Skocz do zawartości

Balsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy , napiszcie gdzie kupić dobrej jakości deski balsowe tzn. takie które były by  proste, równe i jednakowej grubości i w miarę lekkie.

Ostatnie zakupy mnie zdołowały bo deski są wygięte w banan i jeszcze nierównej grubości ........

Jeśli macie w miarę pewne źródło to byłbym wdzięczny za info.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie mam krzywe listwy balsowe. Kupiłem 20x10 plus 2x20 bo muszę mieć 20x12. Tak wybrana z trzech 20x10 była w miarę, ale ta 2x20 była bananem leżąc na krótszej krawędzi. Myślałem, ze jak dokleje ją i ścianę z tą 20x10 to będzie ok. A jest na odwrót. Ta o mniejszym przekroju pokrzywiła tą większą. Co zrobić? Skropić wodą i ścisnąć prosto? Dodam, ze listwy x modelemax.

20251022_232614.jpg

20251022_232623.jpg

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, robas69 napisał:

Właśnie mam krzywe listwy balsowe.

Kiepska balsa to problem dzisiejszych czasów.

Generalnie albo trzeba wybierać prosty materiał albo kleić z kilku cieńszych deseczek ściskając przy klejeniu . Z takiej kanapki dopiero ciąć listewki.

Nie wiem Robert co planujesz z tego robić . Jesli kratownice to można całość pokryć cienką balsą i będzie ok. 

Generalnie mam podobne odczucia , lat temu z 15 jak kupowałem balsę to z reguły byla prosta i równa teraz trudno znaleźć prostą deseczkę gdziekolwiek......cały czas czekam może ktoś się pochwali gdzie kupuje dobrą balsę ale w temacie cisza.

Nie bardzo też rozumiem co jest zabawnego w Twoim poście ,że niektórzy koledzy mają ubaw?...........może lepiej coś doradzić albo napisać jakieś konstruktywne rady..............

Opublikowano

Arek. Ja nie napisałem nic takiego, o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Moje listwy mają być krawędziami "natarcia" steru kierunku i wysokości w RWD 5 2,2 m Jarka Suchockiego.

Opublikowano

Przyzwoitej jakości balsa trafiała mi się od Panama Balsa. 
Jestem też zadowolony z lekkiej balsy z https://modelemax.pl/ chociaż ostatnio ich zwykła balsa (deski 10mm), była tak samo lekka jak ta selekcjonowana, a kosztowała odpowiednio mniej 🙃

Opublikowano

Balsa tylko od Radka z Olpen . Jeszcze nigdy nie było powodu by zmarszczyć nos . Zawsze to o co proszę lub odpowiedź że mam zaczekać. Jak widzę po częściowym braku asortymentu warto było robić duże zakupy 

Opublikowano
16 godzin temu, robas69 napisał:

Arek. Ja nie napisałem nic takiego, o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Moje listwy mają być krawędziami "natarcia" steru kierunku i wysokości w RWD 5 2,2 m Jarka Suchockiego.

Ja wiem,  Robert to nie do Ciebie było....Miałem na myśli reakcję na twój poprzedni post. Ale nieważne , czy zmoczenie coś da? Nie wiem, spróbuj zmoczyć jakimś preparatem zawierającym amoniak bo podobno to pomaga prostować balsę ale ja osobiście tego nie próbowałem.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.