AndrzejC Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Jakiś czas temu drogą wzajemnie korzystnych obopólnych wymian stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego silniczka jak na zdjęciu. I mam ochotę zreanimować ten motorek i doprowadzić go do stanu używalności. Jak widać silniczek jest niekompletny i brak mu przede wszystkim gaźnika. I tłumika także, który zapewne był w komplecie kiedy ten motorek wychodził ze sklepu jak myślę dość dawno temu. Mam w swoich "szpejach" dużo różnych gaźników i nawet pasujących do tego silnika, ale ja chcę go mieć całości w oryginale. Więc przed rozebraniem na części i ponownym złożeniem mam pytanie: Czy ktoś z Kolegów ma taki oryginalny gaźnik? I zechce odstąpić. W zamian za to mogę zaoferować inne gaźniki lu części, a nawet cale silniki np Radugi lub podobne. Jakby ktoś czegoś potrzebował, to trochę tego złomu mi się nazbierało Ten motorek nie będzie już pracował. Trafi na półkę, ale na 100% będzie sprawny. Odnowiony i opisany. Polecam się uwadze Kolegów Silnikowych🙂 Oczywiście małą relację z renowacji pokażę, choć to nic nowego, ale może po otwarciu będzie coś ciekawego do pokazania. A.C.
AndrzejC Opublikowano 2 Kwietnia Autor Opublikowano 2 Kwietnia Czy ktoś z Kolegów jest posiadaczem takiego silnika? Do ewentualnego posiadacza mam proste pytanie: Jakie śrubki były zastosowane w tym silniku? Jako, że jestem użytkownikiem w zasadzie tylko najmocniejszych silników jakie wymyślił człowiek, więc takie motorki "popularne" interesują mnie jako eksponaty do mojej kolekcji. I w sumie tego akurat nie wiem Ten mój jest poskręcany wszystkimi rodzajami śrubek. I nie wiem czy to były imbusy, czy na płaski wkrętak, czy śrubki były czarne, czy kadmowane... Proszę o informację. Gaźnika nadal poszukuję. I na pewno się odwdzięczę z nawiązką🙂 A.C.
Henio Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia mam 60 wszystkie śruby czarne na płaski wkretak 1
AndrzejC Opublikowano Poniedziałek o 17:13 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:13 Rzuciłem hasło wśród znajomych i kolegów w internetach i niedawno był odzew. Gaźnik do tego motorka przyszedł z Włoch, choć do czyszczenia i niekompletny bez iglicy. Oczywiście poradziłem sobie z tym bez problemu🙂 Mniej więcej pasuje iglica od ruskiego METEORa 2,5. Trzeba nad tym popracować, ale pasuje... W tym moim motorku jeszcze nie rozbieranym widać to o czym pisałem od dawna: NIE UŻYWAĆ oleju przekładniowego "after run" do konserwacji naszych silników. Na zdjęciu widać po kolorze wału, że poprzedni właściciel nie wiem, czy specjalnie, czy psim swędem zostawił tłok w górnym położeniu co widać na zdjęciu. I DOBRZE, bo jakby było inaczej, to czop I w sumie cały wał byłby do wymiany. Oprócz gaźnika dotarł do mnie cały nowy nowy ST 61 Od kumupla z branży z Europy🙂 Odnośnie śrubek: objechałem na E-rowerku cały Wrocław w poszukiwaniu czarnych śrubek na płaski śrubokręt takich jak w tym ST... Nie ma. Są czarne imbusy bo teraz standard , i owszem, ale takich nie ma Są, ale błyszczące cynkowane, albo kadmowane. Ale tonie do końca to, o co mi chodzi... Ja bym jednak chciał czarne. Kiedyś za komuny problemu nie było, rozgrzewało się śrubki wrzucało do oleju, albo do sproszkowanego krowiego rogu i czarne były.. A teraz chyba foliopisem będę musiał sobie te śrubki pomalować. Ktoś ma sposób na czernienie śrubek tych nowoczesnych? Ten mój motorek na razie jest w jednym kawałku, ale może coś jeszcze może z niego wyjść....😀 A.C. 1
witold_pi Opublikowano Poniedziałek o 18:25 Opublikowano Poniedziałek o 18:25 są takie preparaty do oksydowaniaa na zimno broni.... śrubki też zczernieją
AndrzejC Opublikowano Wtorek o 12:38 Autor Opublikowano Wtorek o 12:38 Ok. ale ja nie widziałem, żeby broń była cynkowana albo kadmowana. I to oksydowanie to też raczej chyba do gołej stali się odnosi. A.C.
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 14:03 Opublikowano Wtorek o 14:03 Andrzej kup ocynkowane wsadz do kwasu solnego aby zdiąć ocynk,a potem jak dawniej zagrzej i w olej bedą czarne. Robiłem tak bo potrzebowałem czarne nakrętki. 1
witold_pi Opublikowano Wtorek o 17:00 Opublikowano Wtorek o 17:00 4 godziny temu, AndrzejC napisał: Ok. ale ja nie widziałem, żeby broń była cynkowana albo kadmowana. I to oksydowanie to też raczej chyba do gołej stali się odnosi. A.C. sorki ale wygladdają jak zwykła supermarketowa chińszczyzna, oksyduje się stalowe części bromi oczywiście
d9Jacek Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu W dniu 5.05.2026 o 16:03, Grzesiek napisał: a potem jak dawniej zagrzej i w olej bedą czarne. Robiłem tak bo potrzebowałem czarne nakrętki. zamiast grzania mozna potraktować kwasem orto-fosforowym..( do kupienia na aledrogo jako odrdzewiacz) i dostaje sie czarną matową powierzchnie fosforanowanej stali
Rekomendowane odpowiedzi