Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam nadajnik FlySky  FS-I6X widzę na filmach że serwomechanizmy   podnoszą lotki do góry i na dół ale również te same serwomechanizmy sterują lotkami  przemiennie  jedna do góry a druga w dół. Dopiero zaczynam pytanie jak to ustawić bo nie wiem bez waszej pomocy nie dam rady. Wytłumaczcie mi to tak zrozumiale o co chodzi i czy trzeba robić mieszanie kanałów bo Google wyświetliło mi taką podpowiedz?

Opublikowano

To wszystko zależy jak te lotki są podłączone i czy względem osi podłużnej modelu są względem siebie zamontowane w odbiciu lustrzanym.

Poza tym czy:

- obydwie lotki podłączone są do jednego serwa.

- każda lotka do swojego serwa, a serwa przez kabel Y do jednego kanału w odbiorniku.

- każda lotka do swojego serwa i każde serwo do swojego kanału w odbiorniku.

W dwóch pierwszych przypadkach lotki pracują przemiennie z tzw. automatu.

W trzecim przypadku jeżeli nie pracują przemiennie, to na jednym z kanałów od lotek musisz ustawić tzw. revers.

Drążek od lotek w prawo, to prawa lotka do góry, a lewa w dół i odwrotnie dla drążka w lewo.

Jeżeli jest inaczej, to na kanale / kanałach od lotek trzeba ustawić revers.

Jeżeli chcesz aby lotki raz działały przemiennie jako lotki, a drugi raz symetrycznie jak np. ster wysokości, co ma zastosowanie np. w latających skrzydłach, to tutaj jest potrzebne użycie miksera żeby przy poruszaniu tym samym drążkiem lewo-prawo lotki pracowały przemiennie jako lotki, a przy poruszaniu drążka góra-dół pracowały symetrycznie jako ster wysokości.

Drążek w górę - obie lotki do góry, drążek w dół - obie lotki w dół.

Jeżeli jest inaczej, to na kanale od wysokości trzeba ustawić revers.

Nie znam aparatury, więc nie powiem czy taki mikser jest już w niej zaprogramowany.

• Lubię to 1
Opublikowano

Lotki są w lustrzanym odbiciu serwa podłączona są do  kanału nr1  kablem Y każda lotka ma swoje serwo. Da się zrobić żeby lotki działały również jak klapy na tych samych serwach? Może jeszcze jedno czy muszą być klapy żeby wystartować i wylądować bo widziałem  teraz filmy że startując modelem lotki był w pozycji prostej?

Opublikowano

Dlaczego nie chcesz podłączyć lotek na oddzielnych kanałach ? Trzyma Cię 4 kanałowy odbiornik ? W nadajniku powinna być opcja "flaperon" która służy do obsługi klapolotek ale wymogiem jest min.5 kan. odbiornik... Chociaż nie zalecam jej stosowania początkującym. Po sposobie indagowania mam wrażenie, że należysz do tej grupy. Niezależnie od tego podłączenie lotek na oddzielnych kanałach jest znacznie wygodniejsze niż kabel "Y".

- Jurek

Opublikowano

Jeśli podłączysz przez Y to serwa pracują tak samo więc ustawiasz je odbiciem lustrzanym do siebie i masz idealnie dla lotek. Jeśli chcesz użyć do klapy, to jest kilka sposobów. Możesz dać Y i serwa ustawić tak samo wtedy wychylają się w tym samym kierunku. Możesz zastosować  Y i serwo revers na jedno serwo, wtedy montujesz je w odbiciu lustrzanym i działają symetrycznie. Lub w dwa kanały osobne w odbiorniku i miksujesz je ze sobą w odpowiedni sposób 

Opublikowano

Jezeli chcesz mieć lotki i klapy to w tym radiu jest taka możliwość ale trzeba to zrobić na 3 mixach.

Serwo pod kanał 1 i np.5  MIX 1   Lotki

Kanał 6 np. przełącznik SW A

MIX 2 kanał 6 i kanał 1    klapa 

MIX3  kanał 6 i kanał 5    klapa

Kwestia ustawienia mix 2 i 3 po ustawieniu mix 1 tak aby lotki pracowały poprawnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Pierwszy wpis jest dla mnie nie jasny dopiero zaczynam i z miksowaniem kanałów jeszcze nie pracowałem Bodzioch napisałeś: 

MIX 1   Lotki Kanał 6 np. przełącznik SWA czyli serwo  podpinam na kanał szósty i z którym kanałem to miksuje?

Opublikowano

To twoj pierwszy model? Jezeli tak to czy probowales pocwiczyc na symulatorze np. Multiflight? Jezeli nie to obowiazkowo sproboj zanim wystartujesz inaczej bedziesz mniej lub bardziej rozczarowany jak nie masz kabelka do aparatury to chociaz na zwyklym padzie. Wiem ze pytasz o co innego ale szkoda by bylo zebys sie zniechecil do modelarstwa RC chyba ze juz latales to wybacz za wstawke nie w temacie :)

Opublikowano

Serwa podpinasz pod kanał nr.1 i 5.

Kanał nr.6 jest podpięty pod przełącznik SW A w nadajniku , w odbiorniku nie podpinamy nic.

Kanał nr. 6 jest Masterem w mixie nr.2 i 3. Tutaj ustawiasz wychylenie serw w odpowiednią stronę i o odpowiedni kąt dla klap.

Opublikowano

Dopiero raczkuje z modelarstwa RC i  nie wiem co znaczy kanał 6 jest masterem? Macie jaki film jak to ustawić bo nie wiem czy dam rade w praktyce to ustawić poprawnie. 

Opublikowano
16 minut temu, JacekCichy napisał:

Jaki to model? Bo moze nie potrzeba robic mixow tylko wystaczy po prostu zwykly kabel Y na lotki i bez klap poleci...

Piper Seneca II  i tak zrobię jak radzisz na początek będzie ok

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.