Skocz do zawartości

Super Tigre 75 remoncik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu drogą wzajemnie korzystnych obopólnych wymian stałem się szczęśliwym posiadaczem  takiego silniczka jak na zdjęciu.

I mam ochotę zreanimować ten motorek i doprowadzić go do stanu używalności.

Jak widać silniczek jest niekompletny i brak mu przede wszystkim gaźnika. I tłumika także, który zapewne był w komplecie kiedy ten motorek wychodził ze sklepu jak myślę dość dawno temu.

Mam w swoich "szpejach" dużo różnych gaźników i nawet pasujących do tego silnika, ale ja chcę go mieć  całości w oryginale.

Więc przed rozebraniem na części i ponownym złożeniem mam pytanie:

Czy ktoś z Kolegów ma taki oryginalny gaźnik? I zechce odstąpić.

W zamian za to mogę zaoferować inne gaźniki lu części, a nawet cale silniki np Radugi lub podobne. Jakby ktoś czegoś potrzebował, to trochę tego złomu mi się nazbierało

Ten motorek nie będzie już pracował. Trafi na półkę, ale na 100% będzie sprawny. Odnowiony i opisany.

Polecam się uwadze Kolegów Silnikowych🙂

Oczywiście małą relację z renowacji pokażę, choć to nic nowego, ale może po otwarciu będzie coś ciekawego do pokazania.

A.C.

Super Tigre 75 1.jpg

Opublikowano

Czy ktoś z Kolegów jest posiadaczem takiego silnika?

Do ewentualnego posiadacza mam proste pytanie:

Jakie śrubki były zastosowane w tym silniku? 

Jako, że jestem użytkownikiem w zasadzie tylko najmocniejszych silników jakie wymyślił człowiek, więc takie motorki "popularne" interesują mnie jako eksponaty do mojej kolekcji. I w sumie tego akurat nie wiem

Ten mój jest poskręcany wszystkimi rodzajami śrubek. I nie wiem czy to były imbusy, czy na płaski wkrętak, czy śrubki były czarne, czy kadmowane...

Proszę o informację.

Gaźnika nadal poszukuję. I na pewno się odwdzięczę z nawiązką🙂

A.C.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rzuciłem hasło wśród znajomych i kolegów w internetach i niedawno był odzew.

Gaźnik do tego motorka przyszedł z Włoch, choć do czyszczenia i niekompletny bez iglicy.

Oczywiście poradziłem sobie z tym bez problemu🙂

Mniej więcej pasuje iglica od ruskiego METEORa 2,5. Trzeba nad tym popracować, ale pasuje...

W tym moim motorku jeszcze nie rozbieranym widać to o czym pisałem od dawna:

NIE UŻYWAĆ oleju przekładniowego "after run" do konserwacji naszych silników.

Na zdjęciu widać po kolorze wału, że poprzedni właściciel nie wiem, czy specjalnie, czy psim swędem zostawił tłok w górnym położeniu co widać na zdjęciu. I DOBRZE, bo jakby było inaczej, to czop I w sumie cały wał byłby do wymiany.

Oprócz gaźnika dotarł do mnie cały nowy nowy ST 61

Od kumupla z branży z Europy🙂

Odnośnie śrubek: objechałem na E-rowerku cały Wrocław w poszukiwaniu czarnych śrubek na płaski śrubokręt takich jak w tym ST... Nie ma. Są czarne imbusy bo teraz standard , i owszem, ale takich nie ma

Są, ale błyszczące cynkowane, albo kadmowane.

Ale tonie do końca to, o co mi chodzi... Ja bym jednak chciał czarne.

Kiedyś za komuny problemu nie było, rozgrzewało się śrubki wrzucało do oleju, albo do sproszkowanego krowiego rogu i czarne były.. A teraz chyba foliopisem będę musiał sobie te śrubki pomalować.

Ktoś ma sposób na czernienie śrubek tych nowoczesnych? 

Ten mój motorek na razie jest w jednym kawałku, ale może coś jeszcze może z niego wyjść....😀

A.C.

Super Tigre 75 2.jpg

Super Tigre 75 260504_175710.jpg

Super Tigre 75 3.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok. ale ja nie widziałem, żeby broń była cynkowana albo kadmowana.

I to oksydowanie to też raczej chyba do gołej stali się odnosi.

A.C.

Opublikowano

Andrzej kup ocynkowane wsadz do kwasu solnego aby zdiąć ocynk,a potem jak dawniej zagrzej i w olej bedą czarne. Robiłem tak bo potrzebowałem czarne nakrętki.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejC napisał:

Ok. ale ja nie widziałem, żeby broń była cynkowana albo kadmowana.

I to oksydowanie to też raczej chyba do gołej stali się odnosi.

A.C.

sorki ale wygladdają jak zwykła supermarketowa chińszczyzna, oksyduje się stalowe części bromi oczywiście

Opublikowano
W dniu 5.05.2026 o 16:03, Grzesiek napisał:

a potem jak dawniej zagrzej i w olej bedą czarne. Robiłem tak bo potrzebowałem czarne nakrętki.

zamiast grzania mozna potraktować kwasem orto-fosforowym..( do kupienia na aledrogo jako odrdzewiacz) i dostaje sie czarną matową powierzchnie  fosforanowanej stali

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.