Patryk Sokol Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Nie do końca :wink: Tak nazwałem moją pompę podciśnieniową, która ma to zresztą dumnie na agregacie wypisane A, że od kilku lat robię głównie laminaty i sobie bez niej życia nie wyobrażam. Wszystko inne dam rady zastąpić, ale kiedy trzeba coś porządnie ścisnąć, to nie da rady bez niej. A czemu tak? Nie wiem, pewnie mi się to zabawne wydało (podobnie jak cegły do obciążania mam podpisane- jak? A jakże inaczej jak cegła.
TEQ Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zapomnieliśmy o najważniejszym! Taśma klejąca! Bez taśmy nic nie poleci! Czy trzeba zakleić kwarc w odbiorniku, czy okleić konstrukcje... Nie ważne... Taśma zawsze musi być!
Motylasty Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Wynieniacie rózne narzędzia, sprzęty etc, a zapominacie o najważniejszym. NAJWAZNIEJSZY JEST ..... KLUCZ DO MODELARNI ( PIWNICY, GARAŻU, SZAFKI ). Na miejscu drugim, w momencie gdy klucza zabraknie jest .... młotek, z niemieckiego zwany "szlagaparat". Zaś w gwarze typowo naukowej określany jako "impulsator kinetyczny dwustronny przedsiębierny z interfejsem drewnianym"
Gryzon Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ....i naprowadzaczem trzonkowym - Śrubki M2 M3 i nakrętki samoblokujące (takie z niebieską lub czarną gumą w środku) do tego gwintowniki i narzynki
madrian Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ....i naprowadzaczem trzonkowym - Śrubki M2 M3 i nakrętki samoblokujące (takie z niebieską lub czarną gumą w środku) do tego gwintowniki i narzynki Bądź też "drążkowym przeniesieniem napędu ręcznego". :twisted: Impulsacja kinetyczna jest podstawą każdego procesu twórczo-destrukto-naprawczego i Przyszłością techniki :wink:
alansiu123 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No to ja dodam coś co jest równie ważne i przydatne to oczywiście szpilki modelarskie i nie tylko. :rotfl:
Marcin K. Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 "Stalka"(nóż malarski), CA, taśma klejąca(bez tego nic nie poleci:P )
beaver79 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 wikol, i krzyk sąsiada "jeszcze raz tak będzie w piwnicy je..ło to do Spółdzielni zadzwonię!!!!" :devil:
tytan12 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam,stare narzędzie stolarzy,do wkuwania zawiasów :rotfl: ,nawet tych z dyskietki :lol2:
Jano Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 To jest ulubione narzędzie można w nim mieszać klej,myć pędzle, poszerza horyzonty itd. URL=http://img218.imageshack.us/my.php?image=ulubiony.jpg][/url]
meloow Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 skoro tak to mam bardzo pokaźną kolekcje owych narzędzi.
Tomisław Piotr Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 beaver79, "jeszcze raz tak będzie w piwnicy je..ło to do Spółdzielni zadzwonię!!!!" Bardzo mi się podoba. Ja akurat mam stodołę do wyłącznej dyspozycji, ale rozumiem "blokowców", bo mieszkałem parę tygodni u teściów.
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 słowo się rzekło: kobyłka u płota... To moje ulubione narzędzie powstałe po opiłowaniu nacięć na trójkątnym pliniku iglaku, najlepiej na tarczy z diamentowym nasypem i wyostrzone ręcznie na kamieniu, wprost niezastąpione, można przy jego pomocy: - fazować wszelkiego rodzaju ostre krawędzie, - rozwiercać otwory - niezastąpione na lotnisku, - trasować, - punktować, - a nawet skrobać malowane wcześniej elementy do uzyskania gładkiej i równej powierzchni (z powodzeniem zastępuje papier ścierny) skrobak plus tokarka (oczywiście w mojej ocenie najbardziej niezastąpiona z maszyn) daje takie oto efekty: gażniki - krzywizny gardzieli wyprowadzone skrobakiem lub dekiel - krawędzie fazowane skrobakiem Kiedy po raz pierwszy użyłem skrobaka należącego do instruktora od razu wiedziałem, że muszę taki sobie zrobić i już za chwilę go miałem, służy już ponad dziesięć lat i czasem tylko wymaga podostrzenia. Pewnego razu w większym rozmiarze widziałem go również na filmie "Das Boot" oczywiście, mechanicy używali go do naprawy silnika U-boot'a - skutecznie. Polecam wszystkim samodzielne wykonanie i stosowanie
gryzoń Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja najbardziej lubie swoje pilniki, skalpele i włośnice można nimi zrobic wszystko. Pomocna jest też wiertarka akumulatorowa (nie oddam jej za żadne skarby!) :wink: PS: A czy ktoś pamiętał o swojej aparaturze?
beaver79 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 skoro tak to mam bardzo pokaźną kolekcje owych narzędzi. Nie posiadam takowych, opakowanie z szyjką jest praktyczniejsze, a jak imć Zagłoba "czuję nieprzemożony wstręt do pustych naczyń" Myślę że "trzecia" ręka pod postacią "koleżanki Małżonki" to przydatny przyrząd
madrian Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jano - Twoje narzędzie ma jedną wadę. W celu użycia najważniejszych funkcji, trzeba je zatankować, a żużycie "bio-paliwa" ma niestety bardzo duże. :twisted: Dobrze co prawda, że paliwo stosunkowo tanie :mrgreen:
ertman_176 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Moje ulubione narzędzia, przyrządy, urządzenia czyli niezbędnik modelarski 1. http://delta.vbiz.pl/products/1197536107_tasma_pakowa.jpg 2. http://www.bdd.net/products/pl/specjal.jpg 3. http://www.los.com.pl/LOS%20ploter%20laserowy%20plotery%20laserowe/LCA.jpg 4. portfel bez dna Punktu 3 i 4 jeszcze nie mam w warsztacie ...
JarekF Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No widzę, że temat traktujecie trochę z przymrużeniem oka. Ale na poważnie. Oprócz tych wszystkich pilników, noży, piłek włosowych, wiertarek DREMEL i innych narzędzi niezbędnych w modelarstwie ja sobie nie wyobrażam pracy bez frezarki do listewek. Ileż to tego się zużywa przy budowie każdego modelu. Jak również używam specyficznego narzedzia (Oczywiście sporadycznie i Daj Boże, żeby jak najrzadziej) gwintownika do świec żarowych. Muszę Wam powiedzieć ciekawostkę, że tutaj w Anglii - kraju yardów, mil, stóp, funtów no i cali nie mogłem dostać gwintownika 1/4/32. Dopiero ściągałem z USA.
Janeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Moje ulubione narzedzia : To Lupa (10 X) + oprawiona igla... [/img]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.