paweln7 Opublikowano 17 Stycznia Autor Opublikowano 17 Stycznia 1 minutę temu, jarek996 napisał: To jest wlasnie przyklad, mocno "naciaganej" teorii 😂 Ale Samopoczucie lepsze a o to chodzi 😃
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 18 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Stycznia Witam Lecimy dalej . Zabrałem się za wydech ma byś " makietowy " i działać Oryginalny P-47 miał wylot spalin z tyłu kadłuba ( prosto z turbosprężarki ) przed kołem ogonowym ,stwierdziłem Ja też tak chce mieć . Z sklejki 2mm wykonałem osłonę wylotu spalin która będzie wklejona w kadłub ,rura laminatowa osłaniająca rurę wydechową wykonałem wcześniej tak jak laminatową osłonę spalin ,rura wydechowa to rurka stalowa fi 24 x 0,6 +elastyczna rura wydechowa ogrzewania postojowego z ciężarówki . wstępnie zmontowane Między wnęką koła ogonowego a wydechem będzie wylot powietrza z kadłuba CDN ogarnąłem jeszcze żaluzje chłodnic oleju. 5
Grzesiek Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Laminat Ci sie Paweł przyjara,przy silniku.
paweln7 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia 8 minut temu, Grzesiek napisał: Laminat Ci sie Paweł przyjara,przy silniku. Będzie izolacja cieplna oraz przepływ powietrza . .
paweln7 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia Dzisiaj spotkały się DWA Dzbanki kolega który buduje P 47 zajrzał z wizytą . . 4
paweln7 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia Witam Rury skrzydeł wklejone ( ustawione były wcześniej dzisiaj tylko sprawdzone ) CDN 4
jarek996 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia W dniu 18.01.2026 o 12:09, paweln7 napisał: +elastyczna rura wydechowa ogrzewania postojowego z ciężarówki W sumie P-47 wyglada troszke, jak ciezarowka 😂
paweln7 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia 4 minuty temu, jarek996 napisał: W sumie P-47 wyglada troszke, jak ciezarowka 😂 Waży tyle samo 😃
jarek996 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia 16 minut temu, paweln7 napisał: Waży tyle samo 😃 I zaladujesz tez prawie tyle 😆
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 22 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Stycznia Witam Wkleiłem sklejkę 0,6mm jako zaczątek oprofilowania kadłub skrzydło . oraz zabrałem się za brzuszek dzbanka 😃 CDN 8
paweln7 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia Witam Prace przy "brzuszku "trwają dalej . Tak się prezentuje 😀 Skoro odwróciłem go kabiną do góry , to wziąłem się za kabinę ,dopasowałem kopyto do kadłuba . Na kadłub nakleiłem folie reklamową Kopyto tez pokryłem folią reklamową . Na tak zabezpieczony kadłub z kopytem wy laminowałem ramkę kabiny. CDN 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 25 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Stycznia Witam 😃 CDN 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 15 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 15 Lutego Witam Trochę Mnie tu nie było co nie znaczy że się nic nie dzieje 😀 troszkę powalczyłem z maską silnika ,ale na razie nie ma co pokazywać jak ogarnę do akceptowalnej formy to się pochwalę . Zrobiłem dla Dzbanka tylne podwozie jest amortyzowane ,skręcane i chowane . nawet działa WhatsApp Video 2026-02-15 at 11.31.23.mp4 teraz trzeba dopieścić i będzie OK zabrałem się pomału za brzuszek dzbanka Ze względu że przyszły retraki trzeba zacząć myśleć o podwoziu głównym ,teraz pytanie do Was ktoś stosował takie zabezpieczenie podwozia z płytki laminatowej ,co by przy twardym lądowaniu nie rozwalić retraka lub pół skrzydła ( zdjęcia z rcscalebuilder) CDN 5
mecenas Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Powinno wytrzymać, tylko laminat odpowiedniej grubości. Czy planujesz skracanie goleni podczas chowania się podwozia jak było w oryginale?
paweln7 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego 2 godziny temu, mecenas napisał: Powinno wytrzymać, tylko laminat odpowiedniej grubości. Czy planujesz skracanie goleni podczas chowania się podwozia jak było w oryginale? Planuje laminat 3mm https://modelemax.pl/pl/laminat/31561-plyta-szklano-epoksydowa-3340610mm-pol-przezroczysta.html co do goleni to jestem przekonany że P-47 nie miał skracanych ( F8f bearcat miał ) Z podwoziem jest taki problem mieści się koło 127x30mm Ja chce wcisnąć 152x 32mm tak aby nie wystawało z obrysu płata ( skalowa średnica to 176 x52 mm nie ma szans przy jedno dźwigarowej konstrukcji płata ,oryginał miał koło między dźwigarami ) 2
Andrzej Klos Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 5 godzin temu, paweln7 napisał: ... co do goleni to jestem przekonany że P-47 nie miał skracanych ( F8f bearcat miał ) ... Jestem pewien, ze P47 mial skracana golen podwozia. Widzialem to na jakims filmie archiwalnym z WW2, takze tutaj 5:40min: Byl tez inny film, gdzie o tym wyraznie mowili.
paweln7 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego 23 minuty temu, Andrzej Klos napisał: Jestem pewien, ze P47 mial skracana golen podwozia. Widzialem to na jakims filmie archiwalnym z WW2, takze tutaj 5:40min: Byl tez inny film, gdzie o tym wyraznie mowili. Nie wiedziałem Faktycznie się skracało o 9cali wg monografii odpuszczam takie bariery ,będą inne CDN
paweln7 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Witam Troszkę do przodu 😀 CDN 3
Andrzej Klos Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Nie wiem czy wiesz, ale Coca-Cola jest bardzo niezdrowa😟
Rekomendowane odpowiedzi