Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Ostatnio pisałem, że zamówiłem sobie zestaw Iskry z RC-Builder.com. 

To czym się nie chwaliłem, to to że wziąłem też zestaw Pou du Ciela:

https://www.rc-builder.com/collections/airplane-kits/products/pou-du-ciel

Mam słabość do samolotów z dziwnym układem aerodynamicznym, dziwnie latających i krótkich a szerokich. 

A Pou du Ciel wygląda jak dziecko Gee Bee i Quickiego od Rutana. A dodatkowo oryginał miał swoje dziwactwa w lataniu. 

Więc wiecie - oprzeć się nie mogłem :D

Sam zestaw jest bardzo ciekawy, bo jego konstrukcja jest ekstremalnie stara, jak na zestaw RC :)

Oryginał powstał jeszcze na 400tkę i 8x Sanyo 500AR :D

Konstrukcja zestawu jest zaś mocno specyficzna, np. kadłub się buduje jak żaglówka klasy Footy:

IMG_20250717_095230.thumb.jpg.971374d551c24946f1f21f21f53cc049.jpg

Ale po ogarnięciu dziwactw to montuje się całkiem przyjemnie :)

Wyposażone będzie toto w:

2x serwa po starym Funracerze

Regler noname pochodzenia nieznanego

2s LiIon 2500mAh z pakietu po modelu FPV

Silnik 2207 złożony ze stojana Brotherhobby R6 2207 1800kV oraz rotora z silnika Xing 2208

Śmigło APC SF 8x3.8

I tak dobrze Wam się wydaje - cały osprzęt to złom z szuflady :D

A sam model po jakimś tygodniu pracy wygląda tak:

IMG_20250723_230356.thumb.jpg.7d9ba720b67225909be265d29f1a17fc.jpg

IMG_20250723_230416.thumb.jpg.d0d1bbb1f0566454f51d02d39ee9f819.jpg

IMG_20250723_230422.thumb.jpg.10d66a05f808ed0665e7d8aacb224fe5.jpg

Zostało trochę ślusarki (metalowe zastrzały pionowego i popychacze), oklejenie (jutro będzie w paczkomacie matowy Solarfilm poliester, trochę z ciekawości jak sie nim okleja), montaż serw i może frunąć :)

• Lubię to 3
Opublikowano

Bardzo jestem ciekaw, jak będzie sprawował się w locie. O oryginale prof. Sołtyk pisał, że obarczony był wadą aerodynamiczną skutkująca tym, że samolot nie wychodził z lotu nurkowego bardziej stromego niż 15 stopni. Ciekawe, czy model mógł odziedziczyć tą skłonność.

Wysłane z mojego motorola one zoom przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Swift napisał:

Bardzo jestem ciekaw, jak będzie sprawował się w locie. O oryginale prof. Sołtyk pisał, że obarczony był wadą aerodynamiczną skutkująca tym, że samolot nie wychodził z lotu nurkowego bardziej stromego niż 15 stopni. Ciekawe, czy model mógł odziedziczyć tą skłonność.

Wysłane z mojego motorola one zoom przy użyciu Tapatalka

Z tego co czytałem to nie do końca tak. 

Oryginał nurkował przy zaciągniętym sterze wysokości. 

Podobno trzeba było odpuścić i znowu ciągnąć, żeby wyjść z nurkowania. 

Za Wiki:

Cytat

When on approach to land, the pilot would push the stick forward to gain speed for the flare and landing. As speed built up, the rear wing, operating at a greater angle of attack would gain lift and pitch the aircraft's nose further downward. The pilot's normal reaction would be to pull back on the stick. This action would increase the angle of attack on the front wing by lowering the trailing edge of the wing. Because the trailing edge of the front wing was close to the leading edge of the rear wing, the front wing's downwash would accelerate the air over the rear wing and cause it to gain lift more quickly than the front wing, resulting in an ever-increasing nose pitch-down and flight directly into the ground.[4]

Czyli to kwestia kierowania strug z górnego skrzydła na dolne. Też jestem ciekaw, czy model to odziedziczy, ale patrząc na mechanizm zjawiska, to raczej nie:)

Opublikowano

Dwa dni temu odebrałem taki sam model od emerytowanego modelarza który juz nie lata i przekazał go do naszej pracowni modelarskiej. Zastanawiałem się co to za dziwadło i pogodziłem się z myślą, że raczej stanowić będzie dekorację pracowni .... gdy nagle pojawia się watek o tym modelu 😁 ... to nie może być przypadek 😁

Nawet nie wiedziałem jak sie "to coś" nazywa a dzięki temu wątkowi, zamiast na szafę model trafi na warsztat celem poprawy drobnych uszkodzeń i ustawienia do lotu ... i poczekam na Twój oblot :)

Górny płat jest sterowany pionowym popychaczem i działa jak SW, nie mam pojęcia jakie wychylenia ustawić i jaki powinien być kąt sklinowania płatów do lotu poziomego a o wyważeniu i problemach z tym związanych dopiero teraz czytałem w internecie. Ten model to naprawdę jakieś zaprzeczenie tradycyjnej konstrukcji ale latał a jeśli także Twój model poleci .... to dołożę starań aby go ulotnić.

Model wygląda tak...

AP1GczOS1vYDesR1j1qA-5mj35KS0QRB-07xm2u-

ms

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.