Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie wstawiam, ale to nie znaczy że nic nie robię, acz ostatnio rzeczywiście mniej (w weekend nawet trochę powiało więc foilowałem). Wkleiłem wzmocnienia podwozia przedniego i walczę z przyśrodkowymi ściankami wlotów (laminowana balsa), jeden jest gotowy do wklejania, drugi tak skutecznie szlifowałem, że wyszlifowałem za dużo. Niby różnica niewielka, ale irytowała mnie, więc wyciąłem i polaminowałem na nowo.

Jutro pewnie dopasuję i może zdążę skleić. Koniec tygodnia mam bardzo pracowity, więc ewentualnych obserwatorów proszę o cierpliwość.

Patryk za to idzie jak burza - mówiłem, że mnie przegoni :) 

Znalazł elementy wzmacniające, których nie było w instrukcji, schematach montażu, ani w fotkach z budowy (pewnie prototypu, a później pewnie powzmacniano i zapomniano zaktualizować).

Znalazł na planie, stąd nauczka, że mimo instrukcji, fotek, warto też przyjrzeć się planom, co ja zrobiłem pobieźnie :) 

Opublikowano

Fajnie Ci to idzie  Marcin. Tektura na wloty jest OK. Jak Rob tak zaplanował to nie ma co kombinować. Zjadł zęby na Edfach. To prosta i dobra metoda bo prowadzi do celu.

Opublikowano

Dzięki Pawle :) 

Wolno, ale idzie.

Wklejone wzmocnienia na przednie podwozie, dwie półwręgi i dublery do podłużnic ograniczających miejsce na turbinę od spodu (pod ewentualną klapkę). Tego nie było na fotkach/instrukcji, ale na szczęście Patryk wypatrzył na planie. Pomiędzy tymi podłużnicami była szpara circa 1mm szerokości, dla pewności wkleiłem tam pasek balsowy, a co będzie kanapka i teraz jest pancernie. Wreszcie skończyłem przyśrodkowe ścianki wlotów, tu wsadzone na sucho, jeszcze przed klejeniem.

O reszcie wlotów i wylotów myślę, Patryk zrobił z tej tekturki w zestawie i fajnie mu to wyszło - pochwal się Patryk proszę :) 

Mam też ten laminat z linku z poprzedniej strony i trochę mnie kusi. Pewnie przez weekend sprawdzę obie opcje i na coś się zdecyduję.

Iskra 39.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

No dobra, u mnie tak to wygląda:

1000018156.thumb.jpg.ea882d5ab0b442d20fc7e9980eb9055b.jpg

1000018157.thumb.jpg.d6721b4d3a1abfaef9e1fb25100010e6.jpg

1000018159.thumb.jpg.0c97347c7a4535f42ba3effaf4479cba.jpg

Czyli wlot powietrza i kanał wylotowy faktycznie zrobiłem z kartonu.

Nie robiło się tego super przyjemnie :D 

Kanały pokleiłem na poliuretan (bo od wikolu by się pofalowały), a wstępnie połapałem na CA.

Jeszcze je pomaluje żywicą przy jakiejś okazji.

No i zaczałem przymiarki do klepkowania kadłuba.

Na próbę przyjąłem technikę łapania pasków na wręgach, na krople CA, a wzdłuż kleje na rozcieńczony wikol.

Próba wyszła bardzo ładnie, niedługo okleję tak resztę kadłuba.

No i w wolnej chwili zmotnowałem cuś takiego:

1000018151.thumb.jpg.80f69183e7b7cd352462f0e23462a495.jpg

1000018153.thumb.jpg.20d0eddebf614bfd7ff7b64ca3cd7295.jpg

Też w całości poklejony na wikol.

Plan na jutro był taki, żeby skrzydła okleić balsą.

Ale - zdechło mi żelazko modelarskie 😐 

A to problem, bo bez tego ani nie mam jak skleić poszycia z kilka elementów (stosuję metodę na wikol i żelazko), ani nie mam jak przykleić poszycia do żeber.

Metody polecanej przez producenta (czyli kawałki balsy na CA ze sobą, a następnie poszycie do skrzydła na CA) stosować nie będę, bo jest niegodna człowieka.

• Lubię to 2
Opublikowano

Ale żeś Patryk pogonił, gratuluję :) 

To co za miesiąc oblot? :) 

Mnie złapała jakaś franca, wygrzewam się i od kilku dni nie zaglądałem do modelarni.

Opublikowano

A przez to, że mnie wyjątkowy syf złapał, to właśnie siedzę i kleję... 

IMG_20251019_144604.thumb.jpg.eb7814c6206c3f2eab366d5fe608cb69.jpg

Teraz druga strona dołu leci. 

Ale calłkiem szczerze - nie lubię tej technologii :D

Roboty od cholery, ale po wyklejeniu balsą to nawet nie półmetek. 

Jeszcze szlif/szpachla *10 itd. 

• Lubię to 2
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.