Skocz do zawartości

Balsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy , napiszcie gdzie kupić dobrej jakości deski balsowe tzn. takie które były by  proste, równe i jednakowej grubości i w miarę lekkie.

Ostatnie zakupy mnie zdołowały bo deski są wygięte w banan i jeszcze nierównej grubości ........

Jeśli macie w miarę pewne źródło to byłbym wdzięczny za info.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie mam krzywe listwy balsowe. Kupiłem 20x10 plus 2x20 bo muszę mieć 20x12. Tak wybrana z trzech 20x10 była w miarę, ale ta 2x20 była bananem leżąc na krótszej krawędzi. Myślałem, ze jak dokleje ją i ścianę z tą 20x10 to będzie ok. A jest na odwrót. Ta o mniejszym przekroju pokrzywiła tą większą. Co zrobić? Skropić wodą i ścisnąć prosto? Dodam, ze listwy x modelemax.

20251022_232614.jpg

20251022_232623.jpg

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, robas69 napisał:

Właśnie mam krzywe listwy balsowe.

Kiepska balsa to problem dzisiejszych czasów.

Generalnie albo trzeba wybierać prosty materiał albo kleić z kilku cieńszych deseczek ściskając przy klejeniu . Z takiej kanapki dopiero ciąć listewki.

Nie wiem Robert co planujesz z tego robić . Jesli kratownice to można całość pokryć cienką balsą i będzie ok. 

Generalnie mam podobne odczucia , lat temu z 15 jak kupowałem balsę to z reguły byla prosta i równa teraz trudno znaleźć prostą deseczkę gdziekolwiek......cały czas czekam może ktoś się pochwali gdzie kupuje dobrą balsę ale w temacie cisza.

Nie bardzo też rozumiem co jest zabawnego w Twoim poście ,że niektórzy koledzy mają ubaw?...........może lepiej coś doradzić albo napisać jakieś konstruktywne rady..............

Opublikowano

Arek. Ja nie napisałem nic takiego, o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Moje listwy mają być krawędziami "natarcia" steru kierunku i wysokości w RWD 5 2,2 m Jarka Suchockiego.

Opublikowano

Przyzwoitej jakości balsa trafiała mi się od Panama Balsa. 
Jestem też zadowolony z lekkiej balsy z https://modelemax.pl/ chociaż ostatnio ich zwykła balsa (deski 10mm), była tak samo lekka jak ta selekcjonowana, a kosztowała odpowiednio mniej 🙃

Opublikowano

Balsa tylko od Radka z Olpen . Jeszcze nigdy nie było powodu by zmarszczyć nos . Zawsze to o co proszę lub odpowiedź że mam zaczekać. Jak widzę po częściowym braku asortymentu warto było robić duże zakupy 

Opublikowano
16 godzin temu, robas69 napisał:

Arek. Ja nie napisałem nic takiego, o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Moje listwy mają być krawędziami "natarcia" steru kierunku i wysokości w RWD 5 2,2 m Jarka Suchockiego.

Ja wiem,  Robert to nie do Ciebie było....Miałem na myśli reakcję na twój poprzedni post. Ale nieważne , czy zmoczenie coś da? Nie wiem, spróbuj zmoczyć jakimś preparatem zawierającym amoniak bo podobno to pomaga prostować balsę ale ja osobiście tego nie próbowałem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ostatnio kupiłem niezłe arkusze balsy 2mm i 1,5mm marki kavan w modelarni. 2mm w miarę równe, 1,5mm nieco powichrowane, ale rzeczywiście lekkie, aczkolwiek ważyłem każdy arkusz, rozpiętość wagi spora, więc chyba inaczej niż osobiście to chyba nie ma sensu kupować. 

Opublikowano

Marcin, kiedyś dawno temu miałem w Poznaniu sklep modelarnia.pl. Mogłem pojechac, dotknąć, pogadać. Teraz Poznań ma najbliższy sklep w Warszawie albo we Wrocławiu albo w Jeleniej Górze. Jestem skazany na to co włożą do paczki. O listwach nie wspomnę.

Opublikowano

Ha,ha. A teraz mozecie i mnie i @Ziggy pozazdroscic 😁.

W Adelaide jest sklep, Balsa Central.  Maja swoja wlasna plantacje balsy, chyba na Nowej Gwinei: 

https://education.balsacentral.com.au/

gdzie sprzedaja fantastyczna balse.

Malo tego, mozna zamowic tzw  Airolite - (contest balsa- balsa konkursowa), ktore jest recznie wazona i dobierana wg zyczenie klienta.  Jest zawsze pieknie zapakowana w recznie robione pudelko z grubej tektury.  Ostatnio kupilem, miedzy innymi, balsa 0.8mm Airolite na statecznik pionowy do PZL P11c.  Wazy mniej niz powietrze 🤣.

Ale wysylka poza granice Australii, wychodzi bardzo drogo 🙃.

Opublikowano
3 godziny temu, robas69 napisał:

Jestem skazany na to co włożą do paczki. O listwach nie wspomnę.

Nie do końca. Możesz zamówić więcej, wybrać sobie i resztę odesłać. Dojdzie dodatkowy koszt kilkunastu złotych, ale i tak chyba warto. 

Opublikowano
10 godzin temu, robas69 napisał:

Marcin, kiedyś dawno temu miałem w Poznaniu sklep modelarnia.pl. Mogłem pojechac, dotknąć, pogadać. Teraz Poznań ma najbliższy sklep w Warszawie albo we Wrocławiu albo w Jeleniej Górze. Jestem skazany na to co włożą do paczki. O listwach nie wspomnę.

pominołeś ODOLANÓW.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.