ZKA Opublikowano Środa o 11:37 Opublikowano Środa o 11:37 16 godzin temu, micsur napisał: Ten na plastikowej podstawce , to KMD-2,5 samozapłonowy. Na dawne lata bardzo dobry motorek. używałem go w kilku modelach Fakt w tamtych latach był b. dobrym samozapłonem do uwięzi i na radio też można było polatać . Mam ich jeszcze kilka w tym jeden przerobiony na żarowy .
latacz Opublikowano Środa o 19:06 Opublikowano Środa o 19:06 A ja zachwycam się Gasparin / CO2 -możesz jeszcze jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie ? może próbowałeś "odpalić" ? bardzo bardzo dawno temu bawiłem się styropianowym modelikiem napędzanym czeskim modela -ale Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik....
Paweł Prauss Opublikowano Środa o 19:59 Autor Opublikowano Środa o 19:59 52 minuty temu, latacz napisał: A ja zachwycam się Gasparin / CO2 -możesz jeszcze jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie ? może próbowałeś "odpalić" ? bardzo bardzo dawno temu bawiłem się styropianowym modelikiem napędzanym czeskim modela -ale Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik.... Nie uruchamiałem go, więcej zdjęć zrobię w piątek.
MASK Opublikowano Czwartek o 00:48 Opublikowano Czwartek o 00:48 5 godzin temu, latacz napisał: (...) Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik.... I Gasparin i Modela - oba czeskie Gasparin w CO2, to jak Ronald Valentine w spalinowych.
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 21:41 Autor Opublikowano Czwartek o 21:41 Relacji będzie ciąg dalszy, kolega Austriak znalazł jeszcze jedno pudełko z silnikami więc zamówiłem kolejnych 5, właśnie otrzymałem od niego informację iż zostały wysłane 🙂 Ciekawe czy ktoś zgadnie co zamówiłem😎
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 21:56 Autor Opublikowano Czwartek o 21:56 Wiadomo Polskie motorki powinny wrócić do macierzy. No to jeszcze 3 do odgadnięcia zostały😁
pepcio Opublikowano Piątek o 12:37 Opublikowano Piątek o 12:37 Czytam te relacje z wielkim zainteresowaniem i podziwem dla Twojej pasji! Dla mnie szok. Ile masz tych silniczków? Jak je eksponujesz? Coś niesamowitego.🙃
witold_pi Opublikowano Piątek o 16:54 Opublikowano Piątek o 16:54 JA BĘDĘ MUSIAŁ ZACZĄĆ SPRZEDAWAĆ SWOJE, bo miejsca już brak i są WSZĘDZIE więc Paweł, który ma ich kilkadziesiąt razy więcej niż ja też musi mieć je WSZĘDEZIE 🙂
Paweł Prauss Opublikowano Piątek o 21:09 Autor Opublikowano Piątek o 21:09 17 godzin temu, pepcio napisał: Czytam te relacje z wielkim zainteresowaniem i podziwem dla Twojej pasji! Dla mnie szok. Ile masz tych silniczków? Jak je eksponujesz? Coś niesamowitego.🙃 Mam ich około 1600 ale to mocno szacunkowa liczba, bo dokładnie nie wiem...muszę je kiedyś w końcu skatalogować. Są wszędzie oprócz łazienki. Sporo w gablotach, ale część w szafach, w pudłach i w pudełkach...
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 06:44 Autor Opublikowano wczoraj o 06:44 W dniu 16.12.2025 o 00:31, MASK napisał: Wiadomo co to jest? Przyjrzałem się im bliżej i mam pewne dodatkowe informacje Tu było łatwo to LETNA 6 Tutaj również to BORA i prawdopodobnie jej młodsza replika - podobieństwo jest uderzające. Najwięcej czasu zajęło mi ustalenie nazwy tego poniżej. Z początku myślałem że to Francuski Micron Meteore, ale później doszedłem do wniosku, iż jest to jego Brytyjski klon, a mianowicie OWAT 5ccm silnik z lat 40-tych ubiegłego wieku!!! Poniżej linki do ciekawych artykułów na jego temat. https://modelenginenews.org/ad/owat.html https://adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=43 1
mike217 Opublikowano wczoraj o 12:56 Opublikowano wczoraj o 12:56 Pokaż tego CO2 . Pamiętam z dzieciństwa chyba czeskie wyroby ale takiego nie widziałem nigdy ..
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 17:18 Autor Opublikowano wczoraj o 17:18 Proszę bardzo. Bo wtedy ich chyba nie było... Tylko się nie śmiać, właśnie zauważyłem że śmigło jest przykręcone tyłem do przodu. W poniższym linku więcej jego motorków; http://www.old-engine-model.com/en/k266.gasparin-co2-motory/ 1
Francka Opublikowano wczoraj o 18:28 Opublikowano wczoraj o 18:28 21 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Są wszędzie oprócz łazienki. Sporo w gablotach, ale część w szafach, w pudłach i w pudełkach... Paweł a ruskie możesz w kiblu trzymać , będzie miejsce na silniki lepszej klasy . Wpadnij do modelarni u nas jakieś Gaspariny są 1
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 19:10 Autor Opublikowano wczoraj o 19:10 Do ruskich motorków nic nie mam, a wręcz bardzo je lubię, razem z Ukraińskimi w zakresie konstrukcji wyczynowych są obecnie najlepsze na świecie, w zasadzie to zawsze były. Oto jeden z wielu. Po prostu dzieło sztuki inżynierskiej. Elementy tytanowe i cała najwyższa ówcześnie wiedza i technika są w nim zawarte. 1
mike217 Opublikowano wczoraj o 19:27 Opublikowano wczoraj o 19:27 Ruski zawsze mieli dobre i nadal mają . W ślizgach to samo czy to elektrycznych czy spalinowych . Co by o nich nie mówić to taką technikę mają rozwiniętą wysoko i zawsze mieli … a że teraz są be… czemu oni winni tam ? 1 1
jarek996 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 22 godziny temu, Paweł Prauss napisał: właśnie zauważyłem że śmigło jest przykręcone tyłem do przodu. Patrzac na to zdjecie, raczej przodem do tylu 😂
AndrzejC Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 20 godzin temu, mike217 napisał: 20 godzin temu, mike217 napisał: -Ruski zawsze mieli dobre i nadal mają . W ślizgach to samo- 20 godzin temu, mike217 napisał: a że teraz są be… czemu oni winni tam ? Ruscy nigdy nie mieli dobre. Z jednym małym choć chlubnym wyjątkiem KALISTRATOV K-21, K-40 I K-90. Ale Gena był geniuszem modelarskim i w zasadzie swoje motory produkował tej stronie Europy. Reszta to były słabe podróbki silników włoskich zwłaszcza ROSSI 90-DS Teraz jeżeli chodzi o wyścigi FSR V Ruscy są bardzo daaaa..leko w tyle. A jak już, to o niebo lepsi od nich są Ukraińcy z ich najlepszym fachowcem A. Karpowem i Białorusini. A czemu oni te Ruski winni tam? BO SĄ TAM! Mniej więcej tak jak ci po naszej zachodniej granicy w czasie II wojny. Oni wtedy wszyscy tylko w orkiestrze grali i nic wspólnego z okropieństwami wojny nie mieli, a ich wódz był przecież Austriakiem. A czeskie silniki MODELA CO2 to są bardzo porządne motorki.Używałem swego czasu, to wiem. Były też rosyjskie DP-03 też mam w kolekcji, choć czeskie wg mnie są są lepiej wykonane. W sumie mam ich kilka .Teraz jest problem z nabojami CO2. Normalnie w sklepie ich nie da się kupić. Znalazłem w sklepie z bronią, ale musiałem przefrezować Zasobnik, żeby dostosować do naboju Mam też zestaw modelu w pudełku na CO2 TOURIST MODELA ale chyba go nie złożę😐 Jak będzie zainteresowanie to rozszerzę temat, A.C. 1
Rekomendowane odpowiedzi