latacz Opublikowano Piątek o 18:21 Opublikowano Piątek o 18:21 23 godziny temu, Shock napisał: i oby świat się opamiętał jak dla mnie to, że jest system kaucyjny to żaden problem, problem, że kaucja jest mała co czyni system nieopłacalnym dla drobnych sklepów i napędza zyski gigantom -jednocześnie odbierając klientów małym lokalnym/Polskim sklepom. Druga sprawa to jawna kradzież niech ta kaucja będzie ale jakim prawem mam płacić kaucję za swoją własną butelkę którą już kupiłem -i żeby ta dodatkową kaucję odzyskać oddawać swoją własność ? dajmy na to cena napoju 3zł w tym cena butelki (puszki) i jej późniejszego recyklingu to 1,5zł a napój w tej butelce to reszta. kupuję butelkę za 1,50 i jest to moja własna butelka. kupuje napój też za 1,50- napój wypijam -zużyłem go sam tu jest ok. butelkę kupiłem mam i moge np zrobić sobie wazonik na kwiaty lub wsadzić ją w *** bo to moja butelka kupiona zapłacona. ale -muszę dopłacić jeszcze 0,5zł kaucji -i żeby te 0,5zł kaucji odzyskać muszę oddać swoją prywatną butelkę którą wczesniej kupiłem za 1,5zł. proste ? -nie dla niektorych zbyt skomplikowane. niech napój kosztuje te 1,5, a kaucja cale 2zł -bez ceny zaszytej w cenie łącznej napój-puszka czy napój-butelka. kupuje płacę 3,50 w tym kaucja 2 napój 1,5. napój wypijam -butelke oddaje odzyskuje całość. wartość kacji jak łączna cena butelki, recyklingu, podatku środowiskowego i uj wi czego jest 2zł -co czyi opłacalnym skup butelek dla każdego nawet malutkiego sklepu. zbieranie i oddawanie butelek przez każdego. efekt -nie plajtują kolejne małe sklepiki. butelki sie nie poniewierają po trawnikach. i nie ma kradzieży mojej prywatnej (bo kupionej z przykładowe 1,50zł) butelki z tłumaczeniem pobrano i zwrócono dodatkowe 0,50zł. fajnie 0,50 zł jest. a gdzie 1,50zł które zapłaciłem za butelkę w cenie łącznej butelka z napojem ? kupiłem butelkę to mogę sobie ten wazonik albo w piecu napalić (nawet jeden znany polityk zachęcał doi palenia byle czym gdy węgiel był ekstremalnie drogi i "bardziej kamienny" niż powinien) -butelka to paliwo dla mas -byle nie palic oponami jak sprostowano... 3
Atomizer Opublikowano Piątek o 18:25 Autor Opublikowano Piątek o 18:25 2 godziny temu, dziobak napisał: Cóż, każda nowość w Polsce spotyka się (jak zawsze) z niechencią , a potem dziwimy się ,że jesteśmy 20 lat za murzynami. Jak sięgam pamięcią, to w Szwecji ten system był już w roku 2000 i tam nie widać było tylu puszek czy butelek walających się po rowach przydrożnych ,czy lasach. To samo się tyczy pozostałych krajów europy, ale my Polacy wiemy lepiej i nikt nam kitu nie będzie wciskał . W Szwecji tylko 1% odpadów komunalnych trafia na wysypisko - a w naszym czystym kraju???????? 40%. Wolimy wydawać pieniądze na sprzątanie plastików i puszek i to grube pieniądze niż je utylizować. Wolimy płacić coraz więcej za wywóz odpadów, niż zwrócić kałcowane opakowanie do sklepu ,po co iść i zwracać jak można wurzucić w krzaki - niech inni się martwią. Że jesteśmy narodem nie za bardzo lubiącym czystość ,to widać nawet na zużyciu mydła na jednego mieszkańca - taki mamy klimat Jak chcesz ode mnie moje puszki czy butelki za które zapłaciłem to możemy się dogadać! Ja ci je sprzedam za rozsądną cenę tak abym miał coś z tego, ale sam po nie przyjedziesz i pokryjesz z tym wszystkie koszy związane ! Nie inaczej ! Pasuje Tobie taki układ ! Na pewno nie ! I rządzącym tez nie bardzo pasuje ! Bo nie zarobią odpowiedniej forsy ! Dlatego wymyślili system kaucyjny i wprowadzili haracz od każdej puszki, butelki niezależnie od wielkości ! A kwota haraczu przekracza nawet 7 razy wartość rynkową samej puszki czy butelki ! 6 minut temu, latacz napisał: jak dla mnie to, że jest system kaucyjny to żaden problem, problem, że kaucja jest mała co czyni system nieopłacalnym dla drobnych sklepów i napędza zyski gigantom -jednocześnie odbierając klientów małym lokalnym/Polskim sklepom. Druga sprawa to jawna kradzież niech ta kaucja będzie ale jakim prawem mam płacić kaucję za swoją własną butelkę którą już kupiłem -i żeby ta dodatkową kaucję odzyskać oddawać swoją własność ? dajmy na to cena napoju 3zł w tym cena butelki (puszki) i jej późniejszego recyklingu to 1,5zł a napój w tej butelce to reszta. kupuję butelkę za 1,50 i jest to moja własna butelka. kupuje napój też za 1,50- napój wypijam -zużyłem go sam tu jest ok. butelkę kupiłem mam i moge np zrobić sobie wazonik na kwiaty lub wsadzić ją w *** bo to moja butelka kupiona zapłacona. ale -muszę dopłacić jeszcze 0,5zł kaucji -i żeby te 0,5zł kaucji odzyskać muszę oddać swoją prywatną butelkę którą wczesniej kupiłem za 1,5zł. proste ? -nie dla niektorych zbyt skomplikowane. niech napój kosztuje te 1,5, a kaucja cale 2zł -bez ceny zaszytej w cenie łącznej napój-puszka czy napój-butelka. kupuje płacę 3,50 w tym kaucja 2 napój 1,5. napój wypijam -butelke oddaje odzyskuje całość. wartość kacji jak łączna cena butelki, recyklingu, podatku środowiskowego i uj wi czego jest 2zł -co czyi opłacalnym skup butelek dla każdego nawet malutkiego sklepu. zbieranie i oddawanie butelek przez każdego. efekt -nie plajtują kolejne małe sklepiki. butelki sie nie poniewierają po trawnikach. i nie ma kradzieży mojej prywatnej (bo kupionej z przykładowe 1,50zł) butelki z tłumaczeniem pobrano i zwrócono dodatkowe 0,50zł. fajnie 0,50 zł jest. a gdzie 1,50zł które zapłaciłem za butelkę w cenie łącznej butelka z napojem ? kupiłem butelkę to mogę sobie ten wazonik albo w piecu napalić (nawet jeden znany polityk zachęcał doi palenia byle czym gdy węgiel był ekstremalnie drogi i "bardziej kamienny" niż powinien) -butelka to paliwo dla mas -byle nie palic oponami jak sprostowano... Tak ! Ta kaucja może mieć drugie dno ! Wykończenie do reszty tych małych sklepikarzy.
RomanJ4 Opublikowano Piątek o 21:54 Opublikowano Piątek o 21:54 A można by inaczej, i z pożytkiem dla wszystkich... Cytat Dzięki technologii opracowanej przez Polaków z 1 kg odpadów tworzyw sztucznych można wytworzyć litr płynnego paliwa. Co istotne, końcowy produkt jest komponentem paliwa o jakości zgodnej z normami UE, czyli oleju napędowego EN590, benzyny EN228 czy paliwa lotniczego. Wydajność tej formy recyklingu szacuje się na 83–90 proc., w zależności od mieszanki tworzyw sztucznych, produktem ubocznym jest zaś suchy koks węglowy (2 proc.), który może być sprzedany. https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykuly/8212192,plastik-benzyna-paliwo-olej-napedowy-handerek-technologies.html ....................... Technologią zainteresowane są już wielkie światowe koncerny(czy będzie jak z elastomerami i grafenem? przyp. mój). Firma zapowiada w najbliższym czasie budowę sześciu zakładów produkcyjnych, które mogłyby zabezpieczyć ok. 20% polskiego rynku. Jednocześnie jednak, jak zaznacza Adam Hańderek, w Polsce zużywa się rocznie 20 mln ton paliw. Przy recyklingu 1 mln t odpadów udałoby się wyprodukować komponent, który stanowiłby maksymalnie 5% paliw rafineryjnych. https://www.motofaktor.pl/paliwo-ze-zuzytego-plastiku-innowacja-polskiej-firmy/ ............................................ ..Z oceny ekspertów wynika, że ze zużywanego w naszym kraju plastiku będzie można uzyskać aż blisko 500 tys. ton paliw... https://esbud.pl/benzyna-ze-smieci-to-calkiem-realne/ https://www.money.pl/gospodarka/nowa-metoda-przemiany-plastiku-w-paliwo-korzysc-podwojna-7204697129880352a.html Tylko gdzie ta propagandowa polska "innowacyjna gospodarka"...? A przecież znane już dawno temu... Cytat https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C18087%2Cpolskie-paliwo-ze-smieci-slawne-na-swiecie.html Jak mówi autor patentu, maksymalna wydajność wcześniejszych urządzeń sięgała około 70 litrów na godzinę i to były duże maszyny, natomiast w nowszym modelu wydajność każdego urządzenia wynosi nawet 500 litrów na godzinę. Z tego co pamiętam jedna taka instalacja kosztowała wtedy ok 6mln zł, więc prawie każdą gminę było na nią stać do zagospodarowania swoich plastikowych śmieci..
Paweł Prauss Opublikowano Sobota o 00:21 Opublikowano Sobota o 00:21 wczoraj w radio słyszałem, że od października system kaucyjny zaowocował odebraniem 590 000 000 (pięćset dziewięćdziesiąt milionów) opakowań co przy średniej wartości 10 groszy za sztukę daje kwotę 59 milionów złotych skradzionych właścicielom... 1
Andrzej68IX Opublikowano Sobota o 06:52 Opublikowano Sobota o 06:52 6 godzin temu, Paweł Prauss napisał: wczoraj w radio słyszałem, że od października system kaucyjny zaowocował odebraniem 590000 opakowań co przy średniej wartości 10 groszy za sztukę daje kwotę 59 milionów złotych skradzionych właścicielom... Co to za radio 590000x010zł = 59000zł
latacz Opublikowano Sobota o 08:40 Opublikowano Sobota o 08:40 1 godzinę temu, Andrzej68IX napisał: co przy średniej wartości 10 groszy za sztukę daje kwotę 59 milionów złotych skradzionych właścicielom... poza pomyłką w mnożeniu kwota skradziona to nie wartość kaucji a cena butelki płacona przy zakupie napoju i kradziona w zamian za kaucje którą i tak zapłacilismy dodatkowo. kupujemy napój w tym butelka puszka za 1,5zł. dodatkowo płacimy 50groszy -które możemy odzyskać jako kaucję. a 1,5zł idzie się.... bogacić wybranych tfuu -rców systemu. teoretycznie prawie 50mln obywateli. niech każdy kupi coś w opakowaniu 1szt dziennie. to codziennie jest na kaucjach 20 likla mln. jedni do tego dokładają bo prawo i aparat państwowy do tego zmusza -ale wybrani odcinają kupony. 1
Atomizer Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Ale kłamią w mediach ! Ale kłamią w mediach ! System kaucyjny pod lupą. Polacy wskazali problem Jest sporo ludzi co jednak wie (potrafi liczyć, kojarzyć , analizować), że są okradani na tym systemie a oni piorą ludziom mózgi że tak naprawdę problem jest po stronie niezgniatania puszek! 😆 Kłamcy medialni ! A co do zakazu niezgniatania butelek i puszek to jakaś paranoja ! Absurd ! Już wcześniej miałem o tym pisać i się przygotowałem, bo skończył mi się olej i akurat udało się kupić taki sam ! Chciałem wam pokazać ile mniej miejsca zajmuje odpowiednio zgnieciona butelka plastikowa ! Obraz tego co się widzi jak ludzie zapierdzielają jak Święty Mikołaj z wielkim workiem butelek ... TO JEST JUZ ŚMIESZNE ! I przykładowo w reklamówce z biedry niezgniecionych tych butelek zmieszczę tylko 10 szt. A gdy je tak ładnie pogniotę to spokojnie wejdzie i ze 30 szt. ! Ale jest jeden wał ! Akurat te butelki nie są objęte systemem kaucyjnym ! Nie są bo kto im je umyje ! No kto będzie tej zorganizowanej grupie mył butelki jak oni od samego początku są nastawieni tylko na duże zyski ! A proces mycia tych butelek po oleju czy produktach mlecznych jest im nieopłacalny ! A system kaucyjny tak super funkcjonuje, że po sobocie jakiś łajdak wyrzucił dwie puszki po piwie przy moim ogrodzeniu ! A po rowach jak się jedzie do gminy to jedno wielkie wysypisko śmieci butelek i puszek ! A te kłamstwa , ze system kaucyjny sprawi że tego nie będzie ! Kto w to wierzy ! To że są wszędzie śmieci dookoła to głownie zależy od kultury i wychowania a nie jakiś tam akcji czy programów narodowych. To jest dokładnie to samo co z 500+ ! KTO WIE O CO CHODZI TO 500+ ZADZIAŁAŁO DOKŁADNIE ODWROTNIE. Miałem przez weekend nic nie pisać ale się zdenerwowałem jak to zobaczyłem. Takie firmy jak orlen i stopcafe czy magdonald powinni mieć zakaz wydawania czegokolwiek na wynos , bo później pełno przy drodze reklam leży stop cafe i macdonald.
pietrku Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Pińcet to był/jest program częściowego oddawania ludziom podatków, które sami wcześniej zapłacili 🙂, taka trochę kiełbasa wyborcza. A ten z butelkami to jest program zabierania Ci pieniędzy aby wyprowadzić je w różnych kierunkach nie dając nic w zamian. To jest jednak spora różnica.
Andrzej68IX Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Michale Ty chyba wierzysz w garbate aniołki. Napisałeś "kto im je umyje". Znając życie te wszystkie plasticki skończą jako RDF (Refuse Derived Fuel) to paliwo alternatywne produkowane z wyselekcjonowanych odpadów komunalnych i przemysłowych, takich jak tworzywa sztuczne, papier czy tekstylia.
latacz Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 6 godzin temu, Andrzej68IX napisał: te wszystkie plasticki skończą jako RDF (Refuse Derived Fuel) to paliwo alternatywne produkowane z wyselekcjonowanych odpadów a plastiki robi się z ropy czyli paliwa. bierzemy ropę i ze sprawnością powiedzmy 40-50% produkujemy z niej plastik. potem bierzemy ten plastik i znowu produkujemy z niego paliwo -ze sprawnością około 30% i docelowo mamy 15% energii którą mieliśmy na początku. no i mieliśmy przez jakiś czas np. butelkę -której już nie mamy. chyba lepiej od razu tą ropę spalać bez pośrednictwa butelki jako produktu przejściowego. a napoje mieć w szkle które się myje i używa 100x zanim się stłuką... 1
jarek996 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu W dniu 2.03.2026 o 12:16, dariuszj napisał: I tak i nie. Teraz masz za puszkę zero i wcześniej też tak miałeś. Bo nie uwierzę, że zbierałeś puszki i zawoziłeś na złom. A zbieracze puszek po śmietnikach mają lepiej. Wcześniej kilka groszy za puszkę, teraz 50 groszy. Wcześniej za butelkę PET nic teraz 50 groszy. Dlatego dzieki systemowi kraj bedzie czystszy!!! W dniu 3.03.2026 o 21:02, Andrzej Klos napisał: A ja nie polecam Soda Stream bo jest robiona w pewnym malym ale bardzo agresywnym kraju na Bliskim Wschodzie. Czyli to musi byc dosyc uniwerslany"naboj". Mozna napelnic CO2 (w czasach pokoju), albo Sarinem (w czasach wojny) 😂 W dniu 4.03.2026 o 15:55, Atomizer napisał: Fajnie co ! ktoś sobie wpadł na pomysł, że od każdego produktu sprzedawanego w sklepie będzie dodatkowo zabierać ludziom 0,5 zł ! Następnie kupi sobie willę we Włoszech albo na Cyprze, drogie samochody, imprezy . Zapełni konto bankowe milionami... Ale NIKT Ci NICZEGO nie kradnie! Za komuny tez byly kaucje za szklane butelki i nikt tego nie nazywal kradzieza! Mozesz to kurwa przeciez oddac, tylko chyba to nie do konca rozumiesz! Rozumiem, ze CI nie pasuje wyglad (lub kolor) urzadzen, albo to, ze nie zawsze dzialaja i stoja w zlych miejscach. Wiem, ze CI tez nie pasuje to, KTO te urzadzenia poustawial (a mogles przeciez tez wziac udzial w przetargu). Nie wziales, to nie psiocz!' I zapamietaj: NIKT Ci niczego nie kradnie, jesli mozesz za to dostac z powrotem, dokladnie te same pieniadze, ktore Ci "ukradziono"! Zrozum to raz na zawsze!!! 8 godzin temu, Atomizer napisał: Obraz tego co się widzi jak ludzie zapierdzielają jak Święty Mikołaj z wielkim workiem butelek ... TO JEST JUZ ŚMIESZNE ! Smieszne to jest, ze NIKT tym ludziom nie placi, za przechowywanie powietrza w domu!!! 3
young Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 58 minut temu, jarek996 napisał: Za komuny tez byly kaucje Jarek ale się rozpisałeś😃 Za komuny to się dźwigało do zwrotu ciężkie z grubego szkła butelki i nikt nie narzekał ( i uważało się aby nie stłuc .😜 2
jarek996 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu A to ze JESZCZE puszki i buteli leza w rowach, to dlatego, ze zule moze przespaly informacje o tym, ze za WSZYSTKO co znajda, beda teraz placic! I to NIE na zlomie, ale w Biedrze! To zajmie chwile czasu, ale PRZYSIEGAM Wam, w Szwecji znalezc cos "kaucyjnego" na ulicy, to jak wygrac milion w TOTKA. 53 minuty temu, young napisał: Jarek ale się rozpisałeś😃 Za komuny to się dźwigało do zwrotu ciężkie z grubego szkła butelki i nikt nie narzekał ( i uważało się aby nie stłuc .😜 Sam dzwigalem! 6 butelek od Mirindy, to bylo dla mnie jak podnoszenie ciezarow! Ale czego nie robi sie dla pieniedzy! 😂 A rozpisalem sie, bo nienawidze pieniactwa! Przeciez on gotow zabic pomyslodawcow (na szczescie, tego nie wymyslono w Polsce), za to, ze mu kaza trzymac to cholerne powietrze w butelkach (w domu) i za to nie placa! A wiadomo; jak powietrze zamkniete w szczelnych w butelkach, to dookola nie ma czym oddychac i wtedy czlowiek SZALEJE! A jak czlowiek SZALEJE, to juz tylko krok od najgorszego! Czytam wywody forumowiczow na rozne tematy i widze, ze Polacy, to jedna wielka teoria spiskowa! Wszyscy COS od nich chca, wszyscy ich okradaja (tylko NIKT nie widzi, jak spora czesc z nich kombinujac tu i tam okrada ICH, ale to jest OK), a za kazdym rogiem czai sie na nich jakies ZLO, albo ONI (w najgorszym przypadku i to i to). Jestem przerazony!!! 4
Atomizer Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu 2 godziny temu, jarek996 napisał: Ale NIKT Ci NICZEGO nie kradnie! Za komuny tez byly kaucje za szklane butelki i nikt tego nie nazywal kradzieza! Mozesz to kurwa przeciez oddac, tylko chyba to nie do konca rozumiesz! Już chyba nie jeden tu tłumaczył na podstawie puszki a ty dalej udajesz ,że nie umiesz liczyć do czterech ? Najlepiej to już nie wypowiadaj w tym temacie bo takie głupoty piszesz człowieku , że nawet tego nie da się czytać. 2 godziny temu, jarek996 napisał: I zapamietaj: NIKT Ci niczego nie kradnie, jesli mozesz za to dostac z powrotem, dokladnie te same pieniadze, ktore Ci "ukradziono"! Zrozum to raz na zawsze!!! I tu znowu się mylisz człowieku ! Jak ktoś zabierze ci rower bez twojej wiedzy to jest po prostu kradzież ! Kradzież to kradzież i nie ważne czy to będzie rower, 20gr czy 1 milion złotych ! 1
Rekomendowane odpowiedzi