny węgiel prześwituje.To normalne nawet w profesjonalnych modelach wykonywanych w formach.Jedynie malowanie dobrze kryjącym kolorem załatwi sprawę tylko po co?

A probo pigmentu ile dawałeś gram tego na ile gramow żywicy?

Opublikowano
Cytat

Kadłub wylaminowany niestety prześwituje. Ale waga doskonała 115g

Gratuluje - świetna waga a efekt przejrzystości łatwo zgubisz pryskając do środka zwykłego szarego podkładu albo dowolnego ciemnego lakieru.

ms

• Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

Andrzej dzwigar zawsze bedzie widać bo czrny węgiel prześwituje.To normalne nawet w profesjonalnych modelach wykonywanych w formach.Jedynie malowanie dobrze kryjącym kolorem załatwi sprawę tylko po co?

A probo pigmentu ile dawałeś gram tego na ile gramow żywicy?

Mieszałem chyba 30g żywicy i 6kropli barwnika. Powiem tak uczciwie że kadłub im dlużej jest utwardzany tym ten kolor się pogłębia. Nie jest źle i kolejnym razem dam 3 krople więcej.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 23.01.2026 o 18:39, Ares napisał:

A ja uważam ,że zbiornik owszem nie jest konieczny ale wakometr powinno się stosować zwłaszcza do modelarstwa. Robisz np. dwie połówki skrzydeł i wypadało by mieć takie same wartości podciśnienia.

Masz rację jeśli chodzi o styropian lub szybowce.W kombacie nasypiesz trochę więcej korundu na krawędź natarcia i już masz dwa różne skrzydła

Tu ma być szybko i sprawnie bo jeśli startujesz na poważnie to 10 skrzydeł na sezon to za mało a jak dojdzie WASG to nawet więcej bo dwupłaty mają dwa skrzydła często konstrukcyjne  co daje min 6 szt do startu .Dlatego koledzy kombinują np drukowanki a Szwedzi ( i Pacek) swego czasu robili poszycie z papieru.

W dniu 24.01.2026 o 20:05, endriuRC napisał:

Widać czerwone paski z delaminażu czego nie wziałem pod uwagę...

Nie przejmuj się to nie makieta a zysk na wadze istotny. Nie trzeba malować !!! Nie rozpuści paliwo 

Szkoda że nie wpadłem na taki pomysł wtedy kiedy musiałem narobić skrzydeł dla siebie i Aliny.

Powodzenia 

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, TooM napisał:

Nie przejmuj się to nie makieta a zysk na wadze istotny. Nie trzeba malować !!! Nie rozpuści paliwo 

Szkoda że nie wpadłem na taki pomysł wtedy kiedy musiałem narobić skrzydeł dla siebie i Aliny.

Powodzenia 

Właśnie troszke sie obawiam że model lekko transparentny wzbudzi kontrowersje i nie dopuszczą mnie do zawodów. 

Opublikowano
45 minut temu, endriuRC napisał:

Właśnie troszke sie obawiam że model lekko transparentny wzbudzi kontrowersje i nie dopuszczą mnie do zawodów. 

co prawda nie jestem już czynnym kombaciarzem, ale tego obawiał bym sie najmniej.

choć osobiscie ta transparentność mi się nie podoba :)

Opublikowano
9 godzin temu, Jerzy Markiton napisał:

To czemu nie prysnąć formy przed laminowaniem kadłuba ???

Jurek

Nie mam mozliwości pryskać farbą dwu składnikową z pistoletu wiec kupiłem barwnik nietransparentny. Bede robił kadłuby z coraz wiekszą ilością tego barwnika i zobacze jaka jest róznica i przy jakiej ilości jest zadowalający w pełni efekt. Czyli mowiąc krótko metoda prób i błędów :D na tym ta nasza zabawa polega a ja się świetnie bawie... noo dobra przyznam się  nazwa najstarszego zawodu świata też czasami poleci 🤣.

Opublikowano

to może zamiast próbować na gotowym wyrobie zrób sobie eksperyment na kawałku tkaniny na folii, rozrób żywicę i i laminuj paski stopniowo zwiekszając  ilość barwnika.

• Lubię to 1
Opublikowano

Poszedłem do mieszalni, wybrałem kolor, poprosiłem pana żeby dodał mi utwardzacza, zapewniłem, że zużyję w ciągu 24 - 48 godz. przyszedłem do domu, prysnąłem z puszki i następnego dnia laminowałem....

Kombinacje 2-3 kolorów przy odpowiednim manipulowaniu maskami do wykonania w 1  popołudnie.

- Jurek

Opublikowano
4 minuty temu, Jerzy Markiton napisał:

Poszedłem do mieszalni, wybrałem kolor, poprosiłem pana żeby dodał mi utwardzacza, zapewniłem, że zużyję w ciągu 24 - 48 godz. przyszedłem do domu, prysnąłem z puszki i następnego dnia laminowałem....

Kombinacje 2-3 kolorów przy odpowiednim manipulowaniu maskami do wykonania w 1  popołudnie.

- Jurek

Tak, owszem, to się zgadza. Tylko teraz pytanie jaka cena za taką puszkę? To jest jedno, a drugie ja w ciągu dwudziestu czterech godzin zrobię tylko 1 kadłub, więc nie jest to opłacalne. Jak kupiłem formę, sam chciałem malować dwukładnikową farbą z puszki. Tylko cena takiej puszki z utwardzaczem to sześćdziesiąt złotych

Opublikowano

Coś za coś ? Bazując na pigmentach - nigdy nie dostaniesz  nieprześwitującej barwy.  Jeżeli w combacie nie ma to większego znaczenia z uwagi na zużycie modeli (ekstremalnie krótki czas życia) to po co zawracać sobie głowę barwieniem żywicy ? A jeżeli to ma jeszcze jako tako wyglądać - to na pierwszą warstwę użyj papieru toaletowego. Ładnie się układa (nie każdy) i nie prześwituje.  Dobra - znacznie (!) ogranicza prześwitywanie. Czasami wystarcza 1 warstwa z 2-warstwowego. Zależy od firmy i z czego rzeczywiście jest zrobiony.  Ale taka Regina 4-warstwowa jest O.K.

- Jurek

Opublikowano
5 godzin temu, endriuRC napisał:

Tak, owszem, to się zgadza. Tylko teraz pytanie jaka cena za taką puszkę? To jest jedno, a drugie ja w ciągu dwudziestu czterech godzin zrobię tylko 1 kadłub, więc nie jest to opłacalne. Jak kupiłem formę, sam chciałem malować dwukładnikową farbą z puszki. Tylko cena takiej puszki z utwardzaczem to sześćdziesiąt złotych

Andrzej , tak sobie myślę ....to jest kombat nie przejmuj się zupełnie tym czy coś przebija czy nie bo po kilku walkach i tak model będzie miał blizny a skrzydła z worka podejrzewam ,że raczej będą jednorazowe i po porządnym dzwonie trzeba będzie zrobić nowe. 

Produkuj sztuki abyś w sezonie miał zapasy. 

Ja mam taki charakter ,że rozmyślam o każdej niedoróbce i dlatego robota mi idzie zawsze powoli: buduję dokładnie ale bardzo wolno. I dlatego nie nadaję się jako zawodnik Aircombat. Nie bierz ze mnie przykładu w tej kwestii , wystarczy jak model będzie prosty i równy a estetyka i tak jest u ciebie ok a drobnymi aspektami się nie przejmuj.

Malowanie czy to formy czy mylarów jest dobrym pomysłem i ma przewagę nad pigmentem bo możesz wykonać dowolny wzór nawet wielobarwny co jest niewykonalne stosując pigment.

Jednak do kombatu to myślę ,że jednak technika z pigmentem jest lepsza bo jest prostsza i szybsza.

Też kupiłem pigment ale innej marki niż twój i chcę na próbkach przetestować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Planuje zrobić kolorowe stateczniki do szybowca .

Pozdrawiam.

W dniu 26.01.2026 o 15:15, TooM napisał:

W kombacie nasypiesz trochę więcej korundu na krawędź natarcia i już masz dwa różne skrzydła

Tu ma być szybko i sprawnie bo jeśli startujesz na poważnie to 10 skrzydeł na sezon to za mało a jak dojdzie WASG to nawet więcej

No tak , to wszystko prawda i w tej sytuacji być może rzeczywiście to o czym napisałem ma mniejsze znaczenie. Zresztą skoro to testowałeś i działało to znaczy ,że jest ok.

Opublikowano
11 godzin temu, Jerzy Markiton napisał:

Coś za coś ? Bazując na pigmentach - nigdy nie dostaniesz  nieprześwitującej barwy.  Jeżeli w combacie nie ma to większego znaczenia z uwagi na zużycie modeli (ekstremalnie krótki czas życia) to po co zawracać sobie głowę barwieniem żywicy ? A jeżeli to ma jeszcze jako tako wyglądać - to na pierwszą warstwę użyj papieru toaletowego. Ładnie się układa (nie każdy) i nie prześwituje.  Dobra - znacznie (!) ogranicza prześwitywanie. Czasami wystarcza 1 warstwa z 2-warstwowego. Zależy od firmy i z czego rzeczywiście jest zrobiony.  Ale taka Regina 4-warstwowa jest O.K.

- Jurek

Wiesz co, robiłem test w  tamtym roku mianowicie laminowałem maski i psikałem, zwykłym sprayem z marketu za dziesięć złotych. I laminowałem. Żywica tworzy warstwę ochronną, a paliwo tego nie rozpuszcza.

11 godzin temu, Ares napisał:

Andrzej , tak sobie myślę ....to jest kombat nie przejmuj się zupełnie tym czy coś przebija czy nie bo po kilku walkach i tak model będzie miał blizny a skrzydła z worka podejrzewam ,że raczej będą jednorazowe i po porządnym dzwonie trzeba będzie zrobić nowe. 

Produkuj sztuki abyś w sezonie miał zapasy. 

Ja mam taki charakter ,że rozmyślam o każdej niedoróbce i dlatego robota mi idzie zawsze powoli: buduję dokładnie ale bardzo wolno. I dlatego nie nadaję się jako zawodnik Aircombat. Nie bierz ze mnie przykładu w tej kwestii , wystarczy jak model będzie prosty i równy a estetyka i tak jest u ciebie ok a drobnymi aspektami się nie przejmuj.

Malowanie czy to formy czy mylarów jest dobrym pomysłem i ma przewagę nad pigmentem bo możesz wykonać dowolny wzór nawet wielobarwny co jest niewykonalne stosując pigment.

Jednak do kombatu to myślę ,że jednak technika z pigmentem jest lepsza bo jest prostsza i szybsza.

Też kupiłem pigment ale innej marki niż twój i chcę na próbkach przetestować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Planuje zrobić kolorowe stateczniki do szybowca .

Pozdrawiam.

No tak , to wszystko prawda i w tej sytuacji być może rzeczywiście to o czym napisałem ma mniejsze znaczenie. Zresztą skoro to testowałeś i działało to znaczy ,że jest ok.

Dla mnie na pierwszym miejscu obecnie jest jakość wykonania samego kadłuba jak i skrzydła. A kolor, to tylko efekt wizualny. Jak już dojdę do perfekcji, a jest plan zrobić formę na skrzydła I to jeszcze w tym roku także będzie dużo nowości, które będzie trzeba przyswoić. Ale efekt również powinien być zadawający. Na szczęście modelstwo budowlane, że tak to nazwę kieruje tylko na kombat to w tym Roku powinno wyjść dojść sporo kadłubów i skrzydeł. W sumie cieszę się, że ten temat założyłem. Nakajima przechodzi metamorfozy. I fajnie będzie później zobaczyć, jak to wszystko zaczęło się od początku.

Opublikowano
41 minut temu, endriuRC napisał:

Dla mnie na pierwszym miejscu obecnie jest jakość wykonania samego kadłuba jak i skrzydła. A kolor, to tylko efekt wizualny. Jak już dojdę do perfekcji, a jest plan zrobić formę na skrzydła I to jeszcze w tym roku także będzie dużo nowości, które będzie trzeba przyswoić. Ale efekt również powinien być zadawający. Na szczęście modelstwo budowlane, że tak to nazwę kieruje tylko na kombat to w tym Roku powinno wyjść dojść sporo kadłubów i skrzydeł. W sumie cieszę się, że ten temat założyłem. Nakajima przechodzi metamorfozy. I fajnie będzie później zobaczyć, jak to wszystko zaczęło się od początku.

Fajnie ,że złapałeś bakcyla na budowanie a nie tylko na samo latanie. No skoro tak postanowiłeś to dobrze ale z jakością akurat w kombacie to bym nie przesadzał bo to co pokazujesz jest naprawdę ok.

Forma na płat : ciekawa sprawa ,ale moim skromnym zdaniem najszybciej i najtaniej zrobisz płat metodą worka lub styro +fornir czyli to co już robiłeś i znasz.

Ale testuj , próbuj i rozmyślaj bo na tym to wszystko polega i cała przyjemność w tym właśnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.