Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latam i to nawet często ale tylko małymi modelami.... esa, trenerki albo takie małe TO-TO jak w ostatni weekend :)

Ryzyko latania w centrum miasta jest dość duże i jeśli szykujesz się do oblotu modelu o rozpiętości 1,8m ... to bez dobrej polisy OC bym nie ryzykował.

Na powyższym filmie widać kawałek łączki u zbiegu drogi z hangarów ML w kierunku pasa a dojechać tam można od strony ul.Cieślewskiego i piechotą wejdziesz na teren ML.

Niestety parking pod blokiem został zamknięty i trzeba parkować na ulicy.

Zwracam też uwagę na znaczne ograniczenie strefy lotu po tym jak znajdujące się nieopodal koszary wojskowe objęto strefą zakazu lotów.  Niski pułap i zasięg max 200m i wtedy powinno Cie do lotu puścić.

Alternatywny wjazd na pas od strony akademików PK i klubu Kwadrat ale tam masz tak blisko do Cogiteon-u, raczej bym nie ryzykował.

ms

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki Mirku za informacje, oblot w moim przypadku to za dużo powiedziane, bardziej kołowanie może tylko oderwanie na krótko celem regulacji.

Skrzydła prawie gotowe, pozostały do wklejenia końcówki i montaż popychaczy serwomechanizmów. Sztywność skrzydeł jest zadowalająca, waga już nieco mniej, oba ważą 600g.

a3.png

a4.png

a5.png

a6.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Do tej pory z racji niewielkich rozmiarów modeli stosowałem popychacze z drutu 1,2 mm giętego na końcówkach. Teraz potrzebuje czegoś mocniejszego, podzielcie się proszę doświadczeniem w kwestii popychaczy i snapów, które macie już sprawdzone.

Opublikowano

Jan- latam z powodzeniem i od kilku już lat modelem o podobnym charakterze do twojego Cuba o nazwie VINCI, 2,35 m rozpiętości z bowdenami o średnicy właśnie 1,2 mm. Nie widzę żadnych z tym problemów, działają dobrze.

Opublikowano

Zbyszku,

Niedokładnie się wyraziłem, bardziej chodzi mi o snapy, jakieś sprawdzone patenty, nie bardzo widać na fotkach  sklepów w jaki sposób są one osadzone/mocowane na drugie.

Opublikowano
Cytat

stosowałem popychacze z drutu 1,2 mm giętego na końcówkach.

W tym modelu również możesz zastosować takie rozwiązanie, bowden powinien być tylko co kilka cm umocowany do konstrukcji i będzie wszystko sprawnie działać.

Jeśli chcesz stosować regulowane snapy to poniżej 2mm dostępne sa chyba tylko plastikowe które osobiście odradzam.

Aby zlutować końcówkę snapa 2mm to lepszy bowden 1,5mm albo już sztywny popychacz stalowy 2mm na całej długości. Możesz też zastosować pręt bukowy 6mm lub 8mm i tylko końcówki zrobić stalowe co jest lżejszym rozwiązaniem niż stalowy pręt pełnej długości.

Omówiłem te rozwiązania w tym filmie:

ms

Opublikowano

Do swoich popychaczy stosuje drut spawalniczy nierdzewny. Sprzedawany jest w 1m odcinkach , prościutki. Różne średnice - 1,,,1.2,,1,5   2  3 mm. Drut 2 można gwintować pod bowdeny.

Nie jest może tak sztywny jak stalowy, ale za to nie rdzewieje, nie chwyta w bowdenach. Pewnie nie jest uniwersalny ( trudno polutować) ale do wielu zastosowań jest bardzo dobry.

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc :)

Snapy niebawem dotrą, tymczasem wybrałem sobie malowanie, będzie podobne do tego, które miał jeden z moich modeli, a wzorowałem się na malowaniu Carbon Cub'a N683DE. 

malowanie.png

BT.png

OR.png

ork.png

oor.png

• Lubię to 4
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.