ZKA Opublikowano Środa o 11:37 Opublikowano Środa o 11:37 16 godzin temu, micsur napisał: Ten na plastikowej podstawce , to KMD-2,5 samozapłonowy. Na dawne lata bardzo dobry motorek. używałem go w kilku modelach Fakt w tamtych latach był b. dobrym samozapłonem do uwięzi i na radio też można było polatać . Mam ich jeszcze kilka w tym jeden przerobiony na żarowy .
latacz Opublikowano Środa o 19:06 Opublikowano Środa o 19:06 A ja zachwycam się Gasparin / CO2 -możesz jeszcze jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie ? może próbowałeś "odpalić" ? bardzo bardzo dawno temu bawiłem się styropianowym modelikiem napędzanym czeskim modela -ale Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik....
Paweł Prauss Opublikowano Środa o 19:59 Autor Opublikowano Środa o 19:59 52 minuty temu, latacz napisał: A ja zachwycam się Gasparin / CO2 -możesz jeszcze jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie ? może próbowałeś "odpalić" ? bardzo bardzo dawno temu bawiłem się styropianowym modelikiem napędzanym czeskim modela -ale Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik.... Nie uruchamiałem go, więcej zdjęć zrobię w piątek.
MASK Opublikowano Czwartek o 00:48 Opublikowano Czwartek o 00:48 5 godzin temu, latacz napisał: (...) Gasparin przy tym czeskim tworze to jak Rolls-Royce przy silniku od traktorka dzik.... I Gasparin i Modela - oba czeskie Gasparin w CO2, to jak Ronald Valentine w spalinowych.
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 21:41 Autor Opublikowano Czwartek o 21:41 Relacji będzie ciąg dalszy, kolega Austriak znalazł jeszcze jedno pudełko z silnikami więc zamówiłem kolejnych 5, właśnie otrzymałem od niego informację iż zostały wysłane 🙂 Ciekawe czy ktoś zgadnie co zamówiłem😎
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 21:56 Autor Opublikowano Czwartek o 21:56 Wiadomo Polskie motorki powinny wrócić do macierzy. No to jeszcze 3 do odgadnięcia zostały😁
pepcio Opublikowano Piątek o 12:37 Opublikowano Piątek o 12:37 Czytam te relacje z wielkim zainteresowaniem i podziwem dla Twojej pasji! Dla mnie szok. Ile masz tych silniczków? Jak je eksponujesz? Coś niesamowitego.🙃
witold_pi Opublikowano Piątek o 16:54 Opublikowano Piątek o 16:54 JA BĘDĘ MUSIAŁ ZACZĄĆ SPRZEDAWAĆ SWOJE, bo miejsca już brak i są WSZĘDZIE więc Paweł, który ma ich kilkadziesiąt razy więcej niż ja też musi mieć je WSZĘDEZIE 🙂
Paweł Prauss Opublikowano Piątek o 21:09 Autor Opublikowano Piątek o 21:09 17 godzin temu, pepcio napisał: Czytam te relacje z wielkim zainteresowaniem i podziwem dla Twojej pasji! Dla mnie szok. Ile masz tych silniczków? Jak je eksponujesz? Coś niesamowitego.🙃 Mam ich około 1600 ale to mocno szacunkowa liczba, bo dokładnie nie wiem...muszę je kiedyś w końcu skatalogować. Są wszędzie oprócz łazienki. Sporo w gablotach, ale część w szafach, w pudłach i w pudełkach...
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 06:44 Autor Opublikowano wczoraj o 06:44 W dniu 16.12.2025 o 00:31, MASK napisał: Wiadomo co to jest? Przyjrzałem się im bliżej i mam pewne dodatkowe informacje Tu było łatwo to LETNA 6 Tutaj również to BORA i prawdopodobnie jej młodsza replika - podobieństwo jest uderzające. Najwięcej czasu zajęło mi ustalenie nazwy tego poniżej. Z początku myślałem że to Francuski Micron Meteore, ale później doszedłem do wniosku, iż jest to jego Brytyjski klon, a mianowicie OWAT 5ccm silnik z lat 40-tych ubiegłego wieku!!! Poniżej linki do ciekawych artykułów na jego temat. https://modelenginenews.org/ad/owat.html https://adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=43 1
mike217 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Pokaż tego CO2 . Pamiętam z dzieciństwa chyba czeskie wyroby ale takiego nie widziałem nigdy ..
Paweł Prauss Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Proszę bardzo. Bo wtedy ich chyba nie było... Tylko się nie śmiać, właśnie zauważyłem że śmigło jest przykręcone tyłem do przodu. W poniższym linku więcej jego motorków; http://www.old-engine-model.com/en/k266.gasparin-co2-motory/ 1
Francka Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 21 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Są wszędzie oprócz łazienki. Sporo w gablotach, ale część w szafach, w pudłach i w pudełkach... Paweł a ruskie możesz w kiblu trzymać , będzie miejsce na silniki lepszej klasy . Wpadnij do modelarni u nas jakieś Gaspariny są 1
Paweł Prauss Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Do ruskich motorków nic nie mam, a wręcz bardzo je lubię, razem z Ukraińskimi w zakresie konstrukcji wyczynowych są obecnie najlepsze na świecie, w zasadzie to zawsze były. Oto jeden z wielu. Po prostu dzieło sztuki inżynierskiej. Elementy tytanowe i cała najwyższa ówcześnie wiedza i technika są w nim zawarte. 1
mike217 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Ruski zawsze mieli dobre i nadal mają . W ślizgach to samo czy to elektrycznych czy spalinowych . Co by o nich nie mówić to taką technikę mają rozwiniętą wysoko i zawsze mieli … a że teraz są be… czemu oni winni tam ? 1
Rekomendowane odpowiedzi