Patryk Sokol Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Nie do końca :wink: Tak nazwałem moją pompę podciśnieniową, która ma to zresztą dumnie na agregacie wypisane A, że od kilku lat robię głównie laminaty i sobie bez niej życia nie wyobrażam. Wszystko inne dam rady zastąpić, ale kiedy trzeba coś porządnie ścisnąć, to nie da rady bez niej. A czemu tak? Nie wiem, pewnie mi się to zabawne wydało (podobnie jak cegły do obciążania mam podpisane- jak? A jakże inaczej jak cegła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zapomnieliśmy o najważniejszym! Taśma klejąca! Bez taśmy nic nie poleci! Czy trzeba zakleić kwarc w odbiorniku, czy okleić konstrukcje... Nie ważne... Taśma zawsze musi być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Wynieniacie rózne narzędzia, sprzęty etc, a zapominacie o najważniejszym. NAJWAZNIEJSZY JEST ..... KLUCZ DO MODELARNI ( PIWNICY, GARAŻU, SZAFKI ). Na miejscu drugim, w momencie gdy klucza zabraknie jest .... młotek, z niemieckiego zwany "szlagaparat". Zaś w gwarze typowo naukowej określany jako "impulsator kinetyczny dwustronny przedsiębierny z interfejsem drewnianym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ....i naprowadzaczem trzonkowym - Śrubki M2 M3 i nakrętki samoblokujące (takie z niebieską lub czarną gumą w środku) do tego gwintowniki i narzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ....i naprowadzaczem trzonkowym - Śrubki M2 M3 i nakrętki samoblokujące (takie z niebieską lub czarną gumą w środku) do tego gwintowniki i narzynki Bądź też "drążkowym przeniesieniem napędu ręcznego". :twisted: Impulsacja kinetyczna jest podstawą każdego procesu twórczo-destrukto-naprawczego i Przyszłością techniki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No to ja dodam coś co jest równie ważne i przydatne to oczywiście szpilki modelarskie i nie tylko. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 "Stalka"(nóż malarski), CA, taśma klejąca(bez tego nic nie poleci:P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 wikol, i krzyk sąsiada "jeszcze raz tak będzie w piwnicy je..ło to do Spółdzielni zadzwonię!!!!" :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam,stare narzędzie stolarzy,do wkuwania zawiasów :rotfl: ,nawet tych z dyskietki :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 To jest ulubione narzędzie można w nim mieszać klej,myć pędzle, poszerza horyzonty itd. URL=http://img218.imageshack.us/my.php?image=ulubiony.jpg][/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Tys prowda,hej :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 skoro tak to mam bardzo pokaźną kolekcje owych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 beaver79, "jeszcze raz tak będzie w piwnicy je..ło to do Spółdzielni zadzwonię!!!!" Bardzo mi się podoba. Ja akurat mam stodołę do wyłącznej dyspozycji, ale rozumiem "blokowców", bo mieszkałem parę tygodni u teściów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 słowo się rzekło: kobyłka u płota... To moje ulubione narzędzie powstałe po opiłowaniu nacięć na trójkątnym pliniku iglaku, najlepiej na tarczy z diamentowym nasypem i wyostrzone ręcznie na kamieniu, wprost niezastąpione, można przy jego pomocy: - fazować wszelkiego rodzaju ostre krawędzie, - rozwiercać otwory - niezastąpione na lotnisku, - trasować, - punktować, - a nawet skrobać malowane wcześniej elementy do uzyskania gładkiej i równej powierzchni (z powodzeniem zastępuje papier ścierny) skrobak plus tokarka (oczywiście w mojej ocenie najbardziej niezastąpiona z maszyn) daje takie oto efekty: gażniki - krzywizny gardzieli wyprowadzone skrobakiem lub dekiel - krawędzie fazowane skrobakiem Kiedy po raz pierwszy użyłem skrobaka należącego do instruktora od razu wiedziałem, że muszę taki sobie zrobić i już za chwilę go miałem, służy już ponad dziesięć lat i czasem tylko wymaga podostrzenia. Pewnego razu w większym rozmiarze widziałem go również na filmie "Das Boot" oczywiście, mechanicy używali go do naprawy silnika U-boot'a - skutecznie. Polecam wszystkim samodzielne wykonanie i stosowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzoń Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja najbardziej lubie swoje pilniki, skalpele i włośnice można nimi zrobic wszystko. Pomocna jest też wiertarka akumulatorowa (nie oddam jej za żadne skarby!) :wink: PS: A czy ktoś pamiętał o swojej aparaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 skoro tak to mam bardzo pokaźną kolekcje owych narzędzi. Nie posiadam takowych, opakowanie z szyjką jest praktyczniejsze, a jak imć Zagłoba "czuję nieprzemożony wstręt do pustych naczyń" Myślę że "trzecia" ręka pod postacią "koleżanki Małżonki" to przydatny przyrząd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jano - Twoje narzędzie ma jedną wadę. W celu użycia najważniejszych funkcji, trzeba je zatankować, a żużycie "bio-paliwa" ma niestety bardzo duże. :twisted: Dobrze co prawda, że paliwo stosunkowo tanie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Moje ulubione narzędzia, przyrządy, urządzenia czyli niezbędnik modelarski 1. http://delta.vbiz.pl/products/1197536107_tasma_pakowa.jpg 2. http://www.bdd.net/products/pl/specjal.jpg 3. http://www.los.com.pl/LOS%20ploter%20laserowy%20plotery%20laserowe/LCA.jpg 4. portfel bez dna Punktu 3 i 4 jeszcze nie mam w warsztacie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No widzę, że temat traktujecie trochę z przymrużeniem oka. Ale na poważnie. Oprócz tych wszystkich pilników, noży, piłek włosowych, wiertarek DREMEL i innych narzędzi niezbędnych w modelarstwie ja sobie nie wyobrażam pracy bez frezarki do listewek. Ileż to tego się zużywa przy budowie każdego modelu. Jak również używam specyficznego narzedzia (Oczywiście sporadycznie i Daj Boże, żeby jak najrzadziej) gwintownika do świec żarowych. Muszę Wam powiedzieć ciekawostkę, że tutaj w Anglii - kraju yardów, mil, stóp, funtów no i cali nie mogłem dostać gwintownika 1/4/32. Dopiero ściągałem z USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Moje ulubione narzedzia : To Lupa (10 X) + oprawiona igla... [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.