Cracoos Opublikowano Środa o 09:02 Opublikowano Środa o 09:02 Cześć! Posiadam szybowiec Serenity o rozpiętości 2.5m od arthobby, który przepięknie lata na najmniejszym nawet wietrze na zboczu ale ni cholery nie chce w termice. Zamarzyło mi się posiadać dodatkowy płat o takiej samej lub nieco większej rozpiętości typowo pod latanie w termice. Rozmawiałem z producentem ale nie otrzymałem pomocy innej niż propozycja zakupu szybowca termicznego. Uważam, że to bez sensu, skoro mam już wyposażony motoszybowiec, dużo wygodniej będzie posiadać do niego dedykowany płat termiczny, zwłaszcza że mam też półmakietę na termikę, ale ten model wymaga już zadbanego lądowiska a takim patykiem latać można na byle łące. Poza tym, co to za problem dla modelarza? I tu własnie pojawiają się schody, ponieważ ja modelarzem nie jestem na tyle aby zbudować sobie takie skrzydełko samemu... Czy jest ktoś na forum kto chciałby wejść we współpracę i podjął się budowy takiego skrzydła, w dowolnej technice na sezon 2026? Rozważałem jeszcze kwestie zakupu samego płata od podobnego modelu z arthobby i zaadaptowanie go przez jakieś łoże do kadłuba. Może ktoś już ćwiczył podobne rozwiązania?
dariuszj Opublikowano Środa o 14:33 Opublikowano Środa o 14:33 5 godzin temu, Cracoos napisał: Rozważałem jeszcze kwestie zakupu samego płata od podobnego modelu z arthobby i zaadaptowanie go przez jakieś łoże do kadłuba. Może ktoś już ćwiczył podobne rozwiązania? Możesz kupić płat z AH, możesz kupić od Blejzyka. Żaden problem. Na forum widziałem chyba ze dwa kadłuby z AH z płatem Vampire od Blejzyka. Da się połączyć bez żadnego problemu. Poza tym co to znaczy, że Serenity nie chce latać w termice? 2
Ares Opublikowano Środa o 21:17 Opublikowano Środa o 21:17 12 godzin temu, Cracoos napisał: ni cholery nie chce w termice Być może to kwestia regulacji lub braku wprawy w centrowaniu noszeń. Może nie trzeba nic kupować? Każdy model szybowca będzie dobry do termiki i mozna latać wszystkim. Zależy również jakie masz oczekiwania łapanie bąbli nad ziemią czy latanie wysoko w silnej termice? Napisz coś więcej. 1
Cracoos Opublikowano wczoraj o 11:38 Autor Opublikowano wczoraj o 11:38 20 godzin temu, dariuszj napisał: Poza tym co to znaczy, że Serenity nie chce latać w termice? Owszem czytałem podobne opinie, również tu na forum, że każdy model szybowca teoretycznie może latać w termice. Moja praktyka wskazuje jednak, że moja Serenity w termice latać nie chce. To dość szybki szybowiec na bodajże RG15 i jak dotąd mój jedyny, którym nie udało się polatać w termice. Kiedyś nawet próbowałem kręcić kółka w tym samym kominie co inni koledzy, którzy szybko budowali wysokość a ja opadałem... Innymi modelami potrafiłem latać w termice i przemieszczać się pomiędzy kominami. 14 godzin temu, Ares napisał: Zależy również jakie masz oczekiwania łapanie bąbli nad ziemią czy latanie wysoko w silnej termice? Próbowałem jednego i drugiego. Nawet z rozmowy z Arthobby wyniknęło, że to nie jest najlepszy model do tego celu. Nie wiem co mógłbym wyregulować w tym modelu. Model lata bardzo poprawnie. 21 godzin temu, dariuszj napisał: Możesz kupić płat z AH, możesz kupić od Blejzyka. Żaden problem. Na forum widziałem chyba ze dwa kadłuby z AH z płatem Vampire od Blejzyka. Da się połączyć bez żadnego problemu. Spróbuje poszukać na forum takiej hybrydy! Dzięki za pomoc!
Ares Opublikowano wczoraj o 20:42 Opublikowano wczoraj o 20:42 9 godzin temu, Cracoos napisał: Moja praktyka wskazuje jednak, że moja Serenity w termice latać nie chce. To dość szybki szybowiec na bodajże RG15 i jak dotąd mój jedyny, którym nie udało się polatać w termice. Kiedyś nawet próbowałem kręcić kółka w tym samym kominie co inni koledzy, którzy szybko budowali wysokość a ja opadałem... Innymi modelami potrafiłem latać w termice i W takim razie problem tkwi w modelu a nie w umiejętnościach. RG 15 to szybki profil i faktycznie jesli plat pracuje z małym re może być problem z wolnym krązeniem. Ale nie znam się na tym więc może lepiej niech się wypowiedzą doswiadczeni w zagadnieniach teorii lotu koledzy. Kup w takim razie inne płaty.Zlecać robotę komuś nie ma sensu i tak płacisz a fabryczne skrzydło z AH bedzie zdecydowanie lepszej jakosci niz budowane w domu po amatorsku. 1
Patryk Sokol Opublikowano wczoraj o 22:02 Opublikowano wczoraj o 22:02 Zaryzykuję, że problemem może być jednak technika krążenia w termice RG-15 nie jest może najprzyjemniejszy w krążeniu, ale osiągi jakie prezentuje powinny być wystarczające. Więc na wszelki wypadek się zapytam - nie próbujesz przypadkiem krążyć w termice na zasadzie, że lotki przeciwnie do kierunku, zeby krążyć płasko? Bo wiele osób próbuje tak krążyć, a to za grosz nie daje efektów. Przy RG-15 trzeba krążyć na przechyle, stosunkowo szybko i będzie OK. Niemniej - jeśli to nie tego kwestia i koniecznie chcesz skrzydła, to wybór jest bardzo prosty: https://www.arthobby.pl/szybowce/product/volans-ecl-2-7m-f5j-0250/ Lepszych osiągów w tej wielkości i technologii nie znajdziesz.
Cracoos Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu 10 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Przy RG-15 trzeba krążyć na przechyle, stosunkowo szybko i będzie OK. Niemniej - jeśli to nie tego kwestia i koniecznie chcesz skrzydła, to wybór jest bardzo prosty: https://www.arthobby.pl/szybowce/product/volans-ecl-2-7m-f5j-0250/ Lepszych osiągów w tej wielkości i technologii nie znajdziesz. Dzięki za ten komentarz Patryk! Faktycznie próbowałem krążyć płasko, spokojnie, podobnie jak w modelach typowo termicznych, latających wolniej. Nie ćwiczyłem nigdy ostrego krążenia i aż żałuje, że założyłem ten temat właściwie już po sezonie, bo koniecznie muszę to sprawdzić! Myślałem właśnie o Volansie, bo też był zachwalany mocno przez producenta, tylko się zniechęciłem bo dostałem informacje że do kadłuba pasować na pewno nie będzie. Ale myślę, że z tym to akurat sobie poradzę. Dziękuję wszystkim za pomoc! Tomek
dariuszj Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Cracoos napisał: Myślałem właśnie o Volansie, bo też był zachwalany mocno przez producenta, tylko się zniechęciłem bo dostałem informacje że do kadłuba pasować na pewno nie będzie. W przypadku, gdy skrzydła są montowane od boku kadłuba i w kadłubie jest wykonane przejście skrzydło-kadłub to jest to problematyczne. W przypadku skrzydła montowanego od góry zwykle problemu większego nie ma. Owszem, płat w większości przypadków nie leży idealnie na kadłubie, ale można sobie z tym bez problemu poradzić. 1
Patryk Sokol Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 7 godzin temu, Cracoos napisał: Dzięki za ten komentarz Patryk! Faktycznie próbowałem krążyć płasko, spokojnie, podobnie jak w modelach typowo termicznych, latających wolniej. Nie ćwiczyłem nigdy ostrego krążenia i aż żałuje, że założyłem ten temat właściwie już po sezonie, bo koniecznie muszę to sprawdzić! Termicznymi modelami też się nie krąży płasko. Tak samo krąży się na przechule. Jeśli krążysz płasko to mordujesz sobie sam osiągi, bo lecisz w bardzo mocnym ześlizgu (kadłub idzie bokiem do kierunku lotu). 7 godzin temu, Cracoos napisał: Myślałem właśnie o Volansie, bo też był zachwalany mocno przez producenta, tylko się zniechęciłem bo dostałem informacje że do kadłuba pasować na pewno nie będzie. Ale myślę, że z tym to akurat sobie poradzę. Dziękuję wszystkim za pomoc! Tomek Naklejasz na kadłub taśmę, nakładasz na taśmę żywicę z mikrobalonem, przykręcasz skrzydła (warto zabezpieczyć śruby olejem), wycierasz nadmiar który wypłynie po przykręceniu. Czekasz aż się utwardzi i odkręcasz skrzydło. I masz dopasowane skrzydło do kadłuba, bo zostsnie przyklejona odbitka kadłuba do skrzydła 1 2
young Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Patryk pozamiatał. Krótko i konkretnie 😌
FockeWulf Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tez latam serenity ale zauważyłem, że nie lubi wolnego latania na rzęsach. Krążenia jak koledzy mówili w przechyle. Czy mój model pod moimi sterami dobrze lata w termoce, trudno powiedzieć, ale w tym sezonie latałem i czasy pomiędzy używaniem napędu były nawet nawet.
Ares Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Z tym krążeniem to zależy od modelu i pilota: nie można dopuścić aby model ześliznął się po skrzydle , jak krąży i nie przepada to jest ok. No i trzeba używać lotek do kontrolowania przechyłu , kierunku do krążenia i wysokości do lekkiego podciągania. przynajmniej ja tak robię i tak mnie uczono. A termika to loteria: raz łapiesz co lot a drugi raz latasz latasz latasz i ....nic🙂
Rekomendowane odpowiedzi